Υπάρχουν επιμελητήρια στη Θεσσαλία με αξιόλογη ρευστότητα, έστω και λιμνάζουσα.

Στο ποσό των 630.190,75 ευρώ ανέρχεται ,με στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2022, το αποθεματικό που διατηρεί το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Καρδίτσας στις τράπεζες.

Διατηρεί επίσης μερίδες κοινού κεφαλαίου ύψους 167.074,30 και μερίδες στην Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ύψους 22.566,72 ευρώ.

Τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον Οικονομικό Επόπτη του ΕΒΕ Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης όπου μεταξύ των θεμάτων ήταν και η ενημέρωση για τα αποθεματικά του Επιμελητηρίου που είχε ζητήσει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιχειρηματικής Κίνησης Καρδίτσας Γιώργος Κατσίκης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο σκοπός της ενημέρωσης που ζήτησε είναι να ανοίξει μια συζήτηση με προτάσεις της παράταξής του και της Διοικούσας Επιτροπής για την αξιοποίηση μέρους του αποθεματικού σε κάποιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την περιουσία του ΕΒΕ προς όφελός του και να μην μένει στάσιμο ένα σημαντικό κεφάλαιο με κίνδυνο να επαναληφθεί το «κούρεμα» του 2012 όπου το ΕΒΕ έχασε σε μια νύχτα 230.000 ευρώ.

Ενδεικτικά πρότεινε να εξεταστεί σε πρώτη φάση το νομικό πλαίσιο που προβλέπει τι είδους κινήσεις μπορεί να κάνει το ΕΒΕ με τα αποθεματικά του και αν αυτό επιτρέπει την απόκτηση ακινήτων θα μπορούσε μια πρόταση να είναι η αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΑΣΚ μέσω πλειστηριασμού και να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως από το Επιμελητήριο. Με την ευκαιρία επισήμανε ότι αποτελεί παράλειψη για το ΕΒΕ ότι δεν διαθέτει κάποιον ειδικό σύμβουλο που θα μπορούσε να κάνει τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τέτοια ζητήματα.

Η πρόταση του για αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών έτυχε κατ’ αρχήν θετικής αποδοχής από τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Κωνσταντίνο Ζυγογιάννη ο οποίος επισήμανε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και να καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα μπορούσε να διατεθεί είτε για περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων που υλοποιεί το Επιμελητήριο είτε για επενδύσεις. Σε θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε τη συζήτηση για την αξιοποίηση των αποθεματικών και ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος που εμφανίστηκε θετικός σε κάποια αγορά ακινήτου.

Λ.Ε. thessliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Κωστή Κριτσιάνη, karditsalive.net)