Μοντέλο ∆ΕΗ εξετάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης να εφαρµόσει σε µια σειρά από προβληµατικές δηµόσιες επιχειρήσεις του Υπερταµείου, φιλοδοξώντας να επαναληφθεί το παράδειγµα της δηµόσιας επιχείρησης ηλεκτρισµού που απέκτησε µεγαλύτερες ευελιξίες και πέρασε στην κερδοφορία, µετά την ψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου το 2019, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Ενέργειας.

Αν το πετύχει, θα είναι ίσως η µεγάλη µεταρρύθµιση για τον ίδιον του 2024, όπως ήταν η ψήφιση του νοµοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή το 2023. Συγκεκριµένα, τα σχέδιά του προβλέπουν να ψηφιστεί εντός του α΄ εξαµήνου του 2024 ένα νέο θεσµικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισµό των δηµοσίων επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την οµπρέλα του Υπερταµείου (όπως οι ΣΤΑΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΕΛΤΑ). Οπως επισηµαίνουν συνεργάτες του, έµπνευση αποτελούν πολλές ιδέες και ευελιξίες, από εκείνες που εισήγαγε ο νόµος του 2019 για τη ∆ΕΗ, λύνοντας τα χέρια του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της, Γιώργου Στάσση.

«Θέλουµε µεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και εµπορική δυναµική», είχε πει ο κ. Χατζηδάκης σε σχετική αναφορά του στο συνέδριο Growth Fund Summit του Υπερταµείου στις 5 ∆εκεµβρίου. «∆εν θέλουµε τις δυσκαµψίες που υπάρχουν σήµερα σε επιχειρήσεις που σχετίζονται µε το ∆ηµόσιο. Εχουµε θετικά και αρνητικά παραδείγµατα, εµπνέοµαι πιο πολύ από τις επιχειρήσεις που έχουν περιορίσει τα ελλείµµατά τους και έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζοµένους», συµπλήρωσε, στο φόντο της πρόσφατης συµφωνίας µε τον ESM για τη µεταφορά της ΕΥ∆ΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταµείο στο ∆ηµόσιο.

Οι προτεραιότητες της ερχόµενης χρονιάς για τον κ. Χατζηδάκη και το οικονοµικό επιτελείο γενικότερα, όπως τις µεταφέρουν συνεργάτες του και στελέχη του επιτελείου, περιλαµβάνουν, επίσης, τα εξής:

– Να συνεχιστεί η δηµοσιονοµική σταθερότητα, µε επίτευξη του δηµοσιονοµικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασµα 2,1%, να παραµείνει η Ελλάδα ως ένα story επιτυχίας στη διεθνή σκηνή και να ακολουθήσουν νέες θετικές αξιολογήσεις της οικονοµίας της από τους οίκους. Σηµειώνεται ότι το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά εφαρµογής του νέου Συµφώνου Σταθερότητας.

Στο οικονοµικό επιτελείο αισθάνονται ασφαλείς µε την επίτευξη του στόχου που έχει ήδη θέσει η Κοµισιόν για το 2024 (αύξηση καθαρών δαπανών έως 2,6%). Υπάρχει όµως και συνέχεια: έως τον Απρίλιο πρέπει να διαµορφωθεί το Πρόγραµµα Σταθερότητας µέχρι το 2028 µε βάση τις νέες κατευθύνσεις της Κοµισιόν, εξασφαλίζοντας σταθερά πρωτογενή πλεονάσµατα πάνω από 2% του ΑΕΠ.

Αυτό σηµαίνει, όπως µεταφέρουν τα στελέχη του οικονοµικού επιτελείου, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές αυτή την περίοδο, αλλά δεν θα χρειαστεί να ληφθούν και περιοριστικά µέτρα. «Η µεσοπρόθεσµη στρατηγική µας πρέπει να είναι ισορροπία και σταθερότητα», σηµειώνουν χαρακτηριστικά.

– Να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη φοροδιαφυγή, µε τη διασύνδεση, µεταξύ άλλων, έως τον Μάρτιο των POS µε τις ταµειακές µηχανές, την υποβολή στοιχείων στο σύστηµα MyData, τα ηλεκτρονικά τιµολόγια και τα άλλα µέτρα του πρόσφατου νόµου, καθώς και µε την αύξηση των ελέγχων. Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελµατιών αναµένεται να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 600 εκατ. ευρώ, αλλά ο ευρύτερος στόχος για τη φοροδιαφυγή είναι η σταδιακή είσπραξη επιπλέον ποσού που θα φθάσει στα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2027. Αυτό αντιστοιχεί σε µείωση του κενού ΦΠΑ από 15% το 2021 σε 9% το 2026.

– Να γίνουν τα έργα και να απορροφηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης. Στο υπουργείο Οικονοµικών αναγνωρίζουν ότι µόνο αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα ξεπεράσει ο ρυθµός ανάπτυξης το 2,5% (η πρόβλεψη του προϋπολογισµού είναι για ρυθµό 2,9%, ενώ οι αναλυτές στην πλειονότητά τους τον τοποθετούν στο 2%2,5%). Σηµειώνεται ότι φέτος υπήρξε υστέρηση σε σχέση µε τον στόχο του προϋπολογισµού του 2023 για τα έργα του Ταµείου Ανάκαµψης, από 3,5 δισ. ευρώ σε 2 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή αποδόθηκε κυρίως στην εκλογική διαδικασία, αλλά αυτό µένει να αποδειχθεί µε την αντιστροφή της εικόνας φέτος, οπότε και προβλέπεται η εκτέλεση έργων 3,6 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις του ΕΣΠΑ προβλέπεται να φθάσουν στα 6,5 δισ. ευρώ και συνολικά οι δηµόσιες επενδύσεις στα 12,1 δισ. ευρώ, συµβάλλοντας καθοριστικά στην προβλεπόµενη αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1%. – Να ξεκινήσει η αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο του νοµοσχεδίου για τον αιγιαλό, που θα προβλέπει ενιαίο ηλεκτρονικό σύστηµα δηµοπρατήσεων αιγιαλού και παραλίας, ενδέχεται να υπάρχουν και διατάξεις για το ευρύτερο πλαίσιο αξιοποίησης του αιγιαλού και τους σχετικούς περιορισµούς, που δεν έχουν, όµως, ακόµη οριστικοποιηθεί, καθώς εµπλέκονται πολλοί φορείς. Ετσι δεν είναι βέβαιο ότι το νοµοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στο υπουργικό συµβούλιο της 10ης Ιανουαρίου, όπως είχε αναφερθεί αρχικώς.

– Να προχωρήσουν οι ρυθµίσεις των κόκκινων δανείων και η ένταξη στον εξωδικαστικό µηχανισµό. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα γίνει καµπάνια του υπουργείου. – Να συνεχιστεί η αποεπένδυση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, µε επόµενο σταθµό την Τράπεζα Πειραιώς.

Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή