Την ανασκόπηση της εμπορικής κατάστασης που υπάρχει αυτή την στιγμή στο βαμβάκι καταγράφει σε άρθρο του προς το thessaliaeconomy.gr ο γνωστός έμπορος Σίμος Κόκκινος. Γράφει σχετικά:
"Τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία μας λαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα από παραγωγούς αλλά και από εκκοκκιστικές επιχειρήσεις για να ακούσουν από εμάς κάποια πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον των τιμών του εκκοκκισμένου και φυσικά την συσχέτιση τους με τις τιμές του του συσπόρου για τους παραγωγούς .
Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια πρόβλεψη πιθανό να είναι κορώνα γράμματα αλλά ίσως τα δεδομένα και τα μηνύματα που μας δίνουν οι αγορές να πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας για να διαμορφώσουμε μια άποψη .
Η Ελληνική παραγωγή αναμένεται φέτος, βάσει των αυξημένων στρεμματικών αποδόσεων να ξεπεράσει τους 300 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου . Βασιζόμενοι ότι η ελληνική κατανάλωση βάμβακος δεν ξεπερνάει συνήθως τους 15 χιλιάδες τόνους οι εξαγωγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος είναι κοντά στους 280-290 χιλιάδες τόνους.
Είναι εύλογη η ανησυχία των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων για την κατάσταση στην Τουρκία μιας και αυτή έως σήμερα αποτελούσε μια από τις βασικότερες αγορές του ελληνικού βάμβακος .Τα τελευταία χρόνια η γείτονα είχε ένα μερίδιο 40-50 % των εξαγωγών μας αλλά αυτό το ποσοστό προβλέπεται να είναι αρκετά μειωμένο για την φετινή σοδειά .
Οι λόγοι φυσικά είναι η αυξημένη τοπική παραγωγή που κάποιες προβλέψεις την έχουν κοντά στους 1 εκατ τόννους , αλλά και μείωση που έχει αρχίσει να παρατηρείτε στην κατανάλωση βάμβακος λόγο των οικονομικών δυσκολιών που επέφερε η υποτίμηση της τουρκικής λίρας . Επίσης υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή στα τουρκικά λιμάνια υπάρχουν περί του 100 χιλιάδες τόνους βαμβάκι διαθέσιμο απο διάφορες χώρες που μπορεί να φαντάζει μεγάλο ως νούμερο αλλά αποτελεί ουσιαστικά κατανάλωση ενός μηνός για τα Τούρκικα κλωστήρια . Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι πέρσι τέτοια εποχή ενα αρκετά μεγάλο μέρος των προ πωλήσεων έμμεσα ή άμεσα ήταν προς την Τουρκία .
Οι φετινές προπωλήσεις που τις υπολογίζουμε (κόντρα σε άλλες προβλέψεις) όχι πάνω απο 55 χιλιάδες τόννους δεν έχουν καθόλου το άρωμα της Τουρκίας μιας και έχουν γίνει κατα 90% σε εμπορικούς οίκους και σε τιμή βάσης μεγαλύτερης της σημερινής (κατά μέσω όρο 5,5 cents ανα λίμπρα) και έχουν σαν αποτέλεσμα οι εμπορικοί οίκοι να εχουν εγκλωβιστεί σε κόστος υψηλότερο του σημερινού και χωρίς κανενα αγοραστικό ενδιαφέρον στα χέρια τους .
Ως αναφορά την Αίγυπτο που είναι ακόμα μια εν δυνάμει εισαγωγέας του Ελληνικού βάμβακος τα νούμερα θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα (κοντά στους 60 χιλιάδες τόννους) άλλα παραδοσιακά οι αγοραστές απο εκει ξεκινούν στις αγορές τους σταδιακά απο τα μέσα Νοεμβρίου και μετά .
Εαν λοιπόν υποθέσουμε ότι η Αίγυπτος θα εισάγει 60 χιλιάδες τόνους και η Τουρκία άλλους 60 (μειωμένη κατά 40% από περσυ) είναι σαφές ότι η Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει να αναζητήσουν νεες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές για το βαμβάκι τους. Αγορές όπως η Κίνα , η Ινδονησία το Πακιστάν , το Βιετνάμ το Μπαγκλαντές μπορούν να είναι εν δυνάμει αγοραστές του Ελληνικού βάμβακος αλλά οι Έλληνες εκκοκκιστες δεν έχουν την εμπειρία της συναλλαγής με αυτές τις χώρες κάτι που όμως μπορούν να προσφέρουν σαν διέξοδο οι διεθνής εμπορικοί οικοι με το ανάλογο φυσικά κέρδος. Αυτές οι αγορές έχουν ιδιαιτερότητες και μπορούν να δώσουν διέξοδο φτάνει οι εξαγωγείς να μην τις δούν ευκαιριακά. Ο ανταγωνισμός σε αυτές τις χώρες από βαμβάκια άλλων χωρών είναι μεγάλος με επικρατέστερα τα Βραζιλιάνικα και τα Αμερικάνικα. Στην Κίνα για την οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους πολλοί εξαγωγείς οι διαδικασίες ειναι περίπλοκες για απευθείας πωλήσεις και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καθυστερήσεις πληρωμών ή και μεγάλες ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές κατά την παραλαβή μια και σε πολλές διαδικασίες εμπλέκεται το Κινεζικό δημόσιο.
Ένας άλλος παράγων που μπορεί να επηρεάσει την τιμή σου συσπόρου είναι φυσικά το πρόβλημα διάθεσης αλλά και η τιμή του βαμβακόσπορου . Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα από την περσινή χρονιά (πράγμα μοναδικό για τα χρονικά) και οι αγορές της Ιταλίας και της Μέσης Ανατολής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε άλλες σοδειές αλλά και ζωοτροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του σπόρου που ακούγεται στην αγορά δηλαδη τα 16 λεπτά όταν πέρσυ τέτοια εποχή είχαμε ξεκινήσει στα 18 λεπτά .
Αυτή τη στιγμή η τιμή βάσης του ελληνικού βάμβακος (3 cents ανα λίμπρα) παραδοσιακά είναι πολύ χαμηλή αλλά όλοι οι παράγοντες που προαναφέραμε δείχνουν ότι αυτή μπορεί να μην είναι και η χαμηλότερη που μπορεί να υπαρξει στους επόμενους 2 μήνες μιας και εκκοκκιστήρια που πρέπει να εξασφαλίσουν την χρηματοροή τους θα αναγκαστούν να προβούν σε πιο δραστήριες πωλήσεις. Εαν δεν προκύψει κάποιο ενθαρρυντικό νέο στην αγορά μπορεί και να δούμε τη βάση του Δεκεμβρίου να είναι ακόμα πιο χαμηλή ώστε να μπορεί το Ελληνικό βαμβάκι να προκαλέσει το ενδιαφέρον των εμπορικών οίκων .
Η φροντίδα όλων μας και κυρίως των παράγωγων πρέπει να είναι η διασφάλιση της καλής ποιότητας και ποσότητας που μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό εισιτήριο στις εν λόγο αγορές. Αυτό είναι ίσως και το μόνο πλεονέκτημα για την ομαλή εμπορική χρονιά .Οι τιμές του συσπόρου δεν θα είναι εύκολο να διαμορφωθούν φέτος εάν τουλάχιστον το 60% του Ελληνικού βάμβακος δεν έχει δεσμευθεί με πωλήσεις. Αυτό δεν υπολογίζεται να γίνει πριν το τέλος του Νοεμβρίου μιας και είναι ανέφικτο να έχει πουληθεί τόσο βαμβάκι εώς τότε.
Ως αναφορά τις χρηματιστηριακές τιμές οι προβλέψεις μας αλλά και άλλων αναλυτών διεθνώς είναι τους επόμενους 2 μήνες θα υπάρχει ένα στενό εύρος τιμών 76-80 cents ανα λίμπρα με πιθανότητα ανάκαμψης με την νέα χρονιά .
Καλή σεζόν σε όλους μας ."