Mια νέα εφαρμογή έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης παγετού, που χρηματοδοτήθηκε και σχεδιάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ, βρίσκεται στη διάθεση των αγροτών, γράφει η Καθημερινή στο σημερινό της φύλλο. Μέσω αυτής κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.
«Ηταν ακριβώς τη στιγµή που έµπαινε στο σπίτι, ύστερα από µια ιδιαίτερα κουραστική µέρα, όταν το µήνυµα έφτασε στο κινητό του. Πρόβλεψη παγετού για την επόµενη ώρα. Εκανε απότοµα µεταβολή και κατευθύνθηκε και πάλι προς το αυτοκίνητο: Επρεπε να προλάβει να ενεργοποιήσει τους ανεµοµείκτες στους οπωρώνες, πριν κατέβει κι άλλο η θερµοκρασία». Η –φανταστική– σκηνή αναπαριστά την εφαρµογή του νέου συστήµατος έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης παγετού που χρηµατοδοτήθηκε και σχεδιάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων σε συνεργασία µε την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ (Οργανισµός Γεωργικών Ασφαλίσεων), το οποίο παρουσιάστηκε. Η αποφυγή ή έστω ο περιορισµός των καταστροφών από τον παγετό (θερµοκρασία χαµηλότερη των -2 βαθµών Κελσίου) στις καλλιέργειες και στο φυτικό κεφάλαιο µπορεί να σώσει από τη µία τα προϊόντα και το εισόδηµα των παραγωγών και από την άλλη να µειώσει κατά πολύ και τη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισµού.
Σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστηµα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόµενα στη χώρα µας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια, το κόστος των αποζηµιώσεων που έχουν καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στην παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο ανέρχεται, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ. «Λόγω της κλιµατικής αλλαγής έχουµε πολλές φορές πρώιµη ανθοφορία, όπως τον φετινό χειµώνα που τα δέντρα “ξεγελάστηκαν” λόγω των υψηλών θερµοκρασιών, µε αποτέλεσµα όταν πέφτει παγετός να καταστρέφεται η παραγωγή», επισηµαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς στην «Κ».
«Η αποζηµίωση αποτελεί ένα µέτρο πυροσβεστικό και όχι προληπτικό», σηµειώνει ο υπουργός. «Οι καταστροφές αυτές είναι επιζήµιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισµό, ο οποίος επιβαρύνεται µε το κόστος της αποζηµίωσης, όσο και για τους αγρότες µας, οι οποίοι χάνουν µέρος της παραγωγής τους».
Η εφαρµογή είναι ήδη διαθέσιµη σε υπολογιστή (frost. minagric.gr), ενώ µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα θα είναι έτοιµη και η εφαρµογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, οι παραγωγοί θα µπορούν να ενηµερώνονται ανά µία ώρα για την πρόγνωση καιρού για τις επόµενες τρεις ηµέρες, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόµενος να µπορεί να γνωρίζει µε ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινοµένου.
Η εφαρµογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών και χρησιµοποιεί µετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Κέντρο, οπότε έχει τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες σε επίπεδο αγροτεµαχίου.
Ποια είναι όµως τα µέτρα για τον περιορισµό των επιπτώσεων από τον παγετό που µπορούν να ληφθούν πριν αλλά και µετά το φαινόµενο;
Οπως αναφέρουν ειδικοί επιστήµονες, µπορούν να εγκατασταθούν ανεµοµείκτες ειδικά σε µεγάλους οπωρώνες σε ύψος 10 µέτρων. Στο ύψος αυτό βρίσκεται ένα στρώµα θερµού αέρα το οποίο εκµεταλλεύεται ο ανεµοµείκτης. Η εγκατάστασή τους επιδοτείται από τον ΕΛΓΑ. Μπορεί επίσης να εφαρµοστεί άρδευση µε µπεκ, καθώς το νερό στην επιφάνεια του φυτού και του εδάφους πριν έρθει ο παγετός προκαλεί έκλυση θερµότητας (κατά την ψύξη και στη συνέχεια την πήξη του) και έτσι δηµιουργείται ένα στρώµα µόνωσης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να εγκατασταθούν θερµάστρες –ωστόσο το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ µεγάλο, χαρακτηριστικά χρησιµοποιούνται σε αµπελώνες στη Γαλλία– ή να τοποθετηθούν µονωτικά υλικά γύρω από τους κορµούς των δέντρων. Ακόµη όµως και µετά τον παγετό υπάρχει η δυνατότητα ψεκασµού µε ειδικά σκευάσµατα, τα οποία δίνουν τη δύναµη στο φυτό να ανατάξει το άνθος σε πολύ µεγάλο βαθµό.
Τάνια Γεωργιοπούλου