∆εν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τη σκηνή, η οποία διαδραµατίστηκε λίγους µήνες πριν από τον θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ηταν η µέρα που αποφάσισε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ναυτιλιακής εταιρείας του Bariba Corporation, η οποία µέχρι εκείνη τη στιγµή ήταν δική του. 

Περικυκλωµένος από µια δίνη προβληµάτων µε ουκ ολίγες δικαστικές περιπέτειες να εκκρεµούν και την ελληνική δικαιοσύνη να στενεύει τον κλοιό των ερευνών γύρω του, ο επιχειρηµατίας έχρισε εν µια νυκτί την αγαπηµένη του σύζυγο Αρετή Σουβατζόγλου, νέα ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής του εταιρείας. 

Η µεταφορά της εταιρείας στο όνοµα της γυναίκας που σηµάδεψε καταλυτικά την τελευταία περίοδο της ζωής του Ανδρέα Βγενόπουλου, άφηνε την Bariba Corporation -τυπικά τουλάχιστον- εκτός παιχνιδιού από τους οικονοµικούς ελέγχους που πραγµατοποιούσαν οι Αρχές στον όµιλο της MIG.

 Επρόκειτο για την εταιρεία στην οποία προοριζόταν ως διάδοχος και εν δυνάµει αφεντικό ο 22χρονος γιος του Φίλιππος, ο οποίος είχε µόλις ολοκληρώσει τις σπουδές στα ναυτιλιακά σε Λονδίνο και ΗΠΑ. Μόνο που η ζωή και η µοίρα επεφύλασσαν τεράστιες ανα- τροπές στην οικογένεια Βγενόπουλου, µε πιο συγκλονιστική τον αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή του αρχηγού της τον Νοέµβριο του 2016. 

Λίγους µήνες αργότερα ξεκίνησε το θρίλερ για την κληρονοµιά του επιχειρηµατία και µια σκληρή δικαστική διαµάχη ανάµεσα στη χήρα του και τα δύο παιδιά του, τον Φίλιππο από τον πρώτο του γάµο και τη Μελίνα, καρπό της σχέσης του µε τη Βρετανίδα Τζιλ Μπεντ. 

Sold: Επτά καράβια άλλαξαν χέρια σε πέντε µήνες

 Στα γραφεία της Bariba Corporation επί της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη, οι τελευταίοι πέντε µήνες της φετινής χρονιάς είχαν ιδιαίτερη κινητικότητα σε έναν συγκεκριµένο τοµέα. Αυτόν που αφορούσε τις πωλήσεις των επτά υπερσύγχρονων, µε µέσο όρο ηλικίας κατασκευής τα πέντε έτη, bulk carriers της ναυτιλιακής εταιρείας του Ανδρέα Βγε- νόπουλου, η οποία είχε περάσει εξ ολοκλήρου, σύµφωνα µε έγκριτους ναυτιλιακούς κύκλους, στα χέρια της Αρετής Σουβατζόγλου. 

Οι ίδιοι κύκλοι επιµένουν ότι µέχρι το 2013 ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατείχε ένα ποσοστό της τάξης του 50% στην Bariba, ενώ το υπόλοιπο φέρεται να βρισκόταν στην κατοχή του Πέτρου Βέττα, ιδρυτή της εν λόγω ναυτιλιακής και στενού φίλου του ισχυρού επιχειρηµατία. ο οποίος απεβίωσε εκείνη την χρονιά. 

Εκτοτε, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας παρέµενε άγνωστο στους πολλούς, ενώ υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Βγενόπουλος απέκτησε και το υπόλοιπο 50% του εκλιπόντος Βέττα, το οποίο εκχώρησε στη σύζυγό του Αρετή Σουβατζόγλου.

Παραµένει εντούτοις στο σκοτάδι το πότε ακριβώς η ναυτιλιακή εταιρεία πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της Αρετής Σουβατζόγλου. Οι πληροφορίες από τον χώρο της ναυτιλίας και του επιχειρείν λένε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε λίγους µήνες πριν από τον απρόσµενο θάνατο του Βγενόπουλου. 

Επτά µήνες µετά την κηδεία του, στις 15 Ιουνίου του 2017, τα πρώτα δύο καράβια πουλήθηκαν στην εταιρεία Star Bulk του εφοπλιστή Πέτρου Παππά αντί 26 εκατ. δολαρίων, η οποία αγόρασε και τρίτο bulk carrier από την Βariba µε άγνωστο µέχρι σήµερα τίµηµα. 

Τα εναποµείναντα τέσσερα φορτηγά πλοία πουλήθηκαν σταδιακά από τον Ιούλιο µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου, ενώ ναυλοµεσιτικές πηγές της Lion Shipbrokers και της Lorentzen & Stemoko διέρρευσαν ότι το τελευταίο καράβι αγοράστηκε στα τέλη Νοεµβρίου από την East Mediterranean Maritime, του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου. 

Τέλος, σύµφωνα µε πληροφορίες, κανένα από τα δύο παιδιά του Ανδρέα Βγενόπουλου δεν είχε ποσοστό συµµετοχής στην εταιρεία, η οποία πούλησε τα επτά καράβια µε πρωτοβουλία που φέρεται να πήρε η κυρία Αρετή Σουβατζόγλου. 

120 εκατ. δολάρια διά ένα;

Εγκριτα στελέχη του ναυτιλιακού χώρου θεωρούν βέβαιο ότι το συνολικό τίµηµα της πώλησης των επτά υπερσύγχρονων bulk carriers στο διάστηµα Ιουνίου - Νοεµβρίου πρέπει να έφτασε τα 120 εκατ. δολάρια. Ενα ποσό που, σύµφωνα µε πληροφορίες διακεκριµένων νοµικών κύκλων, πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της πρώην συζύγου του Ανδρέα Βγενόπουλου, εφόσον, όπως λέγεται, είχε την πλήρη κυριότητα της εταιρείας. 

Στην περίπτωση που κατέχει το 50% και όχι το 100% της Bariba -αν και άµεσα εµπλεκόµενοι επιµένουν ότι ισχύει το δεύτερο και αυτή είχε την απόλυτη ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων στην εταιρεία- το ποσό που θα εισπράξει θα είναι 60 εκατ. δολάρια. Τα ερω- τήµατα που προέκυψαν µετά την πώληση όλων των καραβιών της εταιρείας είναι σίγουρα πολλά, αφού έχει γίνει γνωστό από το περιβάλλον των παιδιών του επιχειρηµατία ότι δεν υπήρξε ή δεν τέθηκε ποτέ ζήτηµα διανοµής του συγκεκριµένου ποσού. 

Εκτιµάται επίσης από έγκυρους κύκλους ότι εδώ και µήνες δεν υπάρχει καµία επικοινωνία του Φίλιππου Βγενόπουλου και της Μελίνας µε την Αρετή Σουβατζόγλου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επίπεδο συννενόησης των νοµικών επιτελείων που χειρίζονται την υπόθεση της περιουσίας που άφησε πίσω του ο εκλιπών. 

Ο υιός Βγενόπουλος µάλιστα περνάει δύσκολες στιγµές και έχει σοβαρό οικονοµικό πρόβληµα, κάτι που διαπίστωσαν όλοι το περασµένο καλοκαίρι. Τότε που βρέθηκε να απασχολείται σε µαγαζί φίλης του που πουλάει λουκουµάδες στην Μύκονο χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να έχει ένας εργαζόµενος. 

Ο νεαρός έχει εξαφανιστεί από τον κοινωνικό του περίγυρο και µόνο σποραδικά βλέπει στα βόρεια προάστια κάποιους πολύ στενούς του φίλους, οι οποίοι του συµπαραστέκονται όλο αυτό το διάστηµα.

Κοντά του είναι και η ετεροθαλής αδερφή του Μελίνα, µε την οποία διατηρούσε από πολύ µικρός άριστες σχέσεις, οι οποίες σφυρηλατήθηκαν ακόµη περισσότερο ύστερα από εκείνη την οδυνηρή νύχτα του Νοεµβρίου που έχασαν το πατέρα τους. Τότε η Μελίνα επιστρέφοντας από έξοδο βρήκε τον Ανδρέα Βγενόπουλο νεκρό µέσα στο σαλόνι της επιβλητικής κατοικίας του στον αριθµό 10 της οδού Πάρνηθος, µερικές δεκάδες µέτρα µακριά απ’ όπου στεγάζονται τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Bariba. 

Το κυνήγι του χαµένου θησαυρού

 Στον µυθιστορηµατικό του βίο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος υπερηφανευόταν πάντα για το ότι διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις µε τις γνωστές ή άγνωστες στο ευρύ κοινό πρώην συντρόφους του. Μία από αυτές θυµάται ακόµη το στενό αλλά ευγενικό φλερτ του γαλα- ντόµου επιχειρηµατία, ο οποίος όταν την κάλεσε για καφέ, πήγε ο ίδιος να την παραλάβει από το σπίτι της. Αυτό όµως ήταν το λιγότερο. Τον καφέ τον ήπιαν στο Μιλάνο, όπου πέταξαν µε lear jet και πέρασαν µια ονειρική µέρα, πριν επιστρέψουν την εποµένη στην Αθήνα. 

Ωστόσο, παρά την κατά καιρούς θυελλώδη προσωπική του ζωή, τους δύο γάµους και µια µακρόχρονη σχέση ο Ανδρέας Βγενόπουλος χαρακτηριζόταν τζέντλεµαν παλαιάς κοπής σε ό,τι είχε να κάνει µε τις πρώην συζύγους ή συντρόφους του. Και φυσικά συµπεριφερόταν ως συναισθηµατικός µπαµπάς µε ενεργή συµµετοχή στη ζωή των παιδιών του. Πέρα από την τρυφερά θετική επιρροή που τους ασκούσε, λάτρευε τον Φίλιπππο και τη Μελίνα, ενώ ακριβώς τα ίδια αισθήµατα έτρεφε για την κόρη της δεύτερης συζύγου του Ρίτας Σουβατζόγλου, Αλεξάνδρα, η οποία σπουδάζει Ιατρική στο Λονδίνο. 

Επίσης διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις µε τις δύο γυναίκες που σηµάδεψαν τη ζωή του, χαρίζοντάς του µάλιστα και δύο υπέροχα κατά γενική οµολογία παιδιά. Ενα αγόρι και ένα κορίτσι που έπεσαν από τα σύννεφα λίγες εβδοµάδες µετά τον θάνατο του πατέρα τους, όταν διαπίστωσαν ότι η Αρετή Σουβατζόγλου άλλαξε τις κλειδαριές στη βίλα της οδού Πάρνηθος. Και έµειναν µετέωρα όταν η ίδια τούς ανακοίνωσε ότι ο πατέρας τους πέθανε φτωχός. 

Μετά το αρχικό σοκ, αµφότερα δεν µπορούσαν κυριολεκτικά να πιστέψουν ότι ο πατέρας τους απεβίωσε σε πλήρη ένδεια και η περιουσία του «εξαϋλώθηκε». Εκτοτε ξεκίνησε µια περιπετειώδης όσο και δαιδαλώδης διαδροµή από τους κληρονόµους του Βγενόπουλου -ο Φίλιππος µπήκε µπροστά αµέσως και ακολούθησε η Μελίνα-ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να ανακαλυφθεί η χαµένη περιουσία του επιχειρηµατία. 

Ο υιός Βγενόπουλος απάντησε µε εξώδικο στην κυρία Σουβατζόγλου µε το οποίο την ενηµέρωνε για την αποδοχή της κληρονοµιάς του πατέρα του, ζητώντας ταυτόχρονα απογραφή σπιτιών, εταιρειών, καταθέσεων, συµµετοχών και επενδύσεων. Μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο αφού πρέπει αρχικά να βρεθούν και κατόπιν να ελεγχθούν πιθανότατα δεκάδες offshore, καθώς και λογαριασµοί σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και σε θυρίδες που ενδέχεται να έχουν ήδη ανοιχθεί σε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα ανά τον κόσµο. 

Σύµφωνα µε πληροφορίες από το περιβάλλον των παιδιών αλλά και ανθρώπων που γνωρίζουν λεπτοµέρειες της υπόθεσης, οι έρευνες φαίνεται ότι θα επικεντρωθούν σε Αγγλία, Ελβετία, Λουξεµβούργο αλλά και στην εξωτική Καραϊβική, τον παράδεισο των εξωχώριων εταιρειών, χωρίς να αποκλείονται και άλλες χώρες, εφόσον προκύπτουν στοιχεία. 

∆ιαδίδεται επιπλέον από άµεσα εµπλεκόµενες στην έρευνα πηγές ότι αναζητούνται πιθανές κατοικίες του εκλιπόντος σε διάφορα µέρη, όπως στην Ελβετία, την Αγγλία και την Αµερική. Εξάλλου, ανθρωποι από τον χώρο του επιχειρείν, οι οποίοι επί χρόνια διατηρούσαν φιλικούς δεσµούς µε τον επιχειρηµατία, πιστεύουν και το έχουν εξοµολογηθεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν κάτοχος δεκάδων λογαριασµών και χαρτοφυλακίων µετοχών σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Μόνο που λεπτοµέρειες και διευθύνσεις για όλα αυτά φέρεται να γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι και σίγουρα όχι τα παιδιά του, τα οποία βρέθηκαν µετά τον θάνατό του να βιώνουν τις πλέον απρόβλεπτες καταστάσεις. 

Αποκαλύψεις και µυστικά 

Η αποκάλυψη του περασµένου καλοκαιριού ότι ο Φίλιππος Βγενόπουλος εργαζόταν ως υπεύθυνος σε µαγαζί φίλης του που πουλούσε λουκουµάδες στην Ψαρού άφησε µε το στόµα ανοιχτό φίλους και γνωστούς της οικογένειας. Μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει το µέγεθος των προβληµάτων που προέκυψαν στον υιό Βγενόπουλο που, έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στα ναυτιλιακά, βρέθηκε να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο νεαρός γόνος είναι κατά γενική οµολογία ένα συνεσταλµένο παιδί, το οποίο αποφεύγει να µιλάει για το δράµα που βιώνει εδώ και µήνες. Φέρεται να φιλοξενείται ακόµη σε φιλικό σπίτι και αναµένει τις εξελίξεις των ερευνών. Τόσο αυτός όσο και η αδερφή του δεν έχουν σαφή εικόνα των περιουσιακών στοιχείων που άφησε πίσω του ο πατέρας τους και αναµένουν τα αποτελέσµατα που εκτιµάται ότι θα τραβήξουν σε µάκρος. 

Νέα ζωή στο Λονδίνο 

Τα φορτηγά που λίγες εβδοµάδες µετά την κηδεία του ιδρυτή της MIG στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας, στη Νέα Ερυθραία, φόρτωναν αδιαλείπτως κάθε µέρα πράγµατα από τη βίλα της Εκάλης ήταν, σύµφωνα µε µαρτυρίες, µόνο η αρχή στην αλλαγή πλεύσης της τε- λευταίας συζύγου του επιχειρηµατία. Η ίδια, όπως επιµένουν πληροφορίες ανθρώπων που τη γνωρίζουν από κοντά, διαµένει σχεδόν µόνιµα στο Λονδίνο όπου σπουδάζει η κόρη της, ενώ φέτος το καλοκαίρι απέφυγε, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Προτίµησε κάποια θέρετρα του εξωτερικού, λένε γνώστες της υπόθεσης, εκεί όπου µπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να σκέφτεται αν θα την αναγνωρίσουν, µετά από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά. 

Οι φήµες που κυκλοφορούν λένε ότι στην Αθήνα έρχεται απροειδοποίητα και µόνο για ένα η δύο εικοσιτετράωρα, προκειµένου να κάνει κάποια ραντεβού και να δει πολύ δικούς της ανθρώπους. 

Διονύσης Θανάσουλας (Πρώτο Θέμα)