Από τον περασµένο Ιούλιο οι τιµές χονδρικής του ρεύµατος στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι διπλάσιες σε σχέση µε αυτές της Κεντρικής και ∆υτικής. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία, οι υποδοµές της οποίας έχουν πληγεί. Η Ελλάδα και άλλα κράτη-µέλη ζητούν την παρέµβαση της Κοµισιόν.

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός κοινού µετώπου µε τις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέµα των τιµών ηλεκτρικού ρεύµατος προχωράει η Ελλάδα, καθώς διαπιστώνεται ότι το φαινόµενο της εκτόξευσής τους που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν είναι πρόσκαιρο αλλά αποκτά µονιµότερα χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν µε κρατικές επιδοτήσεις. Οι χώρες της ∆υτικής Ευρώπης φαίνεται να έχουν µεταφέρει το βάρος της ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, της οποίας η παραγωγή και οι υποδοµές πλήττονται από τις ρωσικές επιδροµές, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«∆εν γίνεται η Αυστρία να έχει τιµή στα 154 ευρώ και η γειτονική διασυνδεδεµένη αγορά της Ουγγαρίας στα 238 ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά και αυτό θα πρέπει να το δει η Ε.Ε. και να παρέµβει», αναφέρει στην «Κ» αρµόδιο κυβερνητικό στέλεχος, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση αναλαµβάνει δράση για τη συγκρότηση ενός «βαλκανικού µετώπου» µε τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουµανίας, µε αίτηµα είτε την ενίσχυση των ροών ενέργειας από τη ∆υτική Ευρώπη στην Ουκρανία, είτε τη χρηµατοδότηση των βαλκανικών χωρών για την ενίσχυση επιχειρήσεων και καταναλωτών που πλήττονται.

Οι ροές ενέργειας στην περιοχή έχουν αλλάξει µετά τα πλήγµατα που δέχτηκε το παραγωγικό δυναµικό της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιδροµές. Η Ουκρανία από εξαγωγική προς τα Βαλκάνια χώρα έχει µετατραπεί εδώ και πολλούς µήνες σε εισαγωγική, αυξάνοντας τη ζήτηση στις διασυνδεδεµένες αγορές. Στο µεταξύ, από τον Ιούνιο οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καλύπτουν και τη ζήτηση στην αγορά της Ουκρανίας και της Ρουµανίας που προκάλεσε ο περιορισµός των ροών ενέργειας από τη ∆υτική Ευρώπη µέσω της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο καθώς τα ρωσικά χτυπήµατα επικεντρώνονται σε σταθµούς παραγωγής και ενεργειακές υποδοµές στην Ουκρανία, εξέλιξη που εάν δεν ληφθούν µέτρα παγιώνει το κλίµα των υψηλών τιµών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουµανία, πέρα από το αυταπόδεικτο των µεγάλων αποκλίσεων των τιµών, θα στηρίξουν το αίτηµά τους προς την Ε.Ε. και στα πορίσµατα των αρµόδιων εθνικών ανεξάρτητων αρχών που διερευνούν το κατά πόσον πράγµατι οι περιορισµένες ροές από τη ∆υτική Ευρώπη στην Ουκρανία οφείλονται στη δυναµικότητα των διασυνδέσεων αλλά και το πώς λειτουργούν οι αλγόριθµοι που ρυθµίζουν τις ροές ενέργειας από τις φθηνότερες στις ακριβότερες αγορές.

Το πολιτικό µέτωπο Ελλάδας, Ρουµανίας, Βουλγαρίας έρχεται σε συνέχεια ενός βιοµηχανικού µετώπου των τριών χωρών, που συγκροτήθηκε µέσα στον Ιούλιο µε το πρώτο κύµα εκτόξευσης των τιµών. Με κοινή επιστολή τους στη Γενική ∆ιεύθυνση Ενέργειας και στη Γενική ∆ιεύθυνση Ανταγωνισµού της Ε.Ε., οι ενώσεις βιοµηχανικών καταναλωτών Ελλάδας, Ρουµανίας και Βουλγαρίας έθεσαν το ζήτηµα των τεράστιων αποκλίσεων τιµών στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και τον αθέµιτο ανταγωνισµό που προκαλούν εις βάρος τους. Η επιστολή στάλθηκε στις 17 Ιουλίου και µετά την απαντητική επιστολή της Ε.Ε. που έλαβαν στις 2 Αυγούστου ότι το ζήτηµα έχει παραπεµφθεί προς διερεύνηση στον ACER (Αρχή Ευρωπαίων Ρυθµιστών), οι τρεις βιοµηχανικές ενώσεις επανήλθαν µε µια δεύτερη επιστολή διαµαρτυρίας στις 29 Αυγούστου.

Οι τιµές ρεύµατος στις χονδρεµπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διαµορφώνονται σταθερά από τον Ιούλιο σε διπλάσια επίπεδα από αυτά των αγορών της Κεντρικής και ∆υτικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα η µέση τιµή της µεγαβατώρας διαµορφώθηκε χθες στα 215,29 ευρώ, τις βραδινές ώρες η τιµή έφτασε στα 780 ευρώ, ενώ για σήµερα Τρίτη η µέση τιµή υποχωρεί στα 186 ευρώ, µε τη µέγιστη τις βραδινές ώρες να φτάνει στα 911 ευρώ. Στα 246,89 ευρώ διαµορφώνεται η τιµή της µεγαβατώρας στην αγορά της Ρουµανίας, στα 241 ευρώ στην Ουγγαρία, στα 238 ευρώ στο Μαυροβούνιο, στα 235,67 ευρώ στη Σερβία και στα 233,46 ευρώ στην Αλβανία. Την ίδια στιγµή, οι τιµές στη Γερµανία είναι στα 158,39 ευρώ/mwh, στη Γαλλία στα 104,22 ευρώ/mwh και στην Αυστρία στα 154,74 ευρώ/mwh.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιµές του Σεπτεµβρίου, στα πράσινα τιµολόγια για τους περισσότερους καταναλωτές, µετά τις επιδοτήσεις που αναµένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και την πολιτική απορρόφησης των υψηλών τιµών της χονδρεµπορικής αγοράς που ακολούθησαν οι µεγάλοι καθετοποιηµένοι πάροχοι, θα διαµορφωθούν κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Οι επιδοτήσεις που αναµένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ∆ΕΘ θα κυµαίνονται λίγο κάτω από τα επίπεδα του προηγούµενου µήνα (1,6 λεπτά/κιλοβατώρα).

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή