Tόσο στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου της ΑΓΕΤ στον Βόλο όσο και στην ΜΠΕ για την «Εγκατάσταση & Λειτουργία Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) «ΑΡΓΩ», το περιφερειακό συμβούλιο εμφανίστηκε αρνητικό -κατά πλειοψηφία -  στη χθεσινή του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο.

Όσον αφορά στη ΜΠΕ για το LNG ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας είπε ότι βάσει της νομοθεσίας η μελέτη αυτή είναι παράνομη απορρίπτοντας την συγκεκριμένη μελέτη.

Η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη διάβασε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου του 2022 ότι δεν μπορεί να λάβει χώρο τέτοια επένδυση και δεν μπορεί να χωροθετηθεί τέτοια επένδυση, κάνοντας λόγο για ένα έργο που ενέχει κινδύνους για την πόλη.

Η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Τσαγανού απαντώντας στην κ. Κολυνδρίνη της υπενθύμισε δική της επερώτηση και δεν υπήρξε ουδεμία απόφαση. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Τ. Τσιαπλές έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή τη κυβέρνησης και για αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και καταψήφισε τη ΜΠΕ. Ο σύμβουλος της παράταξης “Ενωμένων Θεσσαλών” Νικ. Χαυτούρας εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης από την εγκατάσταση αυτής της μονάδας για τον Παγασητικό.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της Mediterannean Gas είχαν ζητήσει νέα αναβολή του θέματος, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη άδειες της ΕΣΑΛ κι από άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Δήμαρχοι – Φορείς

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου για την μη εγκατάσταση μονάδας Lng σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Βόλου Νικ. Παπαπέτρος ανέφερε ότι ενώ έχει ληφθεί απόφαση ο δήμαρχος δεν την υλοποίησε ποτέ. “Τι πόλη θέλουμε να αναρωτηθούμε” είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαπέτρος. Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η χωροθέτηση της συγκεκριμένης μονάδας και στο γεγονός ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής είναι αρνητικοί, όπως το ίδιο μετέφερε και ο κ. Γ. Αθανασάκης εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Αναστασία Φύσσα, Θεσσαλία