Εν µέσω δύο παρατεταµένων πολεµικών συγκρούσεων και µε τη µία εξ αυτών κοντά στα σύνορά τους, αλλά και ενόψει της προοπτικής νέου εµπορικού πολέµου πιθανώς επιζήµιου για τις οικονοµίες τους, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν τον χρυσό ως ανάχωµα στους κινδύνους που εγκυµονεί η γεωπολιτική αστάθεια. Από τη Βαρσοβία µέχρι το Βελιγράδι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών σπεύδουν να αυξήσουν τα διαθέσιµά τους σε χρυσό, προσβλέποντας ταυτοχρόνως και στην περαιτέρω άνοδο της τιµής του. Ετσι, η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, µια γεωγραφική ζώνη που έχει δεινοπαθήσει στο παρελθόν από τους πόλεµους της Ευρώπης, καταγράφει τις µεγαλύτερες αγορές χρυσού παγκοσµίως, ενώ µεγάλες επενδυτικές, όπως η Goldman Sachs, προεξοφλούν εκτόξευση της τιµής του λαµπερότερου των µετάλλων στις 3.000 δολ. η ουγγιά.
Από το 2022, οπότε άρχισε ο πόλεµος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τράπεζα της Τσεχίας έχει πενταπλασιάσει τον χρυσό στα θησαυροφυλάκιά της στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειάς της να διαφοροποιήσει τη σύνθεση των διαθεσίµων της. Στοχεύει επιπλέον να διπλασιάσει τον όγκο του χρυσού που διαθέτει τώρα φτάνοντάς τον στους 100 µετρικούς τόνους µέσα στην επόµενη τριετία. Το β΄ τρίµηνο του έτους, η Πολωνία, που συνορεύει µε την Ουκρανία και νιώθει δίπλα της τον πλέον αιµατηρό και θανατηφόρο πόλεµο της Ευρώπης µετά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, προχώρησε στις περισσότερες αγορές χρυσού παγκοσµίως, σύµφωνα µε το Παγκόσµιο Συµβούλιο Χρυσού. Οπως τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Πολωνίας, Ανταµ Γκλαπίνσκι, ο χρυσός και τα διαθέσιµα της χώρας σε σκληρό νόµισµα είναι στρατηγικής σηµασίας προκειµένου να προστατευθεί η οικονοµία της από καταστρεπτικά γεγονότα. Εχει γι’ αυτό αυξήσει τα διαθέσιµά της σε χρυσό που τον Σεπτέµβριο έφταναν στους 420 τόνους, περίπου το ήµισυ του χρυσού που έχουν µεγάλες οικονοµίες όπως αυτή της Ινδίας ή της Ιαπωνίας. «Εισερχόµαστε στην κλειστή λέσχη των χωρών µε τα µεγαλύτερα διαθέσιµα χρυσού», επισήµανε ο Γκλαπίνσκι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και τόνισε ότι στοχεύει να αυξήσει τον όγκο του χρυσού ώστε να φτάσει στο 20% του συνόλου των διαθεσίµων της χώρας.
Αντίστοιχες φιλοδοξίες έχει προφανώς και η Τσεχία, καθώς η κεντρική τράπεζά της διαθέτει συναλλαγµατικά διαθέσιµα ύψους 150 δισ. δολ., περίπου το 50% του ΑΕΠ της, και είναι από τα µεγαλύτερα στον κόσµο ως ποσοστό επί της οικονοµίας της. Ο διοικητής της Τράπεζας της Τσεχίας, Αλες Μιχλ, έχει συµπεριλάβει στα διαθέσιµα της χώρας αµερικανικές µετοχές, αλλά επικρίθηκε για τις εκτεταµένες αγορές χρυσού καθώς φέτος έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι υπεύθυνοι νοµισµατικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δικαιολόγησαν την επιλογή τους επιµένοντας πως οι αγορές χρυσού έγιναν σταδιακά και ότι περιορίζουν τον κίνδυνο της αστάθειας των τιµών. Με την ίδια συλλογιστική η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε φέτος τα διαθέσιµά της σε χρυσό κατά περισσότερο από 10% και σήµερα ανέρχονται σε 110 τόνους. Ειδικά για την Ουγγαρία, όµως, ο χρυσός έχει ισχυρό συµβολισµό για την ιστορία της. Το Μουσείο Χρήµατος, σε ένα από τα κτίρια της Τράπεζας της Ουγγαρίας, έχει τη µορφή σιδηροδρόµου αποτελούµενου από χρυσές ράβδους. Πρόκειται περί ενός πρωτοποριακού µεγάλου γλυπτού και αποτελεί αναφορά στο προσωπικό της κεντρικής τράπεζας που ξέφυγε από τον σοβιετικό στρατό στα τέλη του Β΄ Παγκοσµίου µε ένα τρένο γεµάτο από τα αποθέµατα χρυσού της χώρας, προκειµένου να µην πέσουν σε ξένα χέρια.
Εξίσου σηµαντικός είναι ο χρυσός για τη Σερβία, γι’ αυτό και το 2021 ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Βούτσιτς, αποφάσισε τον επαναπατρισµό του χρυσού που παρέµενε στο εξωτερικό και τον διατηρεί στο Βελιγράδι, µειώνοντας έτσι και το κόστος αποθήκευσής του. Η πρόεδρος της Τράπεζας της Σερβίας, Γιοργκοβάνκα Ταµπάκοβιτς, έχει εποπτεύσει έως τώρα τις εκτεταµένες αγορές χρυσού της χώρας, µε τις οποίες τριπλασίασε τα διαθέσιµά της σε χρυσό φτάνοντάς τα στους 48 τόνους.
Καθημερινή