Την οριστική άδεια για τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Βρανδεμβούργο έλαβε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, αν και υπό πολλές προϋποθέσεις. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ανέγερσης του πρώτου «giga-εργοστασίου» της Tesla στην Ευρώπη, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρίας του Έλον Μασκ. Η κρατιδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Βρανδεμβούργου ωστόσο, η οποία εξέδωσε χθες την τελική έγκριση του σχεδίου, έχει παραδώσει στην Tesla δέσμη 400 όρων, οι οποίοι πρέπει να έχουν εκπληρωθεί πριν από την έναρξη λειτουργίας.

Ανάμεσά τους η πρόνοια για την προστασία του πόσιμου νερού και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και ένα σχέδιο για την πρόληψη ατυχημάτων. Μέχρι την τελική αδειοδότηση, εξετάστηκαν 800 ενστάσεις από μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις. «Για εμάς, η διαδικασία έγκρισης υπήρξε έργο – μαμούθ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος του Βρανδεμβούργου ‘Αξελ Φόγκελ, εξηγώντας ότι τμήμα του χώρου του νέου εργοστασίου βρίσκεται σε περιοχή προστασίας νερού.

Ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για το έργο με το βλέμμα στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε ένα πρώην ανατολικό κρατίδιο. «Δεν είμαστε πλέον η προέκταση του πάγκου εργασίας της Δύσης. Το εργοστάσιο θα χρειαστεί σε πρώτη φάση 12.000 εργαζόμενους», επισήμανε.

Η Tesla είχε αρχικά ως στόχο την έναρξη παραγωγής στα μέσα του 2021, αλλά η απαιτούμενη έγκριση είχε αναβληθεί επανειλημμένα, εν μέρει και επειδή η ίδια η εταιρία άλλαζε τα αρχικά σχέδια.

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε τελικά με ευθύνη της ίδιας της εταιρίας και μόνο με προκαταρκτικές άδειες. Όταν όμως ξεκινήσει η παραγωγή, στο εργοστάσιο θα μπορούν να κατασκευάζονται 500.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ στην ίδια εγκατάσταση αναμένεται να κατασκευάζεται και ο νέος τύπος μπαταρίας που θα χρησιμοποιούν τα Tesla.

ΑΠΕ / ΜΠΕ