Η συνδροµή προέρχεται απο το Ταμείο Αλληλεγγύης και θα καλύψει μέρος του κόστους των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 101,5 εκατ. ευρώ, προκειµένου να αντιµετωπίσει τις συνέπειες των πληµµυρών του περασµένου Σεπτεµβρίου, κυρίως στη Θεσσαλία από τον «Daniel», εισηγήθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί από το Ταµείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο στήριξης, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, που προορίζεται επίσης για την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γαλλία, να αντιµετωπίσουν τις επιπτώσεις των σοβαρών πληµµυρών που τις έπληξαν το 2023.

Ηδη για την Ελλάδα η Επιτροπή είχε εγκρίνει προκαταβολή 25,3 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) τον περασµένο Ιανουάριο.

Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση της Κοµισιόν, το πακέτο ενισχύσεων κατανέµεται ως εξής: 378,8 εκατ. ευρώ στην Ιταλία για τις ζηµιές που προκάλεσαν οι πληµµύρες στην περιφέρεια Εµίλια-Ροµάνια τον Μάιο του 2023 και άλλα 67,8 εκατ. ευρώ για τις ζηµιές που υπέστη η περιφέρεια της Τοσκάνης στις πληµµύρες του Οκτωβρίου και του Νοεµβρίου 2023· 428,4 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία και 5,2 εκατ. ευρώ στην Αυστρία για την αντιµετώπιση των συνεπειών των πληµµυρών του Αυγούστου 2023· 101,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαµψης από τις πληµµύρες του Σεπτεµβρίου 2023· και 46,7 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για τις ζηµιές που προκάλεσαν οι πληµµύρες στην περιφέρεια Hauts-defrance τον Νοέµβριο του 2023.

Η συνδροµή του ΤΑΕΕ θα καλύψει µέρος του κόστους των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαµψης, συµπεριλαµβανοµένης της επισκευής κατεστραµµένων υποδοµών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονοµιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισµού.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθµίσεων Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Το Ταµείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. είναι ένα ειδικό µέσο, µε το οποίο στηρίζουµε τα κράτη-µέλη στις προσπάθειες ανάκαµψής τους από µεγάλης κλίµακας φυσικές καταστροφές και στεκόµαστε αλληλέγγυοι προς τους πληγέντες. Η βοήθεια αυτή, όχι µόνο παρέχει ανακούφιση και συνεισφέρει στο κόστος έκτακτης ανάγκης, αλλά και βοηθάει τις χώρες της Ε.Ε. να ανοικοδοµηθούν µε καλύτερες προδιαγραφές στο πλαίσιο των προκλήσεων που θέτει η κλιµατική αλλαγή».

Η εν λόγω χρηµατοδότηση προτείνεται κατόπιν αιτηµάτων των ενδιαφεροµένων χωρών για παροχή βοήθειας από το ΤΑΕΕ. Οταν η πρόταση της Επιτροπής εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο, η χρηµατοδοτική ενίσχυση θα µπορέσει να εκταµιευθεί χωρίς καθυστέρηση σε µία µόνο δόση για κάθε µία από τις αιτούσες χώρες.

Από το 2002 που ιδρύθηκε, το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 υγειονοµικές έκτακτες ανάγκες) σε 24 κράτη-µέλη (συν το Ηνωµένο Βασίλειο) και σε 4 υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία). «Μετά την κρίση χρέους η Ελλάδα απειλείται τώρα από την κλιµατική κρίση», γράφει η οικονοµική επιθεώρηση Handelsblatt. Και µία τέτοια κρίση «θα αποτελέσει µια σοβαρή οικονοµική δοκιµασία για την πιο χρεωµένη χώρα της Ευρώπης». Ο οίκος αξιολόγησης Scope εκτιµά πως «το καλοκαίρι του 2023 οι δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη προκάλεσαν υλικές ζηµιές ύψους 4,1 δισ. ευρώ – περισσότερο από το ένα τρίτο εξ αυτών στην Ελλάδα, όπου οι ζηµιές κοστολογούνται σε 1,66 δισ. ευρώ. Ακόµη, ο οίκος αξιολόγησης υπολογίζει πως από το 2026 έως το 2050 το ετήσιο κόστος των δασικών πυρκαγιών για την Ελλάδα θα ανέβει στα 2,8 δισ. ευρώ. Παρόµοιες είναι οι προβλέψεις και της σχετικής µελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος για τις οικονοµικές επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής.

«Στη Θεσσαλία η κακοκαιρία “Daniel” άφησε στα χωράφια ένα στρώµα λάσπης πάχους ενός µέτρου, αχρηστεύοντας έτσι τις καλλιεργήσιµες αυτές εκτάσεις σε βάθος ετών», αναφέρει η Handelsblatt. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιµά την οικονοµική ζηµία στα 3,3 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο 1,7% του ΑΕΠ. 400 εκατ. κοστίζει µόνο η ανακατασκευή των κατεστραµµένων σιδηροδροµικών γραµµών». Η Ελλάδα πρόκειται να δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατοµµύρια ευρώ για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής µέσα στις επόµενες δεκαετίες. Ακόµη κι έτσι, όµως, «το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν πολύ πιο κοστοβόρο», κατά τον ερευνητή του κλίµατος Χρήστο Ζερεφό: Αν δεν κάνουµε τίποτα, το κόστος θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ έως το τέλος του αιώνα – ένα ποσό διπλάσιο του ελληνικού δηµόσιου χρέους».

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr