Σε ένα από τα πιο δυναμικά εξαγωγικά προϊόντα τροφίμων εξελίσσεται διαρκώς το Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, μεγάλο μέρος του οποίου παράγεται και στη Θεσσαλία, κυρίως από την Όλυμπος, αλλά και τις συνεταιριστικές ΕΒΟΛ και ΤΡΙΚΚΗ.

Με μερίδιο της τάξης του 7% η Ελλάδα τοποθετείται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές γιαουρτιού. Οι εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα έχουν τριπλασιασθεί την οκταετία 2009 - 2017. 

Το διάστημα αυτό η ζήτηση από την Ιταλία αυξήθηκε κατά 646% και πλέον η γείτονα αποτελεί τον βασικό προορισμό του ελληνικού γιαουρτιού (42% των εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος καταλήγουν εκεί). 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εξάγεται το 22% του ελληνικού γιαουρτιού, στην Αυστρία το 6%, ενώ υπάρχουν και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτή της Νορβηγίας.

Λ.Ε.