Το «πράσινο φως» για τη δρομολόγηση των πρώτων τεσσάρων εργολαβιών για τα επείγοντα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας δίνει απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα. Με την έγκριση του αντικειμένου των τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού 899,7 εκατ. ευρώ, ανοίγει η ο δρόμος για την προκήρυξη των έργων αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, όπως έγραψε το BD, εγκρίθηκε το φυσικό αντικείμενο των τεσσάρων εργολαβιών, όπου ομαδοποιούνται οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης με κριτήρια την κρισιμότητα των βλαβών, την ασφάλεια των μετακινήσεων, την εγγύτητα. Επίσης, λαμβάνεται υπόψιν η ομοιογένεια των αστοχιών, που συνολικά αφορούν σε 1.007 θέσεις παρέμβασης, όπως ζημιές στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις πρανών, διάβρωση εδαφών, κατάρρευση και υποσκαφή γεφυρών, καταστροφές οχετών.

Τα έργα θα διεκδικήσουν αποκλειστικά οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας, μέσω «κλειστής» πρόσκλησης σε διαπραγμάτευση, βάσει του πλαισίου που καθιερώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2023, για τη fast track εκτέλεση έργων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Επί της ουσίας, κρίθηκε ότι το «μοίρασμα» των έργων και σε μικρότερης τάξης εργολάβους θα έφερνε κατακερματισμό των έργων και πιθανώς δυσκολία στη συνεννόηση ως προς τη συνέχεια και τους όρους ποιότητας των ξεχωριστών τμημάτων, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Το αντικείμενο των αναθέσεων

Όπως προσδιορίζονται στην υπουργική απόφαση, τα τέσσερα κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» είναι:

Δήμων: Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, με προϋπολογισμό 278.200.000 ευρώ

Δήμων: Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης, με προϋπολογισμό 267.500.000 ευρώ

Δήμων: Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας, με προϋπολογισμό 184.000.000 ευρώ

Δήμων: Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων, με προϋπολογισμό 170.000.000 ευρώ

Ως προς την κατανομή των πόρων για τις εργασίες, που θα γίνουν σε συνολικό μήκος 159 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, αυτοί θα διατεθούν ως εξής: 33% του ποσού στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, 25% στην Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, 21% στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας, 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Ευβοίας και 2% στην Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Ο σχεδιασμός, μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει με σχετική καθυστέρηση αφού ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι οι προσκλήσεις θα είχαν σταλεί στα τέλη Απριλίου, αλλά φτάνουμε ήδη στα τέλη Ιουνίου. Ενώ οι συμβάσεις θα πρέπει να περάσουν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Project manager για τα οδικά έργα είναι η ΣΑΛΦΩ.

Μαζί με τα έργα αποκατάστασης κι ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα ανατεθούν επίσης με κλειστή διαδικασία προσκλήσεων των μεγάλων ομίλων, το κόστος μόνο για τις συμβάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα ξεπεράσει τα 1,4 δισ. ευρώ. Για τα σιδηροδρομικά έργα, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα από τον ΟΣΕ, οι προσκλήσεις θα βγουν από το υπουργείο, μετά από μία ακόμη υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη διαδικασία.

Όλγα Κλώντζα, businessdaily.gr