Επανάσταση... υπέρ της αυθαιρεσίας προκάλεσαν οι έλεγχοι της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Μαγνησία. Όπως γράφει η Καθημερινή, κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε παραλιακές περιοχές, επέβαλε πλήθος προστίμων σε τοπικές επιχειρήσεις που καταλάμβαναν αιγιαλό χωρίς άδεια και σφράγισε πέντε από αυτές. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Βόλου, που χαρακτήρισε την επιβολή του νόμου «ακραία κίνηση», ενώ λοιδόρησε τα κλιμάκια και τους πολίτες που υπέβαλαν καταγγελίες. Εξαίρεση από τους ελέγχους ζήτησε και τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις συνέπειες του «Daniel» στη Θεσσαλία (περίπου όπως οι βουλευτές Δωδεκανήσου ζητούσαν πέρυσι ασυλία για τα παράνομα beach bar στη Ρόδο λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς).

Η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες αυτοψία σε παραλιακές περιοχές της Μαγνησίας, καταγράφοντας πλήθος παρανομιών, ενώ σφράγισε και πέντε καταστήματα. Τα τέσσερα ήταν παραλιακές καφετέριες - μπαρ που είχαν προχωρήσει σε αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού. Η μεγαλύτερη, στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, αφορούσε μια ολόκληρη προβλήτα μέσα στη θάλασσα, η οποία χρησιμοποιούνταν ως ψαροταβέρνα. Επειτα από αυτοψία η παράνομη κατασκευή είχε κηρυχθεί αυθαίρετη ήδη από το 2019, ωστόσο το παρακείμενο κατάστημα εξακολουθούσε να τη χρησιμοποιεί κανονικά.

Οι έλεγχοι για την επιβολή της νομιμότητας στην περιοχή προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, την αντίδραση των θιγόμενων (παρανομούντων) καταστηματαρχών, τους οποίους έσπευσε να υπερασπιστεί ο πολιτικός κόσμος της περιοχής. Πρώτος σχολίασε ο δήμαρχος Βόλου (στον οποίο υπάγεται διοικητικά η Αγχίαλος) Αχιλλέας Μπέος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι ήταν μια ακραία ενέργεια: «Παραμένουμε η χώρα της υπερβολής, κινούμενοι από το ένα άκρο στο άλλο και πάντα ωθούμενοι από επικοινωνιακούς λόγους με στόχο τις πρόσκαιρες, και ανούσιες, εντυπώσεις», ανέφερε. Παράλληλα λοιδόρησε τις αντιδράσεις των πολιτών, λέγοντας ότι «δεν θα μας εκπλήξει αν σύντομα δούμε στη Βουλή να φιγουράρουν και εκπρόσωποι του “Κόμματος της Πετσέτας”». Αλλά και το κλιμάκιο ελέγχου, μιλώντας για «φολκλορική, τραγελαφική εικόνα των ελεγκτών που πραγματοποιούν επιδρομές, κραδαίνοντας απειλητικά τις μεζούρες».

Ανάλογη στήριξη στους παρανομούντες στις ακτές της Μαγνησίας προσέφερε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με ερώτησή του στη Βουλή. Ο βουλευτής προέταξε το επιχείρημα του «Daniel», ζητώντας να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι παρανομούν στις ακτές της Μαγνησίας για τουλάχιστον ένα έτος. «Οι επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού του νομού Μαγνησίας γνωρίζουν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι θέμα χρόνου η Κτηματική Υπηρεσία να προχωρήσει σε ελέγχους και κυρώσεις σε όλη την ακτογραμμή, με αποτέλεσμα εν μέσω κορύφωσης της θερινής σεζόν, η δραστηριότητά τους να πληγεί σημαντικά».

thessalianews.gr (από το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιαλιού στην Καθημερινή)

Η φωτογραφία