«Daniel. Η Θεσσαλία Μετά …» είναι ο τίτλος ενός επιστημονικού συνεδρίου, υψηλού επιπέδου, που με περισσή επιμέλεια προετοιμάζει η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού για τον προσεχή Ιανουάριο στα Τρίκαλα, με χορηγό την Ελληνικά Γαλακτοκομεία η οποία θα καλύψει το σύνολο των εξόδων.

Την είδηση έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης σε συνάντηση γνωριμίας που είχε με Τρικαλινούς δημοσιογράφους.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουάριου 2024 στο Ξενοδοχείο «Ανάντι», θα υπάρξουν θεματικές εισηγήσεις για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου.

Ομιλητές θα είναι άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπουργοί και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στο κυρίαρχο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης του θεσσαλικού κάμπου, μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιομηχανική παραγωγή. 

Το συνέδριο αποσκοπεί στην ολιστική προσέγγιση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, μέσα από απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που αναδύθηκαν από το πρωτόγνωρο σε ένταση καιρικό φαινόμενο και απασχολούν την κοινωνία, όπως:  

∙ Τι είναι κλιματική αλλαγή και πως επηρεάζει σημαντικές πτυχές της ζωής μας; 

∙ Πως και πότε θα επανέλθουμε σε μια ομαλή καθημερινότητα των πολιτών;

∙ Τι πρέπει να κάνουμε για να θωρακίσουμε τον κάμπο από ακραία καιρικά φαινόμενα;

∙ Πόσο μπορεί να βοηθήσουν η δημιουργία φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών;

∙ Είναι αναγκαίος ο Ενιαίος Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας;

∙ Πώς και πόσο, είναι απαραίτητη η υποχρεωτική ασφάλιση ανθρώπων και περιουσιών;

∙ Μπορεί η καταστροφή, να γίνει ευκαιρία, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο;

∙ Μπορεί να βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρόληψη φυσικών καταστροφών;

Το οργανωτικό μέρος του συνεδρίου έχει ανατεθεί στην e-Trikala.

Ποια είναι η Λέσχη 

Η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού - ΤΛΠ, δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 και αποτελεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε με σκοπό την ενθάρρυνση του προβληματισμού των κατοίκων και των κοινωνικών φορέων της περιοχής.

Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην προαγωγή της έρευνας και της µελέτης σε τομείς που αφορούν τους πυλώνες τους Έθνους - Κράτους, δηλαδή Παιδεία, Πολιτισμός, Δικαιοσύνη, Άμυνα - Ασφάλεια - Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία & Ανάπτυξη, Υγεία & Κοινωνική Μέριμνα και αποβλέπει στο να συμβάλει - βοηθήσει στην περαιτέρω προβολή της πόλης των Τρικάλων σαν ένα κέντρο προβληματισμού και ανάδειξης θεμάτων προς επίλυση. Πρόεδρος της ΤΛΠ είναι ο Ιωάννης Κ.Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Κουτεντάκης, γενική γραμματέας η Αγγελική Μπάρδα, ταμίας ο Σωτήριος Ζιώγας και μέλη οι Χρήστος Λάππας, Τζίνα Ατούν και Δημήτριος Καραθάνος. 

Μαρία Στίμου, trikalaenimerosi.gr