Νέα στοιχεία για την πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο «Γιαννίτση» στη Λαµία προκύπτουν από την εν εξελίξει έρευνα της Πυροσβεστικής. Σύµφωνα µε την «Καθημερινή» (Γιάννης Σουλιώτης), σε βίντεο από κάµερες ασφαλείας παρακείµενων κτιρίων έχουν καταγραφεί οι κινήσεις υπαλλήλου της εταιρείας στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου περίπου 40 λεπτά πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Το εύρηµα γέννησε υποψίες, µε τα στελέχη της ∆ιεύθυνσης Αντιµετώπισης Εγκληµάτων Εµπρησµού (∆ΑΕΕ) να εντοπίζουν και να εξετάζουν τον συγκεκριµένο υπάλληλο. Εξάλλου, όπως έχει γίνει ήδη από την περασµένη εβδοµάδα γνωστό, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, παρότι δεν έχουν συντάξει τελικό πόρισµα, κατατείνουν στο συµπέρασµα ότι η φωτιά οφείλεται σε εµπρησµό. Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπάλληλος κατάφερε να δικαιολογήσει την παρουσία του στον χώρο.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πρώτες ύλες για τρόφιμα, οι οποίες είχαν λήξει –σε ορισµένες περιπτώσεις– περισσότερο από ένα χρόνο, από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή γευµάτων που οδήγησαν στη δηλητηρίαση µαθητών της Λαµίας.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενώπιον των στελεχών της ∆ΑΕΕ έχουν καταθέσει µε την ιδιότητα των µαρτύρων ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο αλλοδαπός επιστάτης, ενώ επίκειται η εξέταση και άλλων µαρτύρων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του ιδιοκτήτη για όσα διαδραµατίστηκαν τη νύχτα της 19ης Μαΐου. Στον χώρο της επιχείρησης που εκδηλώθηκε πυρκαγιά λειτουργούσε κλειστό κύκλωµα καµερών υποστηριζόµενο από τρία καταγραφικά εικόνας. Τα δύο εντοπίστηκαν έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες από τη φωτιά, µε τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι αδύνατη η ανάκτηση εικόνων από τη µοιραία νύχτα. Το τρίτο καταγραφικό δεν εντοπίστηκε, δίχως κανείς να µπορεί να πει µε βεβαιότητα εάν αφαιρέθηκε σκόπιµα ή εάν εξαϋλώθηκε από τη φωτιά.

Σε ό,τι αφορά το αίτηµα της εταιρείας προς την ασφαλιστική εταιρεία για αύξηση της αποζηµίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, αυτό κατατέθηκε στο διάστηµα 13-14 Μαΐου, µόλις πέντε ηµέρες πριν ξεσπάσει η φωτιά. Υπεβλήθη µέσω email µε την εταιρεία να ζητά η αποζηµίωση να αυξηθεί από τα 4,5 εκατ. ευρώ στα 7 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τηλεοπτικό ρεπορτάζ της περασµένης ∆ευτέρας, το αίτηµα κατέθεσε ασφαλιστικός πράκτορας της Λαµίας που εκπροσωπεί την εταιρεία τροφίµων.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr