Δονήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμένεται να προκαλέσει η εξαγορά του κορυφαίου ενημερωτικού συγκροτήματος Πρώτο Θέμα (εφημερίδα και site) και του ιδιαίτερα δημοφιλούς ιστότοπου iefimerida.gr από τους Δ. Mπάκου- Γ. Καϋμενάκη και του Αλ. Εξάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal έκλεισε και οι αγοραστές ανέθεσαν στην Deloitte να «ξεσκονίζει» τα βιβλία των δύο μέσων ενημέρωσης προκειμένου να πιστοποιηθεί (όσο είναι αυτό δυνατό) η οικονομική κατάστασή τους. Με την εξαγορά, εφόσον δεν έχουμε ανατροπή της τελευταίας στιγμής, το τρίδυμο θα διευρύνει δραστικά το αποτύπωμά τους σε μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι ήδη ελέγχουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Action 24 και Αttica ΤV καθώς και το Flash.gr (όπου σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια αφύπνισης της ιστοσελίδας).

Όπως μαθαίνουμε, σε περίπτωση που ο έλεγχος δεν βγάλει κάτι περίεργο και προχωρήσει η συναλλαγή, το τίμημα που θα καταβληθεί θα έχει άμεση συνάρτηση με τα κέρδη της επόμενης τριετίας που έχουν υποσχεθεί οι σημερινοί ιδιοκτήτες των δύο μέσων στους επίδοξους αγοραστές. Τουτέστιν δεν ισχύει το "take the money and run", τουλάχιστον στη θεωρία. Επιπλέον προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του deal είναι να κλείσουν εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα η απαίτηση από το family office της Μαριάννας Λάτση, που έχει αποκτήσει τα δάνεια του Πρώτου Θέματος από την Intrum.

Η εντεινόμενη επιχειρηματική επέλαση των Μπάκου – Καϋμενάκη - Εξάρχου και μάλιστα με χολιγουντιανή ταχύτητα, σε κρίσιμα επιχειρηματικά πεδία όπως κατασκευές, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης, αποκτώντας μεγάλο αποτύπωμα, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο έχει προσελκύσει πολλά – πολλά βλέμματα. Και, όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές, η ελληνική εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες μεγάλης εμβέλειας κινήσεις και φθόνο προκαλούν και θέτουν σε κίνηση διάφορες δυνάμεις εξισορρόπησης.

Επίμονος κηπουρός