Αλματώδη εξάπλωση γνωρίζει η θεσσαλική αλυσίδα Mikel του Λευτέρη Κυριακάκη, καθώς μόνο κατά την τελευταία διετία 2021 - 2022 τα νέα καταστήματα Καφέ που θα προστεθούν θα φτάσουν περίπου τα 100. H μορφή του Λαρισαίου επιχειρηματία είναι στους περισσότερους άγνωστη. Ίσως και το ονοματεπώνυμό του για πολλούς να μην σημαίνει κάτι περισσότερο παρά μόνο το άκουσμα ενός ονόματος και ενός επιθέτου. Ο ιδρυτής της αλυσίδας Μikel εμφανίζεται ελάχιστα, ίσως σε κάποια από τα εγκαίνια των καταστημάτων του και κυρίως φωτογραφίζεται ακόμα λιγότερο έως και καθόλου. Ο επιχειρηματίας κατάφερε να δημιουργήσει μία αλυσίδα που εξαπλώθηκε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και σταδιακά επεκτείνεται και στο εξωτερικό. 

Ο ίδιος ήταν από τους λεγόμενους, καλούς μαθητές της τάξης, όντας αριστούχος. Κάποια στιγμή μάλιστα στα λυκειακά του χρόνια είχε σκεφτεί την πιθανότητα να ακολουθήσει σπουδές Ιατρικής, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Κυρίως ήταν επηρεασμένος και από το γεγονός ότι στην οικογένεια υπάρχουν γιατροί, καθότι τα δύο του αδέρφια ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Όντας ο μικρότερος από τα δέκα παιδιά της οικογένειας Κυριακάκη, δέχτηκε αρκετά έντονη πίεση για να γίνει γιατρός και εκείνος – κατά κύριο λόγο από τον πατέρα του -, ωστόσο με τον καιρό αποφάσισε ότι δεν ήταν προορισμένος για κάτι τέτοιο. Ξεκίνησε να δουλεύει από μικρή ηλικία, μόλις στα δεκαέξι του, όταν ήταν ακόμα μαθητής της δευτέρας λυκείου. 

Από βοηθός σερβιτόρου

Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σερβιτόρου, στη συνέχεια ως λαντζιέρης και πολύ σύντομα έγινε σερβιτόρος. Στα δεκαοκτώ του υπενοικίασε το πρώτο του μαγαζί και λίγο αργότερα δημιούργησε άλλο ένα, το οποίο το απέκτησε από έναν σημερινό δικαιοδόχο καταστήματος των Mikel. Μαζί με τον πρώτο του εργοδότη, Κώστα Αναστασίου, δημιούργησε τα ιστορικά μαγαζιά καφεστίασης «Chocolat», τα οποία απέκτησαν γρήγορα ισχυρή φήμη πανελλαδικά. Ωστόσο στην πορεία οι δύο συνέταιροι έκαναν τη μοιρασιά και τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους, κρατώντας έκαστος από ένα μαγαζί. Ο Αναστασίου δημιούργησε την αλυσίδα Bruno, η οποία αναπτύσσεται κυρίως από την Κεντρική και προς τη Βόρεια Ελλάδα και ο Κυριακάκης έστησε τα Mikel. Στο λογότυπο των Mikel αποφάσισε να βάλει την εικόνα του πατέρα του. Πολλοί θεώρησαν ότι προσπάθησε να αντιγράψει το λογότυπο των KFC. Ωστόσο ο ίδιος σε συνέντευξή του έχει διαψεύσει κάτι τέτοιο. Το πρώτο Mikel ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, χρησιμοποιώντας στα πρώτα του μαγαζιά στη Λάρισα ακριβά υλικά με μάρμαρο προερχόμενο από τη Γαλλία, ενώ ήταν και η πρώτη αλυσίδα εστίασης που χρησιμοποίησε φωτισμό led εκείνη την εποχή. 

Εργασιομανής ο ίδιος, έχει επισκεφθεί ένα προς ένα τα καταστήματα του δικτύου και των συνεργατών του δικαιοδόχων. Μηδενός εξαιρουμένου. Γι’ αυτό και το εάν είναι δύσκολο ή όχι να τον πετύχει κανείς ή όχι, μάλλον είναι αρκετά γενικόλογη ως αναφορά. Διότι η πραγματικότητα είναι ότι θα τον πετύχει κανείς σε κάποιο κατάστημα, στα γραφεία της επιχείρησής του, στη δουλειά του όπου είναι αφοσιωμένος σχεδόν ολοκληρωτικά. 

Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφεστίασης διεθνώς

Σήμερα με περισσότερα των 300 καταστημάτων, η Mikel αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Κυριακάκης κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες και κραταιές αλυσίδες καφέ ελληνικών συμφερόντων, η οποία αναπτύσσεται με το μοντέλο του franchise αλλά και εκτός συνόρων με το καθεστώς του master franchise σε χώρες όπως η Κύπρος, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Βόρεια Μακεδονία. Το 2021 εισήλθε και σε νέες αγορές όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, η Νέα Υόρκη ενώ για φέτος ήταν προγραμματισμένη η εισχώρηση και σε χώρες όπως το Κατάρ, το Ιράκ, η Ιορδανία και η Γερμανία. Αυτό μάλιστα που έχει προβλέψει η επιχείρηση είναι να είναι παρούσα σε περίπου 30 χώρες κατά τα επόμενα χρόνια. Ως προς την ανάπτυξη στην Ελλάδα, προτεραιότητα αποτελούν τα νησιά και η αξιοποίηση της έντονης τουριστικής κίνησης που αυτά παρουσιάζουν και η περαιτέρω εξάπλωση στον νομό Αττικής. Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης που σημείωσε η Mikel το τελευταίο διάστημα είναι ότι μόνο το 2021 ενέταξε στο δίκτυό της 60 επιπλέον καταστήματα σε παγκόσμια βάση. Στόχος για το 2022 ήταν να δημιουργήσει 40 νέα καταστήματα με επιδίωξη την ενίσχυση της παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την είσοδο στην Ασία και την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδιασμού για ανάπτυξη του μοντέλου master franchise στην Τουρκία. Ειδικά στην Τουρκία το φιλόδοξο πλάνο προβλέπει την δημιουργία έως και 120 καταστημάτων στη γειτονική χώρα. 

Από πλευράς προϊόντων η Mikel αναπτύσσει νέα προϊόντα μέσω του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί, αξιοποιώντας μονοποικιλιακούς καφέδες από συγκεκριμένες χώρες αλλά και προχωρώντας στην ανάπτυξη νέων προτάσεων στα ροφήματα. 

Η πραγματικότητα στην περίπτωση της αλυσίδας είναι πως ακόμα και όταν κάποιοι θεωρούν ότι έχει κορεστεί η ελληνική αγορά από τον αριθμό των καφέ που υφίστανται σε αυτήν, η διεθνής αγορά είναι ανοιχτή και απολύτως διαθέσιμη για την επέκτασή της. Τα επόμενα βήματα επομένως που εκτός από την Ελλάδα προβλέπουν το μεγάλωμα της Mikel και εκτός συνόρων κάθε άλλο από παράτολμα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Άλλωστε το μέχρι στιγμής τόλμημα της εξωστρέφειας σε πολλές χώρες του κόσμου φαίνεται ότι κρίνεται άκρως επιτυχημένο. 

Ο Λευτέρης Κυριακάκης, στο μέσον με το μαύρο σακάκι και το λευκό πουκάμισο, στα εγκαίνια του Mikel στο σταθμό τρένων της Λάρισας το 2019.

Z.Η. thessaliaeconomy.gr ( με πληροφορίες από The Strategist)