Περισσότεροι από 48.000 καταναλωτές άλλαξαν πάροχο ρεύματος το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, με τη ΔΕΗ να είναι ο μεγάλος κερδισμένος καθώς πάνω από 12.500 πελάτες επέστρεψαν σε αυτή. Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες η κινητικότητα θα ενταθεί, καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται με το νέο σύστημα τιμολόγησης και την αλλαγή παρόχου χωρίς πέναλτι. Σήμερα ανακοινώνονται οι χρεώσεις των παρόχων για τον Οκτώβριο, ενώ το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει και τις επιδοτήσεις που θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με την κατανάλωση.
Στην περιοχή των 60 λεπτών/kwh θα κινηθούν οι χρεώσεις της πλειονότητας των παρόχων για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου, µε το εύρος να ξεκινάει από τα 55 λεπτά και να φτάνει για κάποιες εταιρείες κοντά και στα 70 λεπτά/kwh. Μέχρι αργά χθες το βράδυ µόνο δύο µικρές εταιρείες είχαν αναρτήσει τιµοκοταλόγους και συγκεκριµένα η Ελίν µε τιµή στα 59,9 λεπτά/kwh και µηνιαίο πάγιο στα 4,9 ευρώ και η WE Green µε τιµή στα 0,64 και πάγιο 3,75 ευρώ. Οι πάροχοι στην πλειονότητά τους εµφανίζονταν χθες να εξαντλούν τα περιθώρια του νόµου για την ανάρτηση των τιµοκαταλόγων µέχρι τις 12 τα µεσάνυχτα, αναµένοντας οι περισσότεροι να δουν πρωτίστως πού θα κινηθεί η ∆ΕΗ. Η τελευταία πάντως φέρεται να τιµολογεί τον Οκτώβριο πέριξ των 60 λεπτών/ KWH, από τα υψηλά των 78,8 και 80 λεπτών/kwh του Σεπτεµβρίου.
Χαµηλότερες χρεώσεις
Τα τιµολόγια του Οκτωβρίου αναµένεται να διαµορφωθούν σηµαντικά χαµηλότερα για την πλειονότητα των καταναλωτών σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο, λόγω της αποκλιµάκωσης τόσο της τιµής του φυσικού αερίου στο TTF όσο και της χονδρεµπορικής τιµής του ρεύµατος που διαµορφώνεται γύρω στα 440 ευρώ ανά µεγαβατώρα, έναντι πρόβλεψης για πάνω από 500 ευρώ τον Σεπτέµβριο βάσει των υπολογισµών των παρόχων, η οποία όµως δεν επιβεβαιώθηκε αφού η τιµή κλείνει αρκετά χαµηλότερα, στα 438 ευρώ ανά µεγαβατώρα. Χαµηλότερο αντιστοίχως θα είναι και το συνολικό κονδύλι για τις επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν σήµερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και θα είναι κλιµακωτές, ενώ θα συνδυαστούν και µε κίνητρα εξοικονόµησης. Οι πληροφορίες µιλούν για τρεις κλίµακες, µε την επιδότηση να διαφοροποιείται ανάλογα µε την κατανάλωση και στο πρώτο κλιµάκιο της τάξης των 500 κιλοβατωρών τον µήνα η ενίσχυση να είναι υψηλή και να κινείται γύρω στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Μετακινήσεις πελατών
Οι καταναλωτές πάντως φαίνεται να αναζητούν καταφύγιο από τις υψηλές τιµές και την ανασφάλεια από την παρατεταµένη ενεργειακή αβεβαιότητα στην αγκαλιά της ∆ΕΗ. Τα ανεπίσηµα στοιχεία της αγοράς για τις µετακινήσεις πελατών τον Αύγουστο, πρώτο µήνα εφαρµογής του νέου συστήµατος τιµολόγησης και ελεύθερης µετακίνησης πελατών από πάροχο σε πάροχο, δείχνουν ρεκόρ επιστροφής πελατών προς τη ∆ΕΗ, σε συνέχεια επίσης ενός µεγάλου αριθµού µετακινήσεων τον Ιούλιο, στην κορύφωση του θορύβου που ξέσπασε γύρω από τη ρήτρα αναπροσαρµογής και της γενικευµένης δυσπιστίας προς τους ιδιωτικούς παρόχους που τον συνόδεψε. Τον Ιούλιο οι καταναλωτές που επαναπατρίστηκαν στη ∆ΕΗ έφτασαν κοντά στις 5.000, ενώ τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις 7.500 χιλιάδες. Πρόκειται για τον µεγαλύτερο αριθµό µετακινήσεων στο δίµηνο και µάλιστα σε απόσταση από τον αµέσως επόµενο πάροχο, τη Zeniθ, η οποία πρόσθεσε στο πελατολόγιό της περί τους 3.700 καταναλωτές τον Ιούλιο και πάνω από 4.500 τον Αύγουστο.
Σε ό,τι αφορά τη ∆ΕΗ, το µεγάλο ρεύµα πελατών τον Αύγουστο συνδέεται σαφώς µε τα χαµηλά τιµολόγια, αφού πρόσφερε τις χαµηλότερες τιµές της αγοράς στα 48,6 έως 49,8 λεπτά, που µετά την κρατική επιδότηση έφταναν στον καταναλωτή στα 14,9 έως 16,1 λεπτά. Αντίθετα, στην περίπτωση της Ζενίθ αυτό που συνέβαλε στην προσέλκυση αυξηµένου αριθµού νέων πελατών δεν ήταν η τιµή που κυµάνθηκε στα υψηλά για τον Αύγουστο των 55,5 λεπτών η κιλοβατώρα. Η εταιρεία φαίνεται ότι µέσα στην κρίση κατάφερε να αξιοποιήσει αποτελεσµατικά το χαρτοφυλάκιο άνω των 500.000 πελατών φυσικού αερίου που κατέχει ως πρώην µονοπώλιο στις γεωγραφικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
Στον αντίποδα της ∆ΕΗ και της Ζeniθ βρέθηκαν τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο οι µικρές εταιρείες Volterra, Volton και KEN, το πελατολόγιο των οποίων φαίνεται κυριολεκτικά να φυλλορροεί. Τις µεγαλύτερες απώλειες είχε η Volton (πάνω από 2.500 τον Ιούλιο και κοντά στις 4.000 τον Αύγουστο) και ακολουθούν η ΚΕΝ (πάνω από 1.000 πελάτες τον Ιούλιο και πάνω από 1.600 τον Αύγουστο) και η Volterra (µε περίπου 800 απώλειες πελατών τον Ιούλιο και πάνω από 1.300 τον Αύγουστο). Mε αυξοµειώσεις της τάξης των 3001.000 πελατών κινήθηκαν οι µετακινήσεις στους λοιπούς ενεργούς παρόχους. Αξιοσηµείωτες είναι και οι µετακινήσεις στην Καθολική Υπηρεσία (καταφύγιο συνήθως τζαµπατζήδων) τον Ιούλιο, που ξεπέρασαν τις 7.000, εκ των οποίων σχεδόν οι 7.000 στη ∆ΕΗ.
Οι µετακινήσεις πελατών από πάροχο σε πάροχο ξεπέρασαν τον Αύγουστο τις 25.000 από λίγο πάνω από τις 23.000 τον Ιούλιο, σηµειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,77%. Ο Αύγουστος πάντως δεν θεωρείται ενδεικτικός µήνας µετακινήσεων λόγω θερινών διακοπών και η αγορά αναµένει τα στοιχεία του Σεπτεµβρίου για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο του νέου µοντέλου τιµολόγησης. Η τάση πάντως εκτιµάται ότι θα είναι αυξητική, καθώς οι καταναλωτές εµπεδώνουν µήνα µε τον µήνα το νέο σύστηµα και τις δυνατότητές τους για αλλαγή παρόχου χωρίς δεσµεύσεις και πέναλτι.
Τι ψάχνουν οι καταναλωτές
Η τιµή της κιλοβατώρας θα παίξει αναµφίβολα τον πρώτο ρόλο, δεν είναι όµως το µοναδικό κριτήριο αφού το ζητούµενο για τον καθέναν δεν είναι η αλλαγή παρόχου ανά µήνα, διαδικασία κουραστική, όσο απλή κι αν είναι, αλλά µια πιο µακράς διαρκείας σχέση µε κάποιον πάροχο που θα καταφέρει να κερδίσει την εµπιστοσύνη του. Στο σηµείο αυτό αναµένεται να επικεντρώσουν την προσοχή τους και οι διαφηµιστικές καµπάνιες που ετοιµάζουν οι πάροχοι για να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισµό.
Η στροφή πάντως των καταναλωτών έπειτα από πολλά χρόνια στη ∆ΕΗ αποτυπώνεται και στα επίσηµα στοιχεία του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας, όπου το µερίδιό της τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 64,41% έναντι 63,94% τον Ιούλιο. Στη δεύτερη θέση τον Αύγουστο βρίσκεται η Protergia µε ενιαίο µερίδιο 9,4% µετά την εξαγορά της Watt+volt, και ακολουθούν η Elpedison µε µερίδιο 6,49%, ο Ηρων µε 6,11%, η NRG µε 4,7%, η Φυσικό Αέριο µε 2,2%, η Volterra µε 1,99%, η Ζeniθ µε 1,77%, η Volton µε 1,35%, η ΚΕΝ µε 0,77%, τα ΕΛΤΑ µε 0,27% και η Ελίν µε 0,24%.
Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή