Οι τίτλοι τέλους για την ιστορική οινοποιία Τσάνταλης, που σχετίζεται με τη Θεσσαλία και τη Ραψάνη, φαίνεται πως άρχισαν να γράφονται, καθώς η διοίκηση της εταιρείας κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση πτώχευσης, ζητώντας και παύση των πληρωμών. Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση καθώς η ιστορική οινοποιία, που μετρά 134 έτη ζωής, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, χωρίς οι προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την εξυγίανσή της, μέσω και εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, να τελεσφορήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι  προτάσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές που είχαν κατατεθεί δεν βρήκαν σύμφωνες τις πιστώτριες τράπεζες, που διαφωνούσαν στο ύψους «κουρέματος» των οφειλών της επιχείρησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πτώχευσή της.

Η Τσάνταλης διατηρεί αμπελώνες στη Ραψάνη του νομού Λάρισας που εκτείνονται σε 800 στρέμματα.

Αναδιάρθρωση χρεών

Η εταιρεία είχε από τον Απρίλιο του 2020 προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών της προς τις τράπεζες, ενώ είχε ανατεθεί σε εξωτερικό σύμβουλο η ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα συμμετείχε στο μετοχικό της κεφάλαιο μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο υπήρξε αδυναμία της επιχείρησης να ανταποκριθεί στους όρους της καθώς συνεχίστηκε η καθοδική πορεία  και περιορίστηκε σημαντικά το πελατολόγιό της, ενώ το προσωπικό της (περίπου 70 εργαζόμενοι) βρίσκεται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας.

Σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας Σάκη Καλιγά, η εταιρεία έχει διακόψει την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έγινε ο τρύγος και δεν μπορεί να εμφιαλώσει και να διαθέσει στην αγορά προϊόντα της νέας σοδειάς.

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας στη χρήση του 2022 ήταν 54,465 εκατ. ευρώ και από αυτές  μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 29,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 ήταν 32,115 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ.

Η αίτηση πτώχευσης αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2024, ενώ στις 23 Οκτωβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας στη Νάουσα. Το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και ενημερώθηκαν για την αίτηση πτώχευσης. Η Τσάνταλης διατηρεί αμπελώνες στη Χαλκιδική με έκταση 145 στρέμματα, στο Αγιον Ορος 700 στρέμματα, στη Ραψάνη περίπου 800 στρέμματα, στη Μαρώνεια 580 στρέμματα και στη Νάουσα 200 στρέμματα.

Η οικογένεια Τσάνταλη καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί από το 1890, ενώ ο ιδρυτής τής εταιρείας Ευάγγελος Τσάνταλης άνοιξε το 1938 το πρώτο οινοποιείο στις Σέρρες. Από το 1995 η εταιρεία ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών οίνων με παρουσία σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Δήμητρα Σκούφου