Σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά για «πάγωμα»» των επενδύσεων της Enel Green Power στην Ελλάδα, ο ιταλικός όμιλος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προχωρεί σε μεγάλη επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στη χώρα μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα η ENEL, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα Εnel Green Power Hellas, σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου προχωρεί στη δημιουργία αιολικών πάρκων δυναμικότητας 170 MW στη Νότια Εύβοια, στην περιοχή του Ακρωτηρίου Καφηρέας, μια περιοχή με υψηλό αιολικό δυναμικό.

Σύντομα οι ανακοινώσεις

Οι πληροφορίες θέλουν τη συμφωνία μετά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης να έχει ήδη υπογραφεί και πολύ σύντομα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η επένδυση αυτή χρονολογείται από το 2011. Το έργο είχε λάβει άδεια εγκατάστασης τότε αλλά η βαθιά ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία έκανε απαγορευτική την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Τελευταίως το έργο είχε «μπλοκάρει» στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) καθώς εκκρεμούσαν οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν μέσα στα 14 υπόλοιπα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που έγινε την περασμένη Πέμπτη. Μάλιστα η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί με γερμανικές εγγυήσεις καθώς ο εξοπλισμός των ανεμογεννητριών είναι γερμανικής παραγωγής.

Αναμένονται και νέα deals

Η εξέλιξη αυτή, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για ένα μπαράζ ανακοινώσεων επενδυτικών σχεδίων που θα ακολουθήσουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας με αιχμή του δόρατος τον κλάδο της ενέργειας.

Δεν είναι μόνο η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο. Οπως είναι γνωστό, ο όμιλος Κοπελούζου και η κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Η Enel Green Power είναι εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με παρουσία στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία. Είναι από τους παγκόσμιους ηγέτες στον συγκεκριμένο τομέα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 10.500 MW, τα οποία παράγονται σε περισσότερες από 710 υπό λειτουργία μονάδες σε 16 χώρες και ένα μείγμα παραγωγής που περιλαμβάνει υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, γεωθερμία και βιομάζα. Στην Ελλάδα η Enel Green Power είναι παρούσα με έργα εγκατεστημένης ονομαστικής ισχύος 307 MW, αξιοποιώντας αιολικές, ηλιακές και υδροηλεκτρικές πηγές ενέργειας.

Οι δραστηριότητες

Επιπλέον, η Enel Green Power Hellas έχει υπό την ευθύνη της δύο αιολικά πάρκα στη Βουλγαρία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 42 MW καθώς και σειρά φωτοβολταϊκών σταθμών και αιολικών πάρκων στη Ρουμανία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 534 MW.

Στον τομέα της ενέργειας οι βασικοί πυλώνες δραστηριότητας του ομίλου Κοπελούζου είναι η προώθηση του φυσικού αερίου, η ιδιωτική παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο όμιλος όμως αναπτύσσει δραστηριότητες στο real estate αλλά και στις συμβάσεις παραχώρησης όπως αυτή του Εκθεσιακού Κέντρου Athens Metropolitan Expo στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε συνεργασία με τη Fraport.