Μαύρη χρονιά περνούν οι κινέζοι κτηνοτρόφοι καθώς η χώρα σαρώνεται από την αφρικανική πανώλη, μια επιδημία που αλλάζει την παγκόσμια αγορά κρέατος.
Η ασθένεια ξέσπασε στη Γεωργία το 2007 και έφτασε την Κίνα το περασμένο καλοκαίρι. Οι συνέπειες είναι βαριές με τις τιμές του κινεζικού χοιρινού κρέατος να αυξάνουν πάνω από 70% φέτος.
Τα 1,4 δισεκατομμύρια κινέζων καταναλώνουν πέντε φορές περισσότερο χοιρινό από κάθε άλλον. Η ζήτηση καλύπτονταν από τα εγχώρια κοπάδια που φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ζώα. Ο πληθυσμός, όμως, μειώθηκε κατά το 1/3 και αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα.
Οι τιμές ανέβηκαν στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο και οι μετοχές εταιρειών που ασχολούνται με τον κλάδο εκτοξεύτηκαν σε Σαν Πάολο και Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές εξαγωγές χοιρινού προς την Κίνα έφτασαν σε ύψος ρεκόρ παρά τους δασμούς 62% που επέβαλε το Πεκίνο πέρυσι στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Σήμερα μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας είναι η Ευρώπη. Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι εν τέλει ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Βραζιλία.
Δεν πρόκειται για μια κατάσταση που θα αλλάξει σύντομα. Η Κίνα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να εξαλείψει την επιδημία. Εν τω μεταξύ, πάντως, η Βόρεια Αμερική κινητοποιείται για να προστατευτεί.
Το Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού στην Αϊόβα ματαιώθηκε για να εξασφαλιστεί ότι κανένας από τους περίπου 20.000 επισκέπτες δεν θα φέρει τον ιό από το εξωτερικό.
The Financial Times