Το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ιστορία της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πέτυχε πέρυσι η Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Το πλεόνασμα έφτασε τα 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 0,8% του ΑΕΠ, καθώς τα έσοδα ξεπέρασαν τα έξοδα «σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης». Πρόκειται για το τρίτο συναπτό έτος που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πετυχαίνει θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Οι θετικές εξελίξεις αποδίδονται στην αύξηση των εισροών από τους φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, ενώ παράλληλα η πτώση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά τόνωσε την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Με τις εισφορές να γεμίζουν τα «σεντούκια» τους, τα ασφαλιστικά Ταμεία πέτυχαν το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος, 8,2 δισεκ. ευρώ.

Ακολούθησε η κεντρική κυβέρνηση, με πλεόνασμα 7,7 δισεκ. ευρώ, χρήματα που θα διοχετευτούν σε δαπάνες για τις ανάγκες και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία.

Τα 16 ομόσπονδα κρατίδια και η τοπική αυτοδιοίκηση πέτυχαν αθροιστικά θετικό αποτέλεσμα 7,8 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή τους, όπως αναφέρει η Destatis.

Πηγή: skai.gr