Μέσα στον Σεπτέμβριο η κατάθεση της μίας προσφοράς για τα δυο μεγάλα ΣΔΙΤ ύδρευσης και άρδευσης στη Θεσσαλία που τρέχουν να προλάβουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Πιο συγκεκριμένα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση των προσφορών, με πρώτο το Φράγμα Ταυρωπού στη Δυτική Θεσσαλία. Πρόκειται για έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνστο πλαίσιο του ΥΔΩΡ 2.0, με στόχο η σύμβαση εκτέλεσης να υπογραφεί ως το τέλος του έτους, ώστε να «κλειδώσουν» τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115 χιλ. στρεμμάτων σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, προϋπολογισμού 159,65 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού και τα δίκτυα εφαρμογής. Τα σχήματα που έχουν προχωρήσει είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, ΜΕΤΚΑ - Intrakat - Μεσόγειος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ.

Νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρειας Λάρισας - Ορφανών Καρδίτσας, ύψους 132,98 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων. Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει: THALIS-ΑΒΑΞ-Γκολιόπουλος, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, METKA - Μεσόγειος. 

Με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης να είναι τα τελευταία δύο χρόνια παραπάνω από ορατές, η χώρα μας έχει αργήσει να βάλει μπρος έργα διαχείρισης υδάτων. Αρκετοί μάλιστα από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς έχουν προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό της αξίας των συνολικά έξι έργων ΣΔΙΤ, πανελλαδικά, το γεγονός ότι ποσοστό 85% των υδάτινων πόρων στη χώρα μας κατευθύνεται στη γεωργία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr