Στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο παραπέµπει η Κοµισιόν το ελληνικό κράτος επειδή συνεχίζει τη µακρά, κακή παράδοση να εξοφλεί όποτε θέλει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες και τους προµηθευτές του. Αφορµή, η πολύµηνη καθυστέρηση πληρωµής των υποχρεώσεων των νοσοκοµείων, οι οποίες ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό τουλάχιστον εµφανίζεται στα επίσηµα βιβλία του ∆ηµοσίου, γιατί υπάρχουν και επιπλέον χρέη τα οποία δεν έχουν τιµολογηθεί ακόµη επειδή είναι έκτακτες παραγγελίες.

Αλλη µία προσφυγή κατά του ελληνικού ∆ηµοσίου κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές των νοσοκοµείων, καταδεικνύοντας τη σηµασία που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στον τερµατισµό µιας πρακτικής του κράτους κακοπληρωτή, που στερεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και συνεπώς και την ανάπτυξη.

Οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του ∆ηµοσίου, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, σκαρφάλωσαν στα 2,373 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, εκ των οποίων το 1,362 δισ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις των νοσοκοµείων.

∆ύο µήνες πριν, τον ∆εκέµβριο του 2023, οι οφειλές των νοσοκοµείων ήταν 1,319 δισ. ευρώ, ενώ τον ∆εκέµβριο του 2022 ήταν 907 εκατ. ευρώ.

Τα νοσοκοµεία ανοίγουν πάλι την πληγή των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου που κρατάει από τα µνηµονιακά χρόνια, λόγω των καθυστερούµενων τότε συντάξεων. Το θέµα των συντάξεων λύθηκε, αλλά των νοσοκοµείων οξύνθηκε και το αποτέλεσµα παραµένει ίδιο: ένα βουνό ληξιπρόθεσµων οφειλών. Η δηµιουργία της ενιαίας αρχής προµηθειών, ΕΚΑΠΥ, στην οποία στήριξε τις ελπίδες της η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει στην αντιµετώπιση του προβλήµατος µέχρι στιγµής. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, πάντως, υποστηρίζουν ότι µετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, µε την οποία θα αναλάβει η ΕΚΑΠΥ το σύνολο των προµηθειών, το πρόβληµα θα εκλείψει. Αυτή τη στιγµή οι ευθύνες αποδίδονται σε καθυστερήσεις εκ µέρους των λογιστηρίων των νοσοκοµείων και σίγουρα όχι σε έλλειψη ρευστότητας.

Η χθεσινή προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά τη µη τήρηση της υποχρέωσης των νοσοκοµείων για άµεση εξόφληση των οφειλών τους, όταν οι προµηθευτές συµφωνούν να παραιτηθούν από τα δικαιώµατά τους για τόκους. Είχε προηγηθεί τον Νοέµβριο προσφυγή για τη γενικότερη καθυστέρηση πληρωµών. Η οδηγία 2011/7/Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις πληρωµών υποχρεώνει τις αρµόδιες αρχές να εξοφλούν τα τιµολόγιά τους εντός 30 ηµερών (ή 60 ηµερών αν πρόκειται για υγειονοµικές αρχές).

Στην πράξη οι καθυστερήσεις στις πληρωµές είναι πολύ µεγαλύτερες. «Υπολογίζουµε κοντά στους 10-11 µήνες από τη στιγµή που εκδίδουµε τιµολόγιο», λένε στην «Κ» στελέχη της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων που προµηθεύουν τα νοσοκοµεία µε απινιδωτές, βηµατοδότες, διαγνωστικά αντιδραστήρια, χειρουργικά εργαλεία, σύριγγες κ.λπ. Σύµφωνα µε τον ΣΕΙΒ (Σύνδεσµος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων), οι µεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εξόφληση των ιατρικών υλικών, καθυστερήσεις που µπορεί να ξεπεράσουν και τις 400 ηµέρες, καταγράφονται στα εξής νοσοκοµεία: ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, Γ.Ν. Η Σωτηρία, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου, ΓΝΑ Αλεξάνδρα, ΠΓΝ Αττικόν, Γ.Ν. Ρόδου, Γ.Ν. Βόλου, 401 ΓΣΝ, 424 ΓΣΝ και Ναυτικό Νοσοκοµείο.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές των νοσοκοµείων από τον ∆εκέµβριο του 2018 µέχρι και τον ∆εκέµβριο του 2023 σηµειώνουν µια αύξηση 349%, µε στελέχη της αγοράς να τονίζουν πως ακόµη και εάν υπολογιστεί ο συµψηφισµός του rebate και του clawback, η πορεία των ληξιπρόθεσµων οφειλών είναι εκρηκτική τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο σύνδεσµος µιλάει και για ένα «κρυφό χρέος», εκείνο των ατιµολόγητων ειδών, τα οποία παραδίδονται στα νοσοκοµεία µε τη διαδικασία του επείγοντος (κυρίως για έκτακτες χειρουργικές πράξεις), χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη πίστωση, µε αποτέλεσµα οι εταιρείες να αναµένουν αρκετό καιρό την έκδοση παραγγελιών γι’ αυτά τα υλικά που έχουν χρησιµοποιηθεί. Αυτό το κρυφό χρέος εκτιµούν πως ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Στο µεταξύ, στελέχη της φαρµακοβιοµηχανίας σηµειώνουν πως καθυστερήσεις που φτάνουν και τους 5 µήνες παρουσιάζουν πληρωµές που έχει αναλάβει η ΕΚΑΠΥ, υπεύθυνη για την κεντρική προµήθεια των νοσοκοµείων. «Ηµασταν όλοι πολύ αισιόδοξοι για την πληρωµή µας εντός 60 ηµερών µέσω της ΕΚΑΠΥ. Ενηµερώθηκα όµως πως θα πληρωθούµε τώρα για τιµολόγιο του Νοεµβρίου», λέει στέλεχος φαρµακοβιοµηχανίας.

«Η επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει µέχρι στιγµής οι ελληνικές αρχές είναι ανεπαρκείς», σύµφωνα µε τη χθεσινή της ανακοίνωση. Οπως υποστηρίζει, «οι καθυστερήσεις πληρωµών από τα δηµόσια νοσοκοµεία παρεµποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της υγείας, ιδίως των µικροµεσαίων επιχειρήσεων».

Ειρήνη Χρυσολωρά, Δέσποινα Κόντη, Καθημερινή