Σημαντική αύξηση στο εισόδημα εκατοντάδων ιδιοκτητών σπιτιών στη Θεσσαλία παρέχει η γνωστή ιστοσελίδα εύρεσης καταλυμάτων Airbnb. Ολοένα και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια προσφέρουν τις ιδιοκτησίες τους προς ενοικίαση, καθώς η διαδικτυακή ταξιδιωτική επιχείρηση παρέχει την δυνατότητα εύκολης εξεύρεσης πελατών και εγγυάται την καταβολή των χρημάτων πριν καν ακόμα φτάσουν οι ένοικοι στο σπίτι.

Εκτιμάται -χωρίς να υπολογίζονται τα νησιά των Σποράδων που διαθέτουν από μόνα τους τουλάχιστον 500 καταλύματα στην ιστοσελίδα της Airbnb- ότι στην ηπειρωτική Θεσσαλία τα διαθέσιμα σπίτια υπερβαίνουν τα 700.

Μια αναζήτηση στις αναρτήσεις του site εμφανίζει στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες 487  διαθέσιμα καταλύματα. Πιο αναλυτικά εντοπίζουμε 300 στον Βόλο, 92 στην Καρδίτσα, 60 στα Τρίκαλα και 35 στη Λάρισα.

Πέραν αυτών υπάρχουν βέβαια τουριστικές περιοχές όπως η Καλαμπάκα που διαθέτει από μόνη της 117 σπίτια λόγω του σημαντικού ταξιδιωτικού προορισμού των Μετεώρων.

Η ακριβής καταμέτρηση ανά περιοχή δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς καταγράφονται καταλύματα που λόγω γειτνίασης με κάποιον γνωστό προορισμό εμφανίζονται στους χάρτες περισσότερων από μίας περιοχές, όπως συμβαίνει π.χ με κάποια σπίτια των Τρικάλων και της Καρδίτσας τα οποία βρίσκονται σχετικά κοντά στη λίμνη Πλαστήρα.

Η πληθώρα των επιλογών παρέχει τιμές για όλα τα γούστα. Μπορεί να βρει κανείς γκαρσονιέρα με 16 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε συνοικία της Λάρισας ή μια βίλα στη γύρω περιοχή με 300 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα με τα βαλάντια και τις ανάγκες. Υπάρχουν δε και κάποιοι που διαθέτουν προς διαμονή τα σκάφη τους τα οποία βρίσκονται ελλιμενισμένα στην παραλία του Βόλου και μάλιστα διαθέτουν σημαντικές ανέσεις. Αρκεί βέβαια να αντέχεις  το…κούνημα.

Όμως όπου υπάρχει εισόδημα εμφανίζεται και η …Εφορία. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τα έδιναν για ενοικίαση μέσω Aibnb, περνούσαν κάτω από το ραντάρ των φορολογικών αρχών. Η νομοθεσία όμως άλλαξε και οι κάτοχοί τους είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το εισόδημα που λαμβάνουν και επιπλέον να ενημερώνουν την σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ακόμα και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι τα παρεχόμενα καταλύματα δεν πρόκειται να μειωθούν. Αντιθέτως αναμένεται αύξηση καθώς ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα οφέλη της οικονομίας του διαμοιρασμού η οποία, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της Αirbnb, παρέχει ένα "εύκολο" εισόδημα και συμβάλει σημαντικά στα έσοδα των τοπικών οικονομιών.

Κώστας Τόλης