Κύκλωμα που εισήγε σιτάρι και καλαμπόκι από τη Βουλγαρία και μέσω εικονικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα τα διέθετε στην ελληνική αγορά χωρίς να καταβάλλει ΦΠΑ εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος γράφει η Καθημερινή, σημειώνοντας ότι οι βουλγαρικές αρχές διερευνούν εάν τα σιτηρά προέρχονται από την Ουκρανία.

Οι τιμές των σιτηρών έχουν εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, οδηγώντας σε δεινή θέση κτηνοτροφικές μονάδες που τα χρησιμοποιούν ως ζωοτροφές. Ετσι, το κίνητρο για διακίνηση προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές λόγω φοροαποφυγής είναι ισχυρότερο από ποτέ. Από τα στοιχεία που βρήκε το ΣΔΟΕ, ύστερα από έλεγχο σε εισαγωγική εταιρεία που ήταν ανενεργή, προκύπτει πως είχε στηθεί ένα δίκτυο εικονικών επιχειρήσεων μέσω των οποίων εισάγονταν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, χωρίς να καταβληθεί ΦΠΑ ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Βουλγαρία. Ως παραλήπτες φέρονται μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στα Γιαννιτσά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από τις εικονικές εταιρείες, το ΣΔΟΕ εκτιμά πως δεν αποδόθηκαν φόροι «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Ολα ξεκίνησαν έπειτα από πληροφορίες που αξιοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διενεργώντας ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή - εμπορία σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ελεγκτές ζήτησαν τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και παρουσία δικαστικού λειτουργού διενεργήθηκε έλεγχος στην έδρα της επιχείρησης, όπου κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων, αλλά και σημειώσεις που σχετίζονται με τις εισαγωγές σιτηρών.

Από τα κατασχεμένα στοιχεία της επιχείρησης διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ τουλάχιστον 1.280.000 ευρώ για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στους προμηθευτές και πελάτες της ελεγχόμενης για την εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν.

Επίσης, διενεργήθηκαν έρευνες και κατασχέσεις σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που είναι πίσω από τις εταιρείες:

• Σε επιχείρηση εκμετάλλευσης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ κατασχέθηκαν σφραγίδες επιχείρησης που συνδέεται με τη δράση του «κυκλώματος carousel».

• Σε όχημα που κατασχέθηκε βρέθηκαν σφραγίδες 12 επιχειρήσεων, πλήθος φορολογικών στοιχείων των εταιρειών που συνδέονται με τη δράση του «κυκλώματος carousel», πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφεραν σφραγίδες δημόσιας αρχής, κάρτες πιστωτικών ιδρυμάτων διαφόρων προσώπων (διαχειριστές των εταιρειών), τρεις επιταγές συνολικής αξίας 100.000 ευρώ και 13 κάρτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έτσι το ποσό των φόρων που δεν έχουν αποδοθεί εκτιμάται πως ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από τους αρχικούς ελέγχους, οι ελεγκτές ανακάλυψαν την εμπλοκή 13 ακόμη επιχειρήσεων, όπου διαπιστώθηκε ότι 9 εξ αυτών δεν ήταν σε λειτουργία και συστήθηκαν με σκοπό τη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων (απαραίτητος κρίκος στην απάτη ΦΠΑ και στη δημιουργία «κυκλώματος carousel»).

(Καθημερινή, Προκόπης Χατζηνικολάου)