Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης για τις εξαγωγές των ελληνικών ξηρών καρπών βλέπει μέσα στα επόμενα χρόνια ο επικεφαλής της θεσσαλικής Agronuts Κώστας Λανάρας, σημειώνοντας ότι πλέον το μέγεθος της εγχώριας παραγωγής προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για ενίσχυση της εξωστρέφειας, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια σκόνταφτε στις περιορισμένες ποσότητες.

Με όπλο το ελληνικό αμύγδαλο, το οποίο αποτελεί και την ναυαρχίδα των προϊόντων της, η οικογενειακή επιχείρηση της Λάρισας (14ο χλμ. Λάρισας - Συκουρίου) έχει βρει τον δρόμο της προς τις αγορές του εξωτερικού, ωστόσο στόχος της στο μέλλον είναι να αυξήσει τις εξαγωγές της, αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο συμμετείχε πρόσφατα στη διεθνή έκθεση της Anuga στην Γερμανία, όπου είχε την ευκαιρία, όπως εξηγεί ο κ. Λανάρας να συναντηθεί τόσο με υφιστάμενους συνεργάτες όσο και με καινούργιους. «Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς ξηρούς καρπούς από το εξωτερικό διαρκώς αυξάνεται», σημειώνει ο κ. Λανάρας, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη γενιά που έχει αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία εκτός από το αμύγδαλο διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και φιστίκια Αιγίνης και καρύδια πάντοτε από Έλληνες παραγωγούς.

Επεξεργάζεται 1.500 τόνους ετησίως

Σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς, η θεσσαλική εταιρεία, η οποία ετησίως επεξεργάζεται 1.500 τόνους ελληνικών ξηρών καρπών, μεταξύ άλλων, προμηθεύει με ξηρούς καρπούς μέσω ιδιωτικής ετικέτας μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Δίνοντας έμφαση στην ελληνική ταυτότητα και προέλευση των ξηρών καρπών, η επιχείρηση συνεργάζεται με μια ομάδα η οποία αποτελείται από 160 καλλιεργητές, όλοι πιστοποιημένοι με Agro 2 ενώ αναμένεται να λάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα και την πιστοποίηση Globalgap.

«Οι παραγωγοί από τους οποίους προμηθεύομαστε τους ξηρούς καρπούς, πρωτίστως εντοπίζονται στην Θεσσαλία και δευτερευόντως στην Μακεδονία», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Agronuts, λέγοντας παράλληλα ότι τη φετινή χρονιά απέσπασε βραβείο γεύσης το αμύγδαλό της, ποικιλίας Φυρανιά, σε διεθνή διαγωνισμό.

Επιπλέον, σε αυτή τη φάση η θεσσαλική επιχείρηση βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης μιας επένδυσης, η οποία ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ και η οποία αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων. «Επεκτείνουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις με στόχο την τοποθέτηση μεγαλύτερων μηχανημάτων τα οποία θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε την ωριαία παραγωγή μας», καταλήγει ο κ. Λανάρας.

Κύκλος εργασιών

2020: 5.145

2019: 4.902

Μεταβολή: +5%

Αποτέλεσμα μετά από φόρους

2020: 207,629

2019: 5,808

Μεταβολή: +<100%

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ματίνα Χαρκοφτάκη Foodreporter)