Μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους κρύβουν τα κείμενα των εφαρμοστικών νόμων με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα οποία συγγράφουν τις τελευταίες ώρες στα εμπλεκόμενα.
Πέραν από τα νέα μέτρα του 2019-2020, ιδιαίτερα προβληματίζει αν θα επιμείνει το ΔΝΤ στη λήψη μέτρων 450 εκατ. ευρώ για το 2018 αλλά και η πληροφορία των τελευταίων ωρών -που δυστυχώς δεν διαψεύδεται από την κυβέρνηση- πως αλλάζει πάλι ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Τα παζάρια, αποκάλυψε ευρωπαίος αξιωματούχος την Παρασκευή και συγκλίνουσες πληροφορίες λένε πως μετά το 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα εκπίπτουν από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο είναι και η βάση υπολογισμού τους. Οι επαγγελματίες θα πληρώνουν πλέον και ασφαλιστικές εισφορές και φόρο, ακόμα και επί των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν ήδη πληρώσει. Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για μεταβατική περίοδο ενός τουλάχιστον έτους (2018) με έκπτωση 15% στις νέες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά όχι και στον επιπλέον φόρο. Στη συνέχεια η επιβάρυνση θα φτάνει στο 100% και για τις εισφορές.
Τι θα σήμαινε αυτό σε χρήματα;
- Επαγγελματίας με 10.000 φορολογητέο εισόδημα: Πλήρωνε εισφορές 2.700 ευρώ αλλά το 2018 θα πληρώνει 2.295 (- 405 ευρώ). Για φόρους όμως πλήρωνε 1.606 ευρώ και θα πληρώνει 2.200 (+ 594 ευρώ). Χάνει 189 ευρώ το χρόνο.
- Επαγγελματίας με 20.000 φορολογητέο εισόδημα: Πλήρωνε εισφορές 5.400 ευρώ αλλά θα πληρώνει 4.590 (-810 ευρώ). Για φόρους όμως πλήρωνε φόρους 4.400 ευρώ και θα πληρώνει 3.212 (+ 1.188 ευρώ). Χάνει 378 ευρώ το χρόνο.
- Επαγγελματίας με 30.000 φορολογητέο εισόδημα: Πλήρωνε εισφορές 8.100 ευρώ αλλά θα πληρώνει 6.885 (-1.215 ευρώ). Για φόρους και εισφορά αλληλεγγύης όμως πλήρωνε φόρους 5.211 ευρώ και θα πληρώνει 7.976 (+2.765 ευρώ). Χάνει 1550 ευρώ το χρόνο.
Μετά την μεταβατική περίοδο, δεν θα ισχύει ούτε η έκπτωση 15% στις νέες ασφαλιστικές εισφορές.
«Ψηφίστε και γρήγορα»
Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν πίεση στην ελληνική πλευρά να τελειώνει γρήγορα με την ψήφιση των προαπαιτουμένων. Για να μην χαθεί το ραντεβού με το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα ως το 2020 πρωθείται να ψηφιστεί έως τις 17 του μηνός.
Στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η ελληνική πλευρά αναμένει:
- Να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης (περίπου 7,5 δισ. ευρώ) καθώς, λόγω των καθυστερήσεων, η προηγούμενη είχε εγκριθεί τον Ιούνιο πέρυσι και η χώρα ζει επί ένα χρόνο με δόση που καλύπτει τις ανάγκες τριών-τεσσάρων μηνών ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουν στεγνώσει.
- Να μην υπάρξουν επιπλοκές από τη στάση του ΔΝΤ.
- Να ολοκληρωθεί η ανάλυση βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συνάντηση Τσακαλώτου με τον Βαυαρό ΥΠΟΙΚ
Για τα επόμενα βήματα, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση το πρωί στο γραφείο του με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, Dr. Markus Söder. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αθήνα, ο κ. Söder θα μιλήσει και σε γεύμα που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή που αποκαλύπτεται και η υπόθεση παρακολούθησης και κατασκοπείας των Ελβετικών αρχών για την διαρροή στοιχείων καταθετών από τις ελβετικές τράπεζες, τα οποία περιήλθαν στα χέρια των φορελεγκτικών υπηρεσιών της Βεστφαλίας-Ρηνανίας και τα οποία προωθήθηκαν και στις ελληνικές αρχές.
Κωστής Πλάντζος (Πρώτο Θέμα)