Να συνεχιστούν τα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων φρούτων, προτείνει η Κομισιόν, όπως αναφέρει ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.
"Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατάσταση στην αγορά για τα προϊόντα με μη μόνιμες καλλιέργειες (λαχανικά και μερικά φρούτα) έχει βελτιωθεί, καθώς ανακατευθύνεται σε άλλες αγορές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, που επηρεάζεται από το ρωσικό εμπάργκο και, ως εκ τούτου, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, για ορισμένα φρούτα είναι πιο άκαμπτη η προσαρμογή τους, διαρκεί περισσότερο χρόνο και δεν έχει ακόμα επαρκώς βελτιωθεί.
Τα προϊόντα, που καλύπτονται από την παράταση των μέτρων, είναι: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, ροδάκινα και νεκταρίνια, κεράσια και λωτοί. Οι μέγιστες ποσότητες των προϊόντων, που αναδιανέμονται, είναι μειωμένες. Ο υπολογισμός των ποσοτήτων γίνεται για κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με το επίπεδο των αποσυρθέντων προϊόντων από την έναρξη ισχύος των προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης.
Η Επιτροπή προτείνει για την Ελλάδα την απόσυρση, την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή σε ένα μικρό αριθμό προϊόντων, με ελάχιστες ποσότητες. Οι προτεινόμενες ποσοστώσεις είναι οι παρακάτω:
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μήλα και αχλάδια 680 τόνοι
Δαμάσκηνα 4.165 τόνοι
Πορτοκάλια, κλημεντίνες μανταρίνια και λεμόνια 2.040 τόνοι
Ροδάκινα και νεκταρίνια 5.355 τόνοι
Fnb