Σε μια «πληγωμένη» από τη δεκαετή κρίση οικονομία, ο κορωνοϊός ήρθε την πιο «ακατάλληλη» στιγμή για να πληγώσει κι άλλο. Τη στιγμή που και στη Μαγνησία οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να πάρουν μία ανάσα, μέσα σε δύο μήνες η ανάσα αυτή κόπηκε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας τον Απρίλιο οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων έπιασαν το ιστορικό χαμηλό των 28, ενώ ταυτόχρονα, οκτώ επιχειρήσεις διεγράφησαν.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου στο χώρο των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης τόνισε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ πως είναι επιβεβλημένη, όσο ποτέ, η λήψη μέτρων και η δημιουργία προγραμμάτων από την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο στο Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου καταγράφηκαν 20 νέες εγγραφές και 17 διαγραφές, στο Μεταποιητικό Τμήμα 5 νέες εγγραφές και έξι διαγραφές, στο Τουριστικό Τμήμα 31 νέες εγγραφές και μόλις 5 διαγραφές, ενώ τέλος στον τομέα των Υπηρεσιών έγιναν 46 εγγραφές και 36 διαγραφές. Συνολικά για τον μήνα Ιανουάριο έγιναν 102 νέες εγγραφές, 64 διαγραφές, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 40 επιχειρήσεις.
Καλύτερα ήταν τα πράγματα τον Φεβρουάριο, καθώς συνολικά σημειώθηκαν 147 νέες εγγραφές και 59 διαγραφές, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 88 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στο Εμπορικό Τμήμα καταγράφηκαν 40 νέες εγγραφές και 19 διαγραφές, στο Μεταποιητικό 14 εγγραφές και 7 διαγραφές, στο Τουριστικό 17 εγγραφές και 9 διαγραφές και στον Τμήμα των Υπηρεσιών 76 νέες εγγραφές και 24 διαγραφές.
Τον Μάρτιο, τον πρώτο δηλαδή μήνα που σημειώθηκαν σταδιακά τα μέτρα του lockdown είχαμε συνολικά 69 νέες εγγραφές και 14 διαγραφές, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 55 επιχειρήσεις. Βέβαια η ροή των νέων επιχειρήσεων αρχίζει και μειώνεται καθώς στο Εμπορικό Τμήμα έγιναν 19 νέες εγγραφές και 4 διαγραφές, στο Μεταποιητικό έγιναν 7 εγγραφές και δεν υπήρχε καμία διαγραφή, ενώ καμία διαγραφή δεν σημειώθηκε και στο Τουριστικό Τμήμα, το οποίο είχε 5 νέες εγγραφές. Στο Τμήμα των Υπηρεσιών καταγράφηκαν 37 νέες εγγραφές και 10 διαγραφές.
Σε ότι αφορά τον Απρίλιο, που ήταν ο κύριος μήνας του lockdown, με ελάχιστες επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν, έκαναν εγγραφή 5 νέες επιχειρήσεις στο Εμπορικό Τμήμα, ενώ 4 διαγράφηκαν, πέντε νέες εγγραφές σημειώθηκαν στο Μεταποιητικό Τμήμα και καμία διαγραφή, 4 εγγραφές έγιναν στο Τουριστικό Τμήμα και τέλος στο Τμήμα των Υπηρεσιών έγιναν 14 νέες εγγραφές και 4 διαγραφές.
Αυτό σημαίνει πως τον Απρίλιο μόλις 28 ήταν οι επιχειρηματίες που ρίσκαραν και έκαναν νέα εγγραφή στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, με τον κ. Μπασδάνη να σχολιάζει πως αυτός ο αριθμός είναι ιστορικό χαμηλό για το νομό.
Αρτοποιήματα, γλυκά και… ενέργεια
Παρατηρώντας τη λίστα με τις επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας τον Απρίλιο, βλέπουμε πως αυτές ήταν στην παραγωγή ψωμιού, τυροπίτων, γλυκισμάτων, στο χώρο της ενέργειας- φωτοβολταϊκά- και στο χώρο της οικοδομής με κατασκευαστικές εταιρείες ή για εργασίες διαμόρφωσης κτηρίων κι ελάχιστη κίνηση παρατηρήθηκε σε νέα τουριστικά καταλύματα με υπηρεσίες ενοικιαζόμενων δωματίων.
Σχολιάζοντας το νέο επιχειρηματικό τοπίο που αναδεικνύεται στη Μαγνησία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τέλης Μπασδάνης επεσήμανε για ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις καφέ και γρήγορου φαγητού που ανοίγουν, χωρίς κανένα σχεδιασμό και στόχευση και γι’ αυτό παρατηρείται να έχουν διάρκεια ζωής πολλές από αυτές μόλις ένα έτος.
«Κανείς δεν τολμά πλέον…»
Σε ότι αφορά το επιχειρηματικό ρίσκο, ο ίδιος τόνισε πως «κανείς δεν τολμά πλέον. Οι επιχειρηματίες φοβούνται να επενδύσουν. Λίγοι είναι οι τολμηροί και δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει τον Μάιο, που ακόμη συνεχίζεται στο lockdown σε πολλές επιχειρήσεις. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν για παράδειγμα οι οκτώ τελευταίες διαγραφές του Απριλίου αφορούν λόγους συνταξιοδότησης ή επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο εξαιτίας της κρίσης. Έχουμε να κάνουμε για μια τεράστια ζημία και πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, να δημιουργήσει προγράμματα και για την ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και της απασχόλησης, για να μην έχουμε απώλειες. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Παράλληλα θα πρέπει να στηριχθούν και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.
Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2020 γίνεται σαφές πως η επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία χρειάζεται στήριξη. Καθοριστικοί θα είναι και οι επόμενοι μήνες, καθώς τότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες επιχειρήσεις θα αντέξουν παρά τις απώλειες και ποιες θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.
magnesianews.gr