Με επιστολές προς τους ιδιοκτήτες μεγάλες εταιρείες του εμπορίου ζητούν το τελευταίο διάστημα να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων που μισθώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλυσίδες ZARA, Δούρος κλπ, ζητούν από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τους μειώσεις στο ύψος των μισθωμάτων από 20% έως και 60%.

Με δεδομένο ότι η λειτουργία των καταστημάτων δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος καθώς θα τεθούν μία σειρά περιορισμών κατά την λειτουργία τους (αποστάσεις μεταξύ των πελατών, μειωμένη αγοραστική δύναμη), οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα καταστήματα τους θα έχουν πτώση του τζίρου τους κατά 50% με αποτέλεσμα για πολλές αλυσίδες η κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων να είναι πολύ δύσκολη.

Ηδη η Lamda Development που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα The Mall και Golden Hall για το μήνα  Απρίλιο ζητάει μόνο το 30%  του μισθώματος χωρίς να  έχει  κάνει γνωστό τι θα πράξει το Μάιο, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση του Metro Mall προχωρά σε μείωση του μισθώματος στο 65%

Μείωση των ενοικίων έως το τέλος του έτους ανάλογη με τη μείωση του τζίρου τους, έχει ζητήσει και η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), οι πωλήσεις του κλάδου, ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, προβλέπεται να είναι μειωμένες εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης των τουριστικών αφίξεων, ενώ μια νέα έξαρση της πανδημίας, που προεξοφλούν οι ειδικοί, θα οδηγήσει πάλι σε μερική ή πλήρη διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης.

Η ΕΠΟΕΣ, μάλιστα, κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της όχι μόνο για μια δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για ένα ιδιαιτέρως δύσκολο 2021.

Στελέχη της κτηματαγοράς πάντως αναφέρουν στο bankingnews.gr ότι η μείωση κατά 40% στις τιμές των ενοικίων που θέσπισε η κυβέρνηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να παγιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2010 και μέχρι τουλάχιστον το 2014, στην αγορά λιανικού εμπορίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μειώσεις ενοικίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μειωμένος τζίρος των καταστηματαρχών και να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα λουκέτα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές των ενοικίων κατέγραψε μείωση της τάξεως του 40% στις πλέον δημοφιλείς «πιάτσες», ενώ σε λιγότερο εμπορικά σημεία η μείωση των ενοικίων μέχρι και το 2014, όταν και σταθεροποιήθηκε τελικά η αγορά, είχε αγγίζει το 70%. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία τα ενοίκια των καταστημάτων είχαν ξεκινήσει μια σταθερά ανοδική πορεία.

Είναι ενδεικτικό σε μελέτη της Cushman & Wakefield Proprius τον περασμένο Νοέμβριο, στην Ερμού, το ενοίκιο είχε «σκαρφαλώσει» στα 3.420 ευρώ ανά τ.μ. κατ’ έτος, ήτοι ελαφρώς χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008 – πρό κρίσης – όταν η αντίστοιχη τιμή ήταν 3.600 ευρώ/τ.μ κατ’ έτος.

Σε άλλες περιοχές που θεωρούνται σημαντικά εμπορικά κέντρα και πολυτελείς συνοικίες, καταγράφονταν επίσης ανοδικές τάσεις.

Ενδεικτικά, στη Γλυφάδα και στην οδό Μεταξά, η τιμή μίσθωσης φθάνει τα 135 ευρώ ανά τ.μ. ή αλλιώς τα 1.620 ευρώ ανά τ.μ. κατ’ έτος.

Η περιοχή του Κολωνακίου σημειώνει αύξηση 11% συγκριτικά με το 2018, με τα καταστήματα στην Τσακάλωφ να έχουν τιμή ενοικίασης 100 ευρώ ανά τ.μ. ή αλλιώς στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο.

Στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στην Κηφισιά, η άνοδος ήταν πιο ήπια στο +4,3% φθάνοντας τελικά στα 120 ευρώ ανά τ.μ.

Ελένη Μπότα

www.bankingnews.gr