Σε ένα εντυπωσιακό επενδυτικό άλμα, 23,4% σε σύγκριση με το 2021, με οδηγό το Ταμείο Ανάκαμψης, ποντάρει ο προϋπολογισμός του 2022, σύμφωνα με το προσχέδιό του, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι επενδύσεις θα φτάσουν έτσι τα 26 δισ. ευρώ, έναντι 21,1 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 4,9 δισ. ευρώ. Το 2020 ήταν 18,4 δισ. ευρώ.

Το άλμα του 2022 θα προέλθει κατά το ήμισυ από την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και το υπόλοιπο ήμισυ από τις ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που σημειώνει ότι αυτό «αποτυπώνει τον πλέον φιλόδοξο μακροοικονομικό στόχο του προσχεδίου».

Ταυτόχρονα, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβει τις ανησυχίες της για μια σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες: Η πορεία της πανδημίας (εμφάνιση μεταλλάξεων και εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού), αλλά και η πιθανή μονιμοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων (που θα ανάγκαζε σε πρόωρη σύσφιγξη της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής), οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών, τα τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης, όπως και το ενδεχόμενο εμφάνισης υστερήσεων ή «μόνιμων ουλών» από την πανδημία στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, δημιουργούν «ένα περιβάλλον έντονων επισφαλειών για τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις.

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ φέτος (υψηλότερο κατά 0,5% του ΑΕΠ, έναντι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, του περασμένου Ιουλίου) και 0,9% του ΑΕΠ το 2022 (υψηλότερο κατά 0,6% του ΑΕΠ, έναντι του μεσοπρόθεσμου). Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, έθεσε ως στόχο την επίτευξη «ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων» από το 2023. Η επιδείνωση των προβλέψεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη, σε σύγκριση με μόλις 3 μήνες πριν, έρχεται παρά τη βελτίωση των προβλέψεων για το ΑΕΠ, κάτι που δείχνει ότι οι δαπάνες, ως απόλυτο μέγεθος, αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω παρατεταμένης πανδημίας, καθώς και μετά και τα μέτρα της ΔΕΘ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται πλέον ότι θα φτάσει το 6,1% φέτος (έναντι πρόβλεψης στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό για 5,9% και έναντι πρόβλεψης στο μεσοπρόθεσμο για 3,6%) και θα καλυφθούν έτσι τα 2/3 της απώλειας του 2020. Για το 2022 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%, έναντι πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου για 6,2%. Ετσι, η ανάκαμψη έρχεται νωρίτερα, ακολουθώντας το λεγόμενο σχήμα V, ενώ σωρευτικά στη διετία 2021-2022 είναι υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη, αφού φτάνει το 10,8% έναντι 10% της πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου. Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ φτάνει τα 176,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 165,8 δισ. το 2020 και σκαρφαλώνει στα 186,5 δισ. ευρώ το 2022, 1,7% υψηλότερα από το επίπεδο του 2019.

Ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι η μείωση της ανεργίας, από 16%, όπου προβλέπεται να κλείσει φέτος, σε 14,3% το 2022.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο κ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισαν ότι το αναπτυξιακό αποτέλεσμα δεν οφείλεται μόνο στην άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ξεπερνά τα 42 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση και τα 30 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση.

Ειρήνη Χρυσολωρά Καθημερινή