Εγκρίθηκαν από την Περιφέρειας Θεσσαλίας οι περιβαλλοντικοί όροι για το επενδυτικό έργο κτιριακής και μηχανολογικής επέκτασης της τυροκομικής μονάδας της Palios Dairy Γεώργιος και Χρήστος Παλιός ΟΕ. Η έγκριση περιλαμβάνει και τη νέα μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με παράλληλο εκσυγχρονισμό του τρέχοντος συστήματος επεξεργασίας, που προκύπτουν από την παραγωγική εγκατάσταση στο Αργυροπούλι Τυρνάβου Λαρίσης
Το σχετικό επενδυτικό σχέδιο της Palios Dairy είχε ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρηματικότητας για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αφορούσε πενταπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας, για τυρί και τυροπήγματα: Από 1.000 κιλά ανά ημέρα, σε 5.000 κιλά ανά ημέρα, δηλαδή φέτα ΠΟΠ και μυζήθρα 1.500 κιλών την ημέρα συνολικά και 3.500 κιλών τυροπήγματος ημερησίως. Το μη αξιοποιήσιμο τυρόγαλο αποθηκεύεται σε δεξαμενές και διατίθεται σε χοιροτροφικές μονάδες της περιοχής ή σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Το έργο περιελάμβανε μηχανολογική επέκταση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος εξοπλισμού, για να ικανοποιηθεί η επιπλέον ζήτηση που προέκυψε από το πρόγραμμα εξωστρέφειας που «τρέχει» το Τυροκομείο Παλιός. Η εταιρεία συμμετείχε και στη SIAL Paris 2024. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,73 εκατ. ευρώ, επιχορηγούμενο κατά 55% (€951.500). Οι οικοδομικές άδειες του νέου ορόφου κτιριακών εγκαταστάσεων της επιχείρηση (1.321,53 τ.μ. δόμησης, σε εμβαδόν 4.673,52 τ.μ.), η τακτοποίηση της περίφραξης και η οριοθέτηση του νέου βιολογικού καθαρισμού είχαν εκδοθεί από 19 Ιουλίου 2024. Η συνολική κινητήρια ισχύς του μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας, μετά τη μηχανολογική επέκταση, θα ανέρχεται σε 133,85 KW, η θερμική σε 13,50 KW και η ισχύς της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων σε 10,08 KW.
Κωνσταντίνος Βορίλας, foodreporter