Στο ίδιο σπίτι, στο σπίτι της, ταυτόχρονα με… έντεκα ακόμα ενοικιαστές, φαίνεται πως κατοικούσε 64χρονη Λαρισαία. Συγκατοίκηση η οποία – σύμφωνα με το μισθωτήριο – διήρκησε έναν χρόνο για τον οποίο μάλιστα η 64χρονη γυναίκα εισέπραττε και μισθώματα.
Ένα λάθος βεβαίως σε κάποιον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και ένας έλεγχος που ακολούθησε στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet, με το οποίο ως γνωστόν συναλλάσσονται φορολογούμενοι και Πολιτεία απέδειξε ότι η Λαρισαία είχε πέσει θύμα καλοστημένης απάτης. Η εξιχνίαση της οποίας αναμένεται να απαλλάξει την ιδιοκτήτρια από το πρόσθετο, ενδεχομένως και αδήλωτου εισοδήματος από ακίνητα.
Η 64χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες κατέφυγε προχθές στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας, καταγγέλλοντας την απάτη, καταθέτοντας παράλληλα μηνυτήρια αναφορά στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν, αυτός που υπέκλεψε τους κωδικούς του Taxisnet, αυτός που τους διέθεσε σε τρίτους και βεβαίως οι 11 που τους χρησιμοποίησαν προκειμένου να δηλώσουν μισθωτήρια με βάση τα οποία εισέπρατταν στη συνέχεια επιδόματα ενοικίου.
Η αποκάλυψη της απάτης με τις μισθώσεις ακινήτου, κρίνει αναγκαία την εφαρμογή πρόσθετων δικλείδων ασφαλείας (σ.σ. διασταύρωση στοιχείων, κλπ), έτσι ώστε να προστατεύονται οι φορολογούμενοι πολίτες από επιτήδειους.
Στην προχθεσινή περίπτωση της 64χρονης Λαρισαίας, άγνωστο πώς και ποιοι (σ.σ. προς το παρόν) υπέκλεψαν τους κωδικούς του Taxisnet με απώτερο σκοπό την απάτη. Το modus operandi είναι απλό. Με τους κλεμμένους κωδικούς από τον πραγματικό ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο δράστης δηλώνει στην Εφορία τη μίσθωση του ακινήτου σε τρίτο πρόσωπο.
Το τρίτο πρόσωπο αφού πρώτα έχει κάνει αποδοχή της μίσθωσης, στη συνέχεια κάνει δήλωση για επιδότηση ενοικίου την οποία και εισπράττει. Τα επιδόματα πολλαπλασιάζονται, καθώς το ίδιο διαμέρισμα οι απατεώνες το μισθώνουν σε διαφορετικούς ενοικιαστές εν αγνοία του πραγματικού ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα για την απάτη.
Βαγγέλης Κακάρας Ελευθερία