ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα και Αυστραλία, είναι και για φέτος οι χώρες που στοχεύουν οι εγχώριοι οινοποιοί το Ελληνικό κρασί. Για την περίοδο 2016 -2017 και 2017 - 2018 η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) εκτελεί διετές πρόγραμμα προβολής και προώθησης μέσω της ΚΟΑ Οίνου (Κοινή Οργάνωση της αγοράς του Οίνου).
Το τελικό ύψος του προϋπολογισμού για τη διετία ανέρχεται σε 5.218.000 ευρώ. Τα 2.664.000 ευρώ αντιστοιχούσαν για τον πρώτο χρόνο και τα 2.554.000 ευρώ για τη δεύτερο χρόνο και σχεδόν όλες οι δράσεις αποτελούν συνέχεια εκείνων της προηγούμενης περιόδου, αλλά υπάρχουν και καινούργιες, όπως υπάρχουν και νέες ενέργειες στο πλαίσιο των παλαιοτέρων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του οργανισμού.
Οι δράσεις χωρίζονται σε δράσεις που αφορούν στο σύνολο του τομέα και αποτελούν τις δράσεις υποδομής και σε δράσεις που δίνεται η δυνατότητα σε αμπελοοινικές περιοχές οίνων ΠΟΠ ΠΓΕ να τις αξιοποιήσουν.Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και έκδοση αμπελοοινικού χάρτη, η δημιουργία ιστοχώρου για υποστήριξη δικτύου έρευνας και καινοτομίας και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε σχολές του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, σχετικά με την τελευταία δράση πρόκειται για εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σημαντικά ιδρύματα και σχολές:
-Στην Αυστραλία έχουν ήδη ενταχθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Sydney Wine Academy, που λειτουργεί στο πλαίσιο της αντίστοιχης σχολής WSET, τμήματα εκπαίδευσης για το ελληνικό κρασί. Ανάλογα τμήματα πρόκειται να δημιουργηθούν και στην αντίστοιχη σχολή της Μελβούρνης.
-Στην Κίνα θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στον ελληνικό αμπελώνα και τα ελληνικά κρασιά, στο πλαίσιο της Greek Wine Academy.
-Αντίστοιχα, θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί ο ελληνικός αμπελώνας και το ελληνικό κρασί σε προγράμματα εκπαίδευσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά. Επιπλέον, για την Β. Αμερική σχεδιάζεται να οργανωθούν ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: Culinary Institute of America, Guild of Sommeliers και Society of Wine Educators.
Ακόμη, θα συνεχισθεί η λειτουργία των γραφείων εκπαίδευσης και πληροφόρησης για το ελληνικό κρασί στη Βόρεια Αμερική ενώ σε συνεργασία με το γραφείο Οίνου πρόκειται να προσκληθούν 10 - 12 επαγγελματίες από ΗΠΑ και Καναδά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2017.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι υπάρχει συνεργασία και για την ανάπτυξη ενεργειών μεταξύ Enterprise Greece και ΕΔΟΑΟ.
Δράσεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από αμπελοοινικές περιοχές οίνων ΠΟΠ - ΠΓΕ
Θα πραγματοποιηθούν δράσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από αμπελοοινικές περιοχές - ενώσεις οινοποιείων ή και μεμονωμένα οινοποιεία. Οι επισκέψεις δημοσιογράφων και επαγγελματιών του κρασιού αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού. Στόχος είναι να αναπτυχθούν σχέσεις με τους καταλύτες της διεθνούς γνώμης αναφορικά με το κρασί, και να προκληθεί δημοσιότητα με άρθρα τους στα ΜΜΕ σχετικά με τα κρασιά, τις περιοχές και τους οινοπαραγωγούς. Όσον αφορά στους επαγγελματίες (εμπόρους, σομελιέ, κτλ.), οι επισκέψεις είναι απαραίτητες προκειμένου να διευκολυνθεί η ενημέρωσή τους για τα ελληνικά κρασιά και τον αμπελώνα καθώς και η επαφή τους με τους Έλληνες οινοπαραγωγούς.Υπολογίζεται να προσκληθούν περίπου 200 άτομα, εκ των οποίων τα 150 από Β. Αμερική και τα υπόλοιπα από Κίνα και Αυστραλία. Η δράση αυτή γίνεται σε άμεση συνεργασία με τα οινοποιεία ή τις ενώσεις που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να προσκαλέσουν επαγγελματίες από τις χώρες στόχους.Στόχος για το 2017 είναι, όσοι έρχονται στην Ελλάδα να κάνουν σεμινάρια για τα ελληνικά κρασιά βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών, έτσι ώστε όλοι να μιλάνε την ίδια «γλώσσα» για τα ελληνικά κρασιά.
Εκπαιδευτικές και προωθητικές δράσεις προς επαγγελματίες
Έχει σχεδιαστεί πακέτο εκδηλώσεων παρουσίασης και προώθησης των ελληνικών οίνων ποιότητας στα σημεία πώλησης με τη συμμετοχή εστιατορίων και καβών στα αστικά κέντρα των χωρών του προγράμματος. Η δράση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τα οινοποιεία και τους εισαγωγείς / αντιπροσώπους ή/και με τα σημεία πώλησης και περιλαμβάνει ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών και των καταναλωτών για το ελληνικό κρασί και τον ελληνικό αμπελώνα.
Οι στόχοι της δράσης είναι:
• Η εκπαίδευση των εργαζομένων στα εστιατόρια και τις κάβες για το ελληνικό κρασί
• να δώσει την ευκαιρία σε όσο γίνεται περισσότερους καταναλωτές να μάθουν και να δοκιμάσουν το ελληνικό κρασί,
• να υποστηρίξει τις προσπάθειες διεύρυνσης της διανομής ελληνικού κρασιού στις αγορές των χωρών του προγράμματος.
Τα εστιατόρια και οι κάβες που θα συμμετέχουν θα προσφέρουν στους καταναλωτές πελάτες τους ευκαιρίες ενημέρωσης, παρουσίασης και δοκιμής του ελληνικού κρασιού.
Στο μεταξύ, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές εκδηλώσεις παρουσίασης των οίνων ΠΓΕ, ΠΟΠ και Ποικιλιακών και Road Shows ως εξής:
- Βόρειος Αμερική - ΗΠΑ. Παραγωγή και προβολή spot για τα Wines of Greece. Θα παραχθεί spot λίγων δευτερολέπτων μέσω του οποίου θα προβάλλονται τα ελληνικά κρασιά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ από το κανάλι Maryland Public Television ("MPT"). Η εκπομπή θα ονομάζεται "My Greek table" και θα την παρουσιάζει η ελληνοαμερικανίδα chef, συγγραφέας food and wine και δημοσιογράφος Ντανιάν Κόχυλα.
- Προωθητικές ενέργειες στα μονοπώλια του Κεμπέκ και του Οντάριο. Η δράση αυτή περιλαμβάνει: In store Promotion των Wines of Greece στα μονοπώλια του Κεμπέκ (SAQ) και Οντάριο (LCBO) Καναδά, σήμανση των φιαλών οίνων Wines of Greece οι οποίες βρίσκονται στα μονοπώλια, γευστικές δοκιμές στα καταστήματα και εκπαιδευτικά σεμινάρια στους υπεύθυνους των μονοπωλίων και συμμετοχή στα περιοδικά των μονοπωλίων.
'Αλλες δράσεις
Κατατέθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πρόταση στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg για την χάραξη διαδρομών του κρασιού. Το πρόγραμμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης.Υπενθυμίζεται ότι δημιουργήθηκε η Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΕΔΟΑΟ, του ΣΕΟ, της ΚΕΟΣΟΕ και των έξι περιφερειακών Οργανώσεων. Η Επιτροπή συντονίζεται από το ΣΕΟ και υποστήριζεται από επιστημονικούς και τεχνικούς σύμβουλους για το συντονισμό των φορέων που άπτονται του Οινοτουρισμού.Στο πλαίσιο των δράσεων της επιτροπής δημιουργήθηκε το σήμα του Οινοτουρισμού. Το σήμα αυτό έχει δοθεί στο υπουργείο Τουρισμού και αναμένεται η τυπική απόφαση επικύρωσής του και έγκρισής του στη συνέχεια θα δίνεται μέσω των αρμόδιων ΠΥΤ στα οινοποιεία που θα κάνουν αίτηση για να πάρουν την άδεια του επισκέψιμου Οινοποιείου βάσει του Νόμου 4276/14 και της Κ.Υ.Α. 1746/15.
Ακόμη, η ΕΔΟΑΟ από το Σεπτέμβριο 2016 έγινε μέλος στη Διεθνή Οργάνωση Wine in Moderation, που στόχο έχει να εμπνεύσει έναν υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής και να συμβάλει στη μείωση των βλαπτικών συνεπειών του αλκοόλ.Το όραμα της οργάνωσης είναι «Να ενώσει τον ευρύτερο οινικό κλάδο και να καλλιεργήσει την υπευθυνότητα». Το Wine in Moderation είναι ένα διεθνές πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο προσαρμοζόμενο στις ιδιαίτερες ανάγκες και την κουλτούρα του κάθε τόπου. Επιπλέον, η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου έγινε μέλος και αποτελεί πλέον τον Εθνικό συντονιστή της διεθνούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωσης "Wine in Moderation - Art de Vivre", η οποία συντονίζει το κίνημα της κοινωνικής υπευθυνότητας του αμπελοοινικού κλάδου για την προώθηση της υπεύθυνης και με μέτρο κατανάλωσης οίνου.
Το Wine in Moderation - Art de vivre είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον οινικό κλάδο, με στόχο να εμπνεύσει έναν υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής και να συμβάλει στη μείωση των βλαπτικών συνεπειών από την κακή χρήση του αλκοόλ. Βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, στην εκπαίδευση και την αυτορρύθμιση, με στόχο τόσο την οργάνωση και την ενδυνάμωση του ευρύτερου οινικού κλάδου διεθνώς, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την υπεύθυνη και με μέτρο κατανάλωση. Το Wine in Moderation είναι ένα κοινό διεθνές πρόγραμμα, το οποίο όμως εφαρμόζεται εθνικά, προσαρμοζόμενο στις ιδιαίτερες ανάγκες και την κουλτούρα του κάθε τόπου.Τέλος, θα συνεχιστεί η συνεργασία με πρεσβείες και προξενεία, πλέον των χωρών που πραγματοποιούνται οι δράσεις του προγράμματος.