Συνεχίζει την ανάπτυξή της η θεσσαλική μπισκοτοβιομηχανία ΒΙΟΛΑΝΤΑ, η οποία χρόνο το χρόνο αυξάνει το αποτύπωμα της στην αγορά μπισκότων και δημητριακών κερδίζοντας ολοένα περισσότερα μερίδια. Η εταιρεία που δημιούργησε πριν από είκοσι χρόνια στα Τρίκαλα ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Τζωρτζιώτης έχει πλέον εξελιχθεί ξεκάθαρα σε τρίτο πόλο πίσω απ’ τους μεγάλους της ελληνικής αγοράς. Κάτι που ενισχύεται απ’ το μπαράζ επενδύσεων των τελευταίων ετών, με πιο πρόσφατο το νέο εργοστάσιο στη Λάρισα που έχει τεθεί σε λειτουργία υποστηρίζοντας το αναπτυξιακό πλάνο που έχει ο κ. Τζωρτζιώτης.

Χθες η εταιρεία ανήρτησε τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022. Σύμφωνα με αυτές ο κύκλος εργασιών το 2022, που ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλη τη Βιομηχανία των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 15,18% φθάνοντας τα 28,11 εκατ. ευρώ, από 24,41 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Ωστόσο η κερδοφορία της εταιρείας περιορίστηκε καθώς η εταιρεία είχε σημαντική αύξηση στα κόστη υπερκαλύπτοντας τις όποιες ανατιμήσεις αναγκάστηκε να κάνει. Συγκεκριμένα τα EBITDA υποχώρησαν στα 3,95 εκατ. ευρώ από 4,91 εκατ. ευρώ το 2021, και τα καθαρά κέρδη κατά σχεδόν 35%, στα 1,95 εκατ. ευρώ, από 2,99 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά με την λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρισα, αλλά και απ’ την αποκλιμάκωση των έντονων πιέσεων στο λειτουργικό κόστος, η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται αισιόδοξη για καλύτερες επιδόσεις φέτος. «Θεωρούμε ότι, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη την αποκτηθείσα εμπειρία της, την καλή της φήμη, αλλά και στηριζόμενη στην καλή της οργάνωση και την αφοσίωση του εξειδικευμένου της προσωπικού, θα μπορέσει να βελτιώσει την πορεία και τα αποτελέσματά της στην επόμενη χρήση», σημειώνει μεταξύ άλλων. Υπογραμμίζει δε πως «με τη συμπλήρωση των νέων επενδύσεων, αποκτούμε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων».

Ως κυριότερο στόχο δε, για φέτος αναφέρει τη «διατήρηση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της, μέσα από την ανάπτυξη του πελατολογίου της και των υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη πωλήσεων σε νέες αγορές».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις η ΒΙΟΛΑΝΤΑ, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, είχε απαιτήσεις από πελάτες της συνολικού ύψους 8,26 εκατ. ευρώ, από 6,86 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν.

Τα διαθέσιμα της ήταν 9,84 εκατ. ευρώ, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ήταν 2,98 εκατ. ευρώ, από 2,7 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 740 χιλ. ευρώ, από 875 χιλ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας ήταν 24,96 εκατ. ευρώ, από 23 εκατ. ευρώ στο τέλος του ‘21.

Η εταιρεία σήμερα παράγει 130 κωδικούς προϊόντων στα εργοστάσια της σε Τρίκαλα και Λάρισα, ενώ επίσης έχει τρία κέντρα διανομής που καλύπτουν όλη τη χώρα.

Επίσης. τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον της πιο ενεργά στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της. Στο πλαίσιο αυτό έχει συνάψει αρκετές συνεργασίες και με αλυσίδες λιανικής.

Η εταιρεία κατά την περυσινή χρήση αύξησε τον αριθμό του προσωπικού της κατά 23 άτομα, φθάνοντας τα 160. Τα 115 είναι εργατοτεχνικό προσωπικό και τα 45 διοικητικό.

thessaliaeconomy.gr (βασισμένο στο ρεπορτάζ του Στέλιου Μορφίδη newmoney.gr)