Τις 14 κυρίαρχες τάσεις που διαµορφώνουν το µέλλον της απασχόλησης, επηρεάζοντας τους σηµερινούς εργοδότες και εργαζοµένους, καταγράφει ο όµιλος Manpowergroup, κωδικοποιώντας την αντίληψη για τον κόσµο της απασχόλησης διεθνώς και τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται.
Απώλεια σχεδόν του 1/4 των υπαρχουσών θέσεων εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), δραματική γήρανση του πληθυσμού, αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αναμόρφωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των δραστηριοτήτων της παραγωγής, αλλά και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από την Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2012) και εδραίωση της λογικής ότι η συμπερίληψη ενισχύει την καινοτομία και η ενσωμάτωση διαφορετικών ομάδων βοηθάει την εξεύρεση των απαιτούμενων ταλέντων χαρακτηρίζουν την «Εποχή της Προσαρμοστικότητας» που διανύουμε.
Τις 14 κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης, επηρεάζοντας τους σημερινούς εργοδότες και εργαζομένους, καταγράφει ο όμιλος Manpowergroup. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έδωσε το «παρών» στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, κωδικοποιώντας την αντίληψη για τον κόσμο της απασχόλησης διεθνώς και τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται, κυρίως όμως εντοπίζοντας τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις τάσεις που αναδύονται. Κι όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Manpowergroup Ελλάδας Χαράλαμπος Καζαντζίδης, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, η κατανόηση των τάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης είναι ζωτικής σημασίας. «Ενα κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι από τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για την Gen Z έως την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάδυση νέων αναγκών για δεξιότητες, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν για να προσελκύσουν, να διακρατήσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταλέντο», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά οι 14 βασικές τάσεις που περιγράφουν την «Εποχή της Προσαρμοστικότητας» την οποία διανύουμε είναι:
1. Γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσω επανειδίκευσης (reskilling) και αναβάθμισης (upskilling) των δεξιοτήτων. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζουν αύξηση του πληθυσμού ηλικίας 65+, ενώ η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αναμένει ότι 1 στα 4 άτομα θα είναι άνω των 60 ετών έως το 2050. Τα στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης και διασταυρούμενης κατάρτισης είναι ζωτικής σημασίας για τη «γεφύρωση» των κενών γνώσης μεταξύ των γενεών.
2. Το παρόν –και μελλοντικό– ανθρώπινο δυναμικό θα τροφοδοτείται από γυναίκες. Ηδη η συμμετοχή των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, ωστόσο κατέχουν λιγότερο από το ένα τρίτο των ηγετικών ρόλων και υποεκπροσωπούνται σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία. Βέβαια, το 85% των γυναικών επιδιώκει ευελιξία στην επιλογή εργασιακών μοντέλων.
3. Η συμπερίληψη λειτουργεί ως καταλύτης για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Οι εταιρείες που υπερασπίζονται την ενσωμάτωση στον εργασιακό χώρο παρουσιάζουν 39% υψηλότερη αποδοτικότητα έναντι των ανταγωνιστών τους, προσελκύοντας κορυφαία ταλέντα.
4. Η επιτυχής ενσωμάτωση διαφορετικών ομάδων προσφέρει άμεση ανακούφιση από ελλείψεις ταλέντων και μακροπρόθεσμα βιώσιμα πλεονεκτήματα.
5. Οι επιχειρήσεις αναμένουν 23% μείωση των θέσεων εργασίας εντός πέντε ετών, εξαιτίας της AI, με τους εργαζομένους να μην έχουν ακόμη πειστεί πως θα έχει σημαντική επίδραση σε αυτούς προσωπικά.
6. Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες εξαλείφει, καθώς επιχειρήσεις εκτιμούν σε ποσοστό 58% ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη.
7. Το παράδοξο της παραγωγικότητας. Παρά τον ισχυρισμό των εργαζομένων ότι είναι παραγωγικοί (87%), μόνο το 12% των διευθυντικών στελεχών συμφωνεί, παρουσιάζοντας ένα χάσμα αντίληψης παραγωγικότητας.
8. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές παγκοσμίως πληρώνουν περισσότερο για βιώσιμα προϊόντα, με την Gen Z να πρωτοστατεί σε αυτήν την τάση, δείχνοντας μια ισχυρή προτίμηση για τη βιωσιμότητα έναντι της αφοσίωσης στο brand.
9. Οι διευθυντές είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση πρωτοβουλιών συνεχούς αναβάθμισης δεξιοτήτων.
10. Οι παγκόσμιοι ηγέτες επανεξετάζουν την παγκοσμιοποίηση και εδραιώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι παραγωγοί και κατασκευαστές μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από την Κίνα σε άλλες χώρες της Ασίας - Ειρηνικού.
11. Η δίκαιη αμοιβή παραμένει ο κορυφαίος παράγοντας παραγωγικότητας, αντανακλώντας τη σημασία της στην ικανοποίηση και στη διατήρηση των εργαζομένων.
12. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζομένους θα εξέταζε το ενδεχόμενο μείωσης της αμοιβής σε αντάλλαγμα της βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
13. Η Gen Z διαμορφώνει το μέλλον της εργασιακής κουλτούρας, δίνοντας έμφαση στα όρια εργασίας - προσωπικής ζωής, στην υιοθέτηση τεχνολογίας, στη δίκαιη αμοιβή και στη συμμετοχή των εργοδοτών σε κοινωνικά ζητήματα.
14. Τα προηγμένα αναλυτικά στοιχεία και η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν εξατομικευμένες εμπειρίες εργαζομένων, προσφέροντας προσαρμοσμένες σταδιοδρομίες και ανάπτυξη δεξιοτήτων, ευθυγραμμισμένες με τις ατομικές τους δυνάμεις.
Ρούλα Σαλούρου, Καθημερινή