Την αναβίωση ρυθμίσεων που απώλεσαν οι φορολογούμενοι εξετάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες του Δημοσίου που έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, ακόμη και τη ρύθμιση των 72 δόσεων της πανδημίας, να επανενταχθούν καταβάλλοντας ένα μικρό «πέναλτι». Συγκεκριμένα, το σχέδιο θα ορίζει ποιοι θα έχουν δικαίωμα ανά ρύθμιση επανένταξης και το πρόστιμο«πέναλτι» που πρέπει να πληρώσουν στο Δημόσιο.
Για κάθε μια ρύθμιση θα προβλεφθούν διαφορετικά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις και για κάποιους λόγους τις απώλεσαν (πανδημία, ενεργειακή κρίση που οδήγησε σε μείωση εισοδήματος κ.λπ.) να συνεχίζουν να πληρώνουν σε πολλές δόσεις τα χρέη τους. Η λύση αυτή προτείνεται αντί της νέας γενικής ρύθμισης για όλους τους φορολογουμένους, που στο παρελθόν είχε προκαλέσει αντιδράσεις των θεσμών.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 δόθηκε η δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων φορολογούμενοι που επλήγησαν από την πανδημία και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων από 1.3.2020 έως και 31.7.2021. Οι δόσεις που δεν είχαν καταβληθεί προστέθηκαν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η παρούσα κυβέρνηση εντάχθηκαν περισσότερα από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί την απώλεσαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, περί τα 5,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση και αποπληρώνονται με κάποια από τις ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ (100, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-28 δόσεις). Συγκεκριμένα, από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (113 δισ. ευρώ), ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,7%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932,2 δισ. ευρώ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορούσε μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και επιχειρήσεις με χρέη (βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ). Η ελάχιστη δόση είχε διαμορφωθεί στο 20% ενώ το επιτόκιο στο 3%. Αντίστοιχη ρύθμιση είχε θεσμοθετηθεί και για τα ταμεία. Σημειώνεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να ανοίξουν ταυτόχρονα οι ρυθμίσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Οπως προαναφέρθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2021 τέθηκε σε εφαρμογή ειδική ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να μπορούσε να ενταχθεί κάποιος στην ευνοϊκή ρύθμιση θα έπρεπε να έχει τακτοποιήσει προηγούμενα χρέη, καθώς και να εξοφλεί χρέη που δημιουργούνται στο εξής. Η ελάχιστη μηνιαία δόση της εν λόγω ρύθμισης ανέρχεται στα 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.
Προκόπης Χατζηνικολάου, Καθημερινή