Φθηνότερα έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, με τις τράπεζες να αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω την τιμολογιακή τους πολιτική, σε μία προσπάθεια να αναθερμάνουν τη ζήτηση που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να τροφοδοτείται από το πρόγραμμα "Σπίτι Μου".
Όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα σταθερά επιτόκια που αποτελούν, άλλωστε, την πλειονότητα των δανείων που χορηγούνται με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης για στέγη έχουν μειωθεί σημαντικά σε ετήσια βάση. Πιο αναλυτικά:
Η Eurobank προσφέρει σήμερα δάνειο για αγορά, κατασκευή, επισκευή ακινήτου με σταθερό επιτόκιο 2,90% για διάρκεια τριών ετών και 3,60% για διάρκεια πέντε ετών. Για σταθερό επιτόκιο διάρκειας επτά ετών η τιμολόγηση είναι 3,80%, για 10 ετών 4,10%, ενώ για δάνεια άνω της 15ετίας και έως 30 έτη το σταθερό επιτόκιο διαμορφώνεται εξίσου στο 4,30%. Αξίζει να αναφερθεί πως το επιτόκιο παραµένει σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου ή για την αρχική περίοδο και εν συνεχεία, µετατρέπεται αυτόµατα σε κυµαινόµενο (Euribor 3m πλέον περιθωρίου), έως τη λήξη του δανείου. Τα σταθερά επιτόκια ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα µε το είδος εξασφάλισης του δανείου. Πριν από περίπου ένα χρόνο το αντίστοιχο τιμολόγιο είχε ως εξής: 3,50% και 3,60% για τρία και πέντε χρόνια, 4,30% για 10 χρόνια και 4,60% για δάνεια άνω της 15ετίας.
Η Alpha Bank προσφέρει σήμερα σταθερό επιτόκιο 2,80% για τo πρώτο έτος, 2,90% για τα πρώτα τρία έτη, ενώ για διάρκεια πέντε και 10 ετών το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 3,50% και 3,90% αντίστοιχα. Το σταθερό 15 ετών είναι στο 4,20% και των 20 ετών στο 4,30%. Τα επιτόκια της τράπεζας προσαυξάνονται κατά 0,30% σε περίπτωση χρηματοδότησης άνω του 60% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου. Μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου ο δανειολήπτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου, με βάση το Euribor 3M πλέον του αντίστοιχου περιθωρίου του προϊόντος. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο τα σταθερά επιτόκια από πέντε έως και 20 χρόνια κλιμακώνονταν μεταξύ 3,60% και 4,60%.
Η Τράπεζα Πειραιώς εφαρµόζει επιτόκια σταθερά από 2,85% έως 5% για διάρκεια από τρία έως 30 έτη όταν πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονταν από 3,35% έως 4,80%.
Τέλος, το σταθερό επιτόκιο για τρία έτη της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται από 3% - 3,30% για τρία έτη, 3,50% - 4% για πέντε έτη, 4% - 4,40% για 10 έτη, 4,30% - 4,60% για 15 έτη, 4,50% - 4,80% για 20 έτη, 4,60% - 4,90% για 25 και 30 έτη. Στην ΕΤΕ η συνολική διάρκεια του δανείου ανέρχεται έως τα 40 έτη. Σε περίπτωση, λοιπόν, που η διάρκεια υπερβαίνει την περίοδο σταθερού επιτοκίου, τότε ισχύει Euribor τριμήνου πλέον σταθερού περιθωρίου (2,25% ή 2,75%).
Καλύτερα επιτόκια για τους νέους
Την ίδια στιγμή, όλες οι τράπεζες έχουν το τελευταίο διάστημα λανσάρει στεγαστικά δάνεια για νέους, προσφέροντας ακόμη πιο προνομιακή τιμολόγηση.
Συγκεκριμένα, το "Στεγαστικό δάνειο για νέους" της Eurobank διατίθεται με σταθερό επιτόκιο που ξεκινά από 2,80% για τρία έτη και κλιμακώνεται έως 4,20% για 30 χρόνια, ενώ το "Alpha Πρώτη Κατοικία" της Alpha Bank φέρει σταθερό επιτόκιο 2,50% για τρία χρόνια, το οποίο, μάλιστα, δεν επηρεάζεται από το ποσοστό χρηματοδότησης και την ενεργειακή κλάση του ακινήτου. Τέλος, με σταθερό επιτόκιο από 2,70% για τρία έτη προσφέρεται το "Piraeus 90 Πρώτης Κατοικίας" της Τράπεζας Πειραιώς και από 3% "Το πρώτο μου σπίτι" της Εθνικής Τράπεζας.
Πέραν της τιμολόγησης, τα επίμαχα προιόντα, όπως είχε γράψει το Capital.gr, έχουν και μία σειρά από άλλα προνόμια, όπως η χρηματοδότηση του 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, η απαλλαγή από διάφορα έξοδα, αλλά και η δυνατότητα χορήγησης καταναλωτικού δανείου για την κάλυψη των όποιων αναγκών αφορούν στην κατοικία.
Επιμένουν… σταθερά οι δανειολήπτες
Σταθερού επιτοκίου είναι περίπου έξι στα 10 στεγαστικά δάνεια που επιλέγουν οι δανειολήπτες, γεγονός που οφείλεται στο "μπαράζ" των αυξήσεων που εφάρμοσε την τελευταία διετία η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 59% του συνόλου των νέων δανείων έχει αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ετών, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μεταξύ πέντε και 10 ετών φθάνουν το 19% του συνόλου. Τα δάνεια με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύουν μόλις το 7,4% του συνόλου των νέων δανείων. "Tα βασικά επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται πλέον, καθώς ο πληθωρισμός προσεγγίζει το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για γενική μείωση των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το α’ εξάμηνο του 2024, όπως έγραψε το Capital.gr, η νέα παραγωγή στεγαστικών δανείων "άγγιξε" συνολικά τα 930 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 550 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε καθαρό δανεισμό από τις τράπεζες, με τη συμβολή του "Σπίτι Μου" να υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα του 2023 η αγορά εμφάνισε εκταμιεύσεις, ύψους 570 εκατ. ευρώ (σ.σ. ελλείψει του επίμαχου προγράμματος), ενώ στο β’ εξάμηνο του 2023 το συνολικό ποσό ανέβηκε στα 740 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και 240 εκατ. ευρώ από το "Σπίτι Μου").
Αγγελικής Βελεσιώτη, Capital.gr