Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών φέτος, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ, στην περιφέρεια, τα μισθώματα παρουσιάζουν σταθερότητα ή μικρές αυξήσεις, όπως προκύπτει από μελέτη της RE/ MAX Ελλάς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%: • Αττική: +6,2% • Θεσσαλονίκη: +9,4% • περιφέρεια: +1,4%. Σε Λάρισα και Βόλο οι αυξήσεις είναι όμως είναι αρκετά μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.

Στην περιφέρεια, τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι αγοραστές, είναι διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ., με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα €340. Ενδεικτικά, στον Βόλο και στα Χανιά, η μέση τιμή ενοικίασης είναι €420 και €440, αντίστοιχα.

Στην Λάρισα, μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν διαμερίσματα εμβαδού από 81 έως 120 τ.μ., με το μέσο ενοίκιο να κυμαίνεται στα €550, ενώ στην Κομοτηνή θα συναντήσει κανείς τις χαμηλότερες τιμές, με τις γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., να εκμισθώνονται κατά μέσο όρο προς €300.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αγορά του Real Estate στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη ανθεκτικότητα, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους αγοραστές.

Τονίζεται δε ότι, για μία ακόμη φορά, σε περιόδους κρίσεων, η αγορά του Real Estate πρωτοπορεί σε σύγκριση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί ασφαλές "καταφύγιο" για όλα τα πορτοφόλια.

Τέλος, προέκυψε ότι το lockdown και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε επιπλέον ώθηση στις τιμές.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr