Η περίπτωση της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ για την οποία οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι να …μπαίνει μέσα, θυμίζει σε πολλά την άλλοτε κρατική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ την οποία έβγαλε προς πώληση το 2004 η Αγροτική Τράπεζα.

Οι θεσσαλοί, αδερφοί Σαράντη, γνωστοί από την ΟΛΥΜΠΟΣ κλπ, υπέβαλαν τότε πρόταση εξαγοράς με τον όρο να αγοράσουν την ΑΓΝΟ χωρίς προσωπικό, ώστε να προσλάβουν μόνο όσους θα χρειάζονταν η επιχείρηση στη νέα της εκσυγχρονισμένη μορφή.

Συνάντησαν τοίχο και έκαναν πίσω. Το κράτος πουλούσε την ΑΓΝΟ μαζί με όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις οι οποίες την είχαν φέρει στο αδιέξοδο της χρεωκοπίας.

Και όμως, βρέθηκε αγοραστής και την πήρε όπως ήταν. Η επιχείρηση βεβαίως, λόγω των βαρών που έφερε, δεν ευτύχησε. Λίγα χρόνια μετά κατέρρευσε -αυτή τη φορά οριστικά - με αποτέλεσμα να χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ το κράτος να απωλέσει σημαντικά έσοδα από φόρους και εισφορές.

Η ΛΑΡΚΟ έπρεπε να είχε πουληθεί εδώ και χρόνια, με το πλεονάζον προσωπικό να απορροφηθεί από τον δημόσιο τομέα.

Η κακοποίηση της μεταλλευτικής εταιρείας από τα κομματικά ρουσφέτια, η ψηφοθηρία και ο φόβος του πολιτικού κόστους, την έχουν οδηγήσει σε μαρασμό.

Μόνο που τον λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι μας.

Αν το κράτος παλαιότερα είχε ακολουθήσει τη φωνή της λογικής και τους κανόνες της αγοράς η ΑΓΝΟ σήμερα θα υπήρχε

Ας ελπίσουμε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και στη ΛΑΡΚΟ

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr