Τρόπους για να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου, που κινδυνεύει από τους περιορισμούς εξαγωγών της Κίνας, μετά την πίεση των αρχών της Ε.Ε., διερευνούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή. Παρούσα στη συνάντηση ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική εταιρεία ενέργειας και μετάλλων Mytilineos, η οποία δήλωσε ότι έχει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου που θα μπορούσε να αναπτύξει σε διάστημα 18 μηνών. Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, ποσότητα περίπου ίση με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters είπε ότι βασική απαίτηση είναι η υποστήριξη της βασικής της δραστηριότητας, του αλουμινίου, κλάδου που στην Ευρώπη επιβαρύνεται με υψηλές τιμές ενέργειας και εισφορές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε οικονομικά προσιτή ενέργεια», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Η Επιτροπή σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να παράσχει κίνητρα και οι συμβάσεις επί της διαφοράς που υποστηρίζονται από την Ε.Ε. για τη διασφάλιση σταθερών μελλοντικών τιμών ρεύματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την κορύφωση, το 2008, στο 2022. Τα μεταλλουργεία μεταλλεύματος ψευδαργύρου, του οποίου το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος. Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar δήλωσε ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι πιο προηγμένη στην αναζήτησή της στις ΗΠΑ, σχεδιάζοντας ένα έργο 150 εκατ. δολαρίων. Ο νόμος της Ε.Ε. για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.
Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία. Η Eurometaux είπε ότι το ζήτημα ήταν ευρύτερο από την απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και η Ε.Ε. έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές επιχειρήσεις.
«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική σε προληπτική λειτουργία, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικούς κραδασμούς», ανέφερε. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η Ε.Ε. είχε απευθυνθεί από το καλοκαίρι στις εταιρείες παραγωγής αλουμίνας για την παραγωγή γαλλίου, οπότε και διαπίστωσε ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδας είναι το μόνο εργοστάσιο στην Ευρώπη που δουλεύει σήμερα με 100% παραγωγή και μπορεί με τις απαραίτητες επενδύσεις να παράγει μεγάλες ποσότητες. Η Ε.Ε. κινητοποιήθηκε μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου. Η Ε.Ε. προμηθεύεται το 70% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου της από την Κίνα, ενώ υπάρχουν λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, φωτοβολταϊκών και οπτικών ινών.
Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή