Καυτό είναι το παρασκήνιο περί την Εθνική τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

To ρεπορτάζ σύμφωνα με το bankingnews έχει ως εξής:

Όλοι θυμούνται τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Εθνικής τράπεζας για το ζήτημα του προέδρου. 

Το ΤΧΣ είναι μέτοχος με 40% στην Εθνική και είχε προτείνει άλλο πρόεδρο στην Εθνική από αυτόν που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας. 

Έτσι εξελέγη ο Παναγιώτης Θωμόπουλος πρόεδρος της Εθνικής. 

Η ένταση δεν κόπασε και χρειάστηκε να υπάρξει ένας συμβιβασμός. 

Ο συμβιβασμός μεταξύ του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη του διευθύνοντος συμβούλου και του ΤΧΣ του βασικού μετόχου της Εθνικής ήταν να αντικατασταθεί ο Θωμόπουλος από Πρόεδρος της Εθνικής και να αποχωρήσουν ορισμένα στελέχη όπως π.χ. πριν λίγο καιρό ο Δημόπουλος. 

Μάλιστα είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και από το ΤΧΣ και από την Εθνική τράπεζα η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι έχει υπάρξει συμβιβασμός …. και ο Θωμόπουλος θα αποχωρούσε – όπως είχε δεσμευθεί – τέλη του 2017. 

Αυτά είναι τα γεγονότα.

Αυτά που θα διαβάσετε από εδώ και κάτω αποτελούν το νέο παρασκήνιο που διαμορφώνει σκηνικό ρήξης ξανά μεταξύ Εθνικής τράπεζας και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…με υπαιτιότητα όμως του ΤΧΣ. 

Τι έχει συμβεί στο παρασκήνιο; 

Στο ΤΧΣ πάντα υπέβοσκε η αμφισβήτηση στις αποφάσεις της Εθνικής.

Το Ταμείο είχε ζητήσει η Εθνική να προχωρήσει κάποιες ενέργειες και κατά το Ταμείο αυτές δεν υλοποιήθηκαν. 

Επίσης δεν είχαν αποδεχθεί στο ΤΧΣ – παρ΄ ότι αρχικά δεν είχαν αντιδράσει – την ιδέα ότι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην Εθνική και θα είναι Πρόεδρος της Εθνικής ο Παναγιώτης Θωμόπουλος τον οποίο ούτε έχουν εγκρίνει ούτε έχουν στηρίξει και ούτε θέλουν..... 

Έτσι λοιπόν σχεδόν ερήμην από την Εθνική αποφάσισε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης το ΤΧΣ να πραγματοποιήσει διαγωνισμό ως μέτοχος… ώστε να βρει αντικαταστάτη για τον Θωμόπουλο.

Στην Γενική Συνέλευση το ΤΧΣ ετοίμαζε πραξικόπημα υπό την έννοια ότι έχει γίνει μια συμφωνία Εθνικής και ΤΧΣ ώστε να αποχωρήσει ο Θωμόπουλος τέλη του 2017 και το Ταμείο ζητάει να αποχωρήσει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση του Ιουνίου 2017 

Τον διαγωνισμό που κρατήθηκε μυστικός υλοποιήθηκε από την Stanton Chase η οποία παρουσίασε 3 υποψηφίους για την θέση του προέδρου της Εθνικής τράπεζας στις 23 Μαίου του 2017.  

Να σημειωθεί ότι η Εθνική σχεδίαζε προσεχώς να τρέξει άλλο διαγωνισμό για την επιλογή νέου προέδρου της Εθνικής τράπεζας. 

Δηλαδή άλλο διαγωνισμό το ΤΧΣ άλλο η Εθνική και σίγουρα αυτό δεν ονομάζεται ενότητα αλλά ρήξη ή πραξικόπημα. 

Οι 3 υποψήφιοι που προτάθηκαν για την θέση του Προέδρου της Εθνικής από το ΤΧΣ είναι 

Μαρίνος Γιαννόπουλος πρώην στέλεχος της Alpha bank 

Χάρης Κύρκος πρώην βασικό στέλεχος του ΤΧΣ και παλαιότερα στην Eurobank 

Μιχαηλίδης είχε εμπλακεί παλαιότερα σε διαγωνισμό του ΤΧΣ και είναι πρώην στέλεχος της Credit Suisse. 

Από τις τρεις επιλογές ο εμπειρότερος είναι ο Χάρης Κύρκος ωστόσο για κάποιους λόγους που δεν είναι της παρούσης… δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση. 

Ο Γιαννόπουλος δεν παίζει παρά το βαρύ του βιογραφικό καθώς υπάρχουν πολλές αρνήσεις. 

Για τον Μιχαηλίδη δε υπάρχουν ξεκάθαρες προθέσεις. 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πραγματοποίησε εν κρυπτώ διαγωνισμό για την θέση του προέδρου της Εθνικής ώστε να φέρει πρόταση στην Γενική Συνέλευση αμφισβητώντας τον Θωμόπουλο και ζητώντας την άμεση αποχώρηση του. 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι 3 επιλογές που είναι πολύ ενδιαφέρουσες προσκρούουν σε εμπόδια. 

Γιατί ο Παναγιώτης Θωμόπουλος ζήτησε να παραμείνει έως το τέλος του 2017;

Γιατί ο Παναγιώτης Θωμόπουλος ζήτησε να παραμείνει έως το τέλος του 2017;

Η παράμετρος αυτή είναι η πέτρα του σκανδάλου. 

Ο Θωμόπουλος ζήτησε να παραμείνει έως το τέλος του 2017 και μετά να παραιτηθεί από πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας. 

Ο προφανής λόγος είναι ότι η απόφαση αυτή ποτέ δεν την δέχθηκε το Ταμείο όπως αποδεικνύεται από αυτό το παρασκήνιο. 

Όμως υπάρχει και ένας άλλος λόγος βαθύτερος, ουσιαστικότερος και προφανώς ιδιοτελής.

Η αρχική εντύπωση είναι ότι ο Θωμόπουλος επέλεξε την λύση να αποχωρήσει έως το τέλος του 2017 για ένα λόγο για να θεωρηθεί ότι φεύγει με το κεφάλι ψηλά.

Όμως ανατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώσαμε ότι 

Ο Μίρκος ως παλαιός διοικητής της Εθνικής απολαμβάνει προνομίων… από την Εθνική. 

Ο Παναγόπουλος ως πρώην διοικητής απολαμβάνει προνομίων που πληρώνει η Εθνική. 

Ο Αράπογλου ως πρώην CEO απολαμβάνει προνομίων που πληρώνει η Εθνική τράπεζα. 

Όταν κλείσει ένας πρόεδρος ένα χρόνο θητείας στην Εθνική υπάρχει απόφαση παλαιότερων διοικητικών συμβουλίων που δίνουν ορισμένα προνόμια όπως, αυτοκίνητο, οδηγό για το αυτοκίνητο και φύλαξη.

Τα προνόμια αυτά χάνονται όταν κάποιος εκ των παλαιών διοικητών αποκτήσει έμμισθη εργασία πλην από συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια. 

Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος εάν φθάσει έως το τέλος του 2017 θα λάβει αυτά τα προνόμια… οπότε η μάχη δίδεται και για τα προνόμια. 

Τι θα γίνει με τον πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας; 

Το ΤΧΣ πραγματοποίησε εν κρυπτώ διαγωνισμό για τον πρόεδρο της Εθνικής αμφισβητώντας την συμφωνία και αμφισβητώντας τον Θωμόπουλο για Πρόεδρο της Εθνικής. 

Η κίνηση του ΤΧΣ είχε ένα στόχο να έρθει στην Γενική Συνέλευση με πρόταση για πρόεδρο και να ζητήσει την άμεση αντικατάσταση του Θωμόπουλου. 

Το ΤΧΣ όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν οι 3 ενδιαφέρουσες επιλογές της. 

Ο Θωμόπουλος πάντως είναι απόλυτα ξεκάθαρο δεν είναι αρεστός στο ΤΧΣ, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται. 

Το ΤΧΣ απέρριψε το προτεινόμενο αναπληρωτή CEO της Εθνικής τράπεζας 

Το σήριαλ της κόντρας Εθνικής με Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν τελειώνει εδώ.

Στις 24 Μάιου η Εθνική τράπεζα πραγματοποίησε διοικητικό συμβούλιο. 

Το διοικητικό συμβούλιο είχε δύο θέματα, έγκριση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2017 και έγκριση του αναπληρωτή CEO Αρκάδη ο οποίος είχε εργαστεί στην ABN Amro Bank. 

Το ΤΧΣ όμως έχει απορρίψει τον Αρκάδη με ένα επιχείρημα που ξενίζει…..

Τυπικά ζητάει το ΤΧΣ περισσότερες λεπτομέρειες για τον Αρκάδη αλλά πρακτικά τον έχει απορρίψει ίσως και ως μήνυμα προς την Εθνική ότι το Ταμείο είναι ο βασικός μέτοχος και έχει μια διένεξη με το management. 

Υπάρχει και μια διάσταση που χρήζει προσοχής…

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας προφανώς και δεν θέλει ρήξη με το ΤΧΣ, στηρίζεται από τον SSM και πουλάει και την Εθνική Ασφαλιστική. 

Η Εθνική δέχθηκε πιέσεις και από την αμερικανική πρεσβεία και από τους Κινέζους για την Εθνική Ασφαλιστική (ρεπορτάζ αναλυτικά του bankingnews πρόσφατα) 

Όμως το ζήτημα της Ασφαλιστικής – μάλλον θα καταλήξει στην Fosun – είναι ένα ζήτημα το άλλο ζήτημα είναι οι σχέσεις Φραγκιαδάκη με κυβέρνηση. 

Εδώ υπάρχει ένα άλλο παρασκήνιο που θα μπορούσαν να γραφούν χιλιάδες λέξεις… 

Η κυβέρνηση επισήμως δεν παίρνει θέση αλλά πίσω από τις κουρτίνες δεν τον «πηγαίνουν» τον Φραγκιαδάκη. 

Ο Φραγκιαδάκης πάντως έχει κάνει πολλές διορθωτικές κινήσεις με στόχο αποκατάσταση σχέσεων με την κυβέρνηση…αλλά όπως αποδεικνύεται μπροστά λένε… Λεωνίδα είσαι οκ και πίσω ο Λεωνίδας δεν μας κάνει…

O Φραγκιαδάκης είναι μια πολύ καλή επιλογή για την Εθνική και το αναφέρουμε εμείς που στο παρελθόν είχαμε ασκήσει κριτική για την στάση του στο ΤΧΣ. 

bankingnews.gr Πέτρος Λεωτσάκος