Μεγάλες επενδύσεις υλοποιούν κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι στον τομέα των data centers, επιλέγοντας, σε πρώτη φάση, κυρίως περιοχές της ΝΑ Αττικής, προκειμένου να εγκαταστήσουν τα κέντρα δεδομένων. Τον Δεκέμβριο του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του μεγάλου έργου κατασκευής του data center της DigitalRealty και της Lamda Hellix (η οποία, θυμίζουμε ότι, εξαγοράστηκε από την αμερικανική πολυεθνική).

Το project έχει ύψος €70 εκατ., ενώ, σε βάθος χρόνου, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσουν το €1,1 δισ. Το Athens 3 θα κατασκευαστεί στο Κορωπί και θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Παράλληλα, στη διάρκεια κατασκευής του θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 εργαζόμενοι θα απασχολούνται εκεί, όταν τεθεί σε λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ATHENS 4

Σύμφωνα με τον Απόστολο Κάκκο, CEO της Lamda Hellix, μετά το τρίτο data center, Athens 3, θα ακολουθήσει η κατασκευή ενός ακόμη data center, του Athens 4, υπογραμμίζοντας πως, για κάθε επένδυση €1, τα οφέλη για την οικονομία φτάνουν τα €8.

Από την πλευρά του, ο CEO του πολυεθνικού κολοσσού, William Stein, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πως είναι πολύ σημαντικός κρίκος στις επενδύσεις που δρομολογεί η DigitalRealty.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ MICROSOFT

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη, ότι, η Microsoft ετοιμάζει την κατασκευή του Data Center Region στην Αττική, μία επένδυση, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει τα €400 εκατ. και θα περιλαμβάνει πιθανότατα τρία data centers. Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το πού θα αναπτυχθεί η επένδυση, είχαν αναφέρει το Λαύριο και ειδικότερα, στην έκταση 120 στρεμμάτων του παλαιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας, Αιγαίον. Ωστόσο το σενάριο αυτό υποχώρησε και πλέον, η Microsoft προχωρά την υλοποίηση του πρώτου data center στην περιοχή των Σπάτων και πιο συγκεκριμένα, στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπατών. Μάλιστα, πληροφορίες από την αγορά του real estate αναφέρουν ότι, ήδη, η εταιρεία έχει αγοράσει έκταση 85 στρεμμάτων.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ MICROSOFT OPERATIONS 4733 HELLAS

Για την υλοποίηση της τεράστιας επένδυσης από τον αμερικανικό κολοσσό, η Microsoft προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο, μέσω ιρλανδικής θυγατρικής της, στη σύσταση μονοπρόσωπης ΑΕ, με την επωνυμία "Microsoft Operations 4733 Hellas” με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο €140 εκατ.

Σύμφωνα με το καταστατικό, στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η, "μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (datacenters), ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου”. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της "Microsoft Operations 4733 Hellas” ανέλαβε ο νομικός σύμβουλος της Microsoft, Ben Orndoff, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ορίστηκε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Ήδη, έχει γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους €35 εκατ.

ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στο Κορωπί σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις της για τη δημιουργία data center και η Hellas Sat, επενδύοντας περί τα €10 εκατ. Σημειώνεται ότι, η εταιρεία παρέχει ήδη, υπηρεσίες data center στην Κύπρο. Παράλληλα, μικρότερες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα προγραμματίζουν και άλλες εταιρείες, όπως από την Cloudrock (της τάξης των €2,5-3 εκατ. στο ιδιόκτητο data center που βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο) και την Lancom, η οποία διαθέτει δύο Data Center (ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη) και προχωρά και τη δημιουργία τρίτου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που θα έχει το όνομα, Balkan Gate I.

Θυμίζουμε ακόμα, ότι, πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί το 4ο data center της TI Sparkle στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, στην Μεταμόρφωση.

Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει επίσης, data center στο Κορωπί, καθώς και στα Χανιά, Κρήτης.

Μάκης Αποστόλου