Τα χειρότερα για τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο από το ράλι στο κακάο δεν έχουν έρθει ακόμα. Κι αυτό γιατί εταιρείες όπως η Hershey Co. και η Nestle SA συνήθως αγοράζουν κακάο πολύ νωρίτερα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν προμηθευτεί την πρώτη ύλη σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Καθώς όμως οι προμήθειες εξαντλούνται και οι τιμές παραμένουν υψηλές, οι σοκολατοποιοί αναγκάζονται να πληρώσουν ένα κόστος που τελικά θα μετακυλίσουν στους καταναλωτές. «Είναι η πιο ασυνήθιστη κατάσταση που έχω δει στην καριέρα μου» δήλωσε στο Bloomberg ο Jonathan Parkman, επικεφαλής πωλήσεων γεωργικών προϊόντων στον όμιλο Marex, ο οποίος παρακολουθεί την αγορά του κακάο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμα τη χειρότερη κατάσταση για τους καταναλωτές». Οι τιμές της σοκολάτας έχουν ήδη αυξηθεί κατά 17% στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, σε υψηλό 46 ετών, καθώς το κόστος των εμπορευμάτων εκτινάχθηκε, σύμφωνα με τον ερευνητή καταναλωτών Euromonitor International.

«Αλμα» 38% στις τιμές του ρυζιού

Σε νέα υψηλά 15 ετών σκαρφαλώνουν οι τιμές του ρυζιού, καθώς η αυξημένη ζήτηση και οι ανησυχίες για την πορεία της παραγωγής ωθούν τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Σύμφωνα με το Bloomberg, το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης – που αποτελεί και το σημείο αναφοράς στην Ασία – έπιασε τα 659 δολάρια/τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, έχοντας σημειώσει άνοδο 38% από τις αρχές του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ένωσης εξαγωγών ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η άνοδος των τιμών του ρυζιού θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπόρευμα για δισεκατομμύρια ανθρώπους κυρίως σε Ασία και Αφρική που βασίζουν σε αυτό την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών. Ορισμένα κράτη έχουν αυξήσει τις αγορές για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα, εν μέσω φόβων ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα ελαττώσει περαιτέρω τις προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τα μπαχαρικά

Περισσότερους από 397.000 τόνους μπαχαρικών από χώρες εκτός ΕΕ εισήγαγαν το 2022 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Κίνα να είναι η κύρια πηγή μπαχαρικών με μερίδιο 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ. Το πλέον εισαγόμενο μπαχαρικό ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους, ακολουθούμενο από την πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62.900 τόνοι). Η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης για το τζίντζερ (54%) και την πάπρικα (72%), ενώ την τρίτη θέση είχε το Βιετνάμ (56%).Οι εισαγωγές κανέλας (16 200 τόνοι) κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με περισσότερο από το ένα τρίτο να προέρχεται από την Ινδονησία, ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατείχε την πέμπτη θέση με το 77% των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία. Οσον αφορά τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά η Αίγυπτος με 34% ήταν ο κύριος προμηθευτής. Οι σπόροι κύμινου προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου, οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%),και μοσχοκάρυδο κυρίως από την Ινδονησία (72%).

Οι προβλέψεις της Μόσχας για τον «μαύρο χρυσό»

Η Μόσχα εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 80 και 85 δολαρίων το βαρέλι το 2024 εν μέσω περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο Νόβακ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ΟΠΕΚ με τον οποίο συνεργάζεται και η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) αναφέροντας ότι αυτές οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένο επίπεδο για τις τιμές του πετρελαίου. «Το καθήκον μας είναι να εξισορροπήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση, ώστε ο κλάδος να λειτουργεί σταθερά» υποστήριξε. Ο Οργανισμός και οι σύμμαχοί του, ιδιαίτερα η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή των μελών κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για να στηριχθούν οι τιμές.

Reuters