Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης: χάρη στο «κύμα» φθηνών εισαγωγών από κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ, τα πάρκα φτιάχνονται με ρυθμούς-ρεκόρ. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιες εισαγωγές απειλούν τους ντόπιους κατασκευαστές, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι προειδοποιήσεις για κατάρρευση της παραγωγής εντός των ευρωπαϊκών συνόρων πληθαίνουν και ο κλάδος κάνει λόγο για χρεοκοπίες εάν δεν γίνουν εγκαίρως οι κατάλληλες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Παραγωγής Φωτοβολταϊκών (ESMC) σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να χαθεί πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής δυναμικότητας παραγωγής. Το ΕSMC πρότεινε μεταξύ άλλων την υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης, τα οποία θα ευνοήσουν τους ντόπιους παραγωγούς. Εάν όμως δεν μπορούν να ληφθούν γρήγορα τέτοιου είδους αποφάσεις, σημείωσε το συμβούλιο, τότε η Ε.Ε. μπορεί να εξετάσει έκτακτα εμπορικά μέτρα, όπως δασμούς και περιορισμούς.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε επιστολή του προς την Κομισιόν πριν από μερικούς μήνες εξέφραζε την αντίθεσή του σε κανόνες περιορισμού των κινεζικών εισαγωγών. Τόνισε ότι εάν τεθούν τέτοιοι όροι, θα επιβραδυνθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και το 90% της αγοράς φωτοβολταϊκών θα ακριβύνει. Προειδοποίησε επίσης για χρεοκοπίες των ευρωπαϊκών εταιρειών που συναρμολογούν και εγκαθιστούν πάνελ χρησιμοποιώντας τα εισαγόμενα υλικά.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή εξαρτώμεθα σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές, προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους της Ε.Ε. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, οποιοδήποτε πιθανό μέτρο πρέπει να εξεταστεί με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση», σχολίασε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Οικονομικών Υπηρεσιών, Μέιριντ Μακγκίνες.

Εντός της βιομηχανίας οι απόψεις διίστανται. Οι παραγωγοί ζητούν από τις κυβερνήσεις να αγοράσουν το πλεόνασμα των υλικών που γεμίζουν τις αποθήκες, προκειμένου να αποσυμπιέσουν την αγορά, και εναλλακτικώς να εξετάσουν το σενάριο εμπορικών περιορισμών. Ωστόσο, ο ευρύτερος ενεργειακός κλάδος αντιτίθεται στους εμπορικούς κανόνες.

«Δεν μπορείς να μειώσεις την εξάρτησή σου από την Κίνα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, γιατί δεν θα ολοκληρώσεις τα έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Miguel Stilwell d’ Andrade, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής EDP. Τόνισε μάλιστα ότι στις ΗΠΑ, όπου ισχύουν δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές, οι τιμές των φωτοβολταϊκών έχουν εκτιναχθεί. «Εχει πληθωριστικό αντίκτυπο, οι τιμές των πάνελ είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με την Ευρώπη», σημείωσε.

Καθημερινή