
Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη Food Expo 2025 αφορούσε το έλλειμμα προσωπικού, που απασχολεί πολύ ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές εταιρείες. Επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη ανέφεραν στο FOODReporter ότι το ζήτημα εστιάζεται περισσότερο στη διαχείριση της παραγωγής και στην εξειδίκευση χειρισμού μηχανημάτων. Οι βιομηχανίες, σε μεγάλο ποσοστό, εκπαιδεύουν προσωπικό, αλλά ακόμη κι έτσι, έχει μειωθεί ο χρόνος παραμονής των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων κάτω και από έτος. Στελέχη βιομηχανιών, από την ελληνική περιφέρεια, προέταξαν ως εντονότερο το ζήτημα της κάλυψης θέσεων για περιφερειακές ανάγκες λειτουργίας, όπως υπηρεσίες security στις εγκαταστάσεις, λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες marketing, γραφιστικής, προγραμματισμού εκθέσεων, εξωστρεφών δράσεων. Στη λιανική αγορά υπήρξε ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του, που περιέγραψε την κατάσταση στο FOODReporter ως «απελπιστική»: «Το ζήτημα ανεπάρκειας προσωπικού δεν μας επιτρέπει νέα καταστήματα, παρότι έχουμε αναγνώσει ευκαιρίες ανά την Ελλάδα, κατά περιπτώσεις μας αναγκάζει να ασχολούμαστε για περισσότερες εργατοώρες από το συνηθισμένο με τον καταρτισμό των εβδομαδιαίων βαρδιών, εφόσον είμαστε ανοικτοί το Σαββατοκύριακο και μιας και η αυξημένη φροντίδα σε αυτό, βοηθά το έμπειρο προσωπικό μας να παραμείνει», είπε. Επισκέφθηκε τη Food Expo 2025 και για να δημιουργήσει νέες συνεργασίες με τρίτα σημεία, που θα τοποθετήσουν τα προϊόντα του, αντί δικών του υποκαταστημάτων, επειδή εκείνα θα έχουν δικό τους προσωπικό. Ακόμη, θεωρεί ανέφικτη την καθιέρωση τετράωρης βάρδιας εργασίας για τους μη παραγωγικούς λόγους της καθυστέρησης εισόδου και εξόδου από το χώρο παραγωγής.
Επιστολή της ΕΕΠΑΖ προς τον πρωθυπουργό
Στον κλάδο των αρτοποιών και ζαχαροπλαστών, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ) επέδωσε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας το «πάγωμα» εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας (ΨΚΕ) για επιχειρήσεις εξαήμερης και επταήμερης λειτουργίας. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι «ο κλάδος αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα απειλείται με αφανισμό», υπενθυμίζοντας τις «τεράστιες επιβαρύνσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια».
Foodreporter