Για τέταρτη χρονιά λειτουργεί φέτος το σύγχρονο συσκευαστήριο-διαλογητήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Πρόκειται για μία επένδυση που, όπως δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κράββαρης, στοίχισε περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ, όντας συγχρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 4.2.1. Από το πρόγραμμα αυτό, ο συνεταιρισμός έχει ένα υπόλοιπο επένδυσης ύψους κοντά στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ, με το οποίο η Zagorin σχεδιάζει να κατασκευάσει στο ίδιο οικόπεδο με το συσκευαστήριο-διαλογητήριο καινούργιες ψυκτικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 4.000 τόνων.Ωστόσο, τα σχέδια του συνεταιρισμού προσκρούουν πάνω στη γραφειοκρατία: όπως ανέφερε ο κ. Κράββαρης, απαντώντας σε ερώτηση του FOODReporter αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της νέας επένδυσης, «έχουμε μπλέξει με μία άδεια λόγω Natura, οι περιβαλλοντικές μελέτες πάνε κι έρχονται. Τώρα μας ζήτησαν καινούργια μελέτη. Έχουμε επτά χρόνια που τρέχει αυτή η διαδικασία και ακόμα δεν έχουμε δει φως».Σημειώνεται ότι το νέο συσκευαστήριο-διαλογητήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021, στην ίδια τοποθεσία όπου λειτουργούσε το παλιό διαλογητήριο του συνεταιρισμού, και σε αυτό διαλέγονται περίπου 100 τόνοι φρούτων την ημέρα. Σημειωτέον ότι, πέρα από τα γνωστά μήλα Στάρκιν για τα οποία φημίζεται ο ΑΣ Ζαγοράς, παράγει επίσης και άλλες ποικιλίες φρούτων, όπως φιρίκι, ακτινίδια, καθώς και κάστανα.
Σπύρος Πιστικός Foodreporter