Στην τελική ευθεία είναι η συμφωνία ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον αυστραλιανό όμιλο First Sentier για την εξαγορά της εισηγμένης εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) από την πλευρά της First Sentier ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, χωρίς να προκύψει κάποιο ζήτημα, εξέλιξη που εκτιμάται πως «ανοίγει τον δρόμο» για την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ των 22 ευρώ/ μετοχή, γεγονός που σημαίνει πως η αξία της συναλλαγής θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αλλωστε, όπως διαμηνύει επί μήνες η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μία από τις αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας ήταν ο επενδυτής να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να υπάρξει ανταμοιβή για όλους τους μετόχους που στήριξαν την εταιρεία και όχι μόνο για τους στρατηγικούς επενδυτές σε αυτήν.

Ηδη πάντως φαίνεται πως η κεφαλαιαγορά έχει προεξοφλήσει την επίτευξη συμφωνίας, με τη μετοχή της εταιρείας να διαπραγματεύεται πέριξ των 19 ευρώ/μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει το 37,3% της εταιρείας, ο κ. Γιώργος Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06% και η Atale Enterprises Ltd (Βαγγέλης Μαρινάκης) ποσοστό 5,98%. Το υπόλοιπο 45,66% ελέγχεται από μετόχους με ποσοστά μικρότερα του 5%. Εφόσον λοιπόν ολοκληρωθεί μια συμφωνία στο ύψος των 22 ευρώ/μετοχή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορεί να προσδοκά σε συνολικά έσοδα που θα προσεγγίζουν τα 950 εκατ. ευρώ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Νίκο Ρουσάνογλου, Καθημερινή)