Στις αγορές βγαίνει η ∆ΕΗ, µε στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ µε την έκδοση οµολόγου λήξης 2031. Οπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιµοποιηθούν για τη χρηµατοδότηση των υπό εξελίξει έργων κεφαλαιακών δαπανών της ∆ΕΗ και των θυγατρικών της και για την πληρωµή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Η ∆ΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των οµολογιών στο χρηµατιστήριο Euronext του ∆ουβλίνου προς διαπραγµάτευση στη διεθνή χρηµατιστηριακή αγορά (Global Exchange Market) αυτού ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο τόπο διαπραγµάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το roadshow της προσφοράς, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της εταιρείας, ξεκίνησε χθες.

Μέσω της νέας οµολογιακής έκδοσης η ∆ΕΗ θα αναζητήσει κεφάλαια για τη στήριξη επενδύσεων που υλοποιεί ή έχει δροµολογήσει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασµού της µε βασικό άξονα την ενεργειακή µετάβαση και την πλήρη απεξάρτησή της από τον λιγνίτη. Τον περασµένο Ιανουάριο στο capital markets day στο Λονδίνο, η ∆ΕΗ παρουσίασε το στρατηγικό της σχέδιο, ώστε να γίνει την 3ετία 20242026 ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιµων υποδοµών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο σχεδιασµός αυτός προβλέπει συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-2026, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθµιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξηµένες κατά 130% σε σχέση µε την τριετία 2021-2023 και επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη.

Στα πλάνα της ∆ΕΗ, όπως εξάλλου ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, είναι νέες επενδύσεις στη ∆υτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συµφωνίας για την τηλεθέρµανση στην περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου µε τη διοίκηση της ∆ΕΗ, τους δηµάρχους και την περιφέρεια ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε σε µια µεγάλη επένδυση data center που σχεδιάζει η ∆ΕΗ στην περιοχή, όπως και την κατασκευή έργων αντλησιοταµίευσης και τις προοπτικές που ανοίγονται για την επιχείρηση στον τοµέα της διαχείρισης αποβλήτων. Στον τοµέα των data center η ∆ΕΗ έχει προχωρήσει ήδη σε συνεργασία µε την όµιλο DAMAC από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, µε σκοπό την ανάπτυξη µιας επένδυσης ισχύος 25 MW στα Σπάτα, µέσω της εταιρείας που έχουν συστήσει «Data in Scale» (45% ∆ΕΗ, 55% DAMAC). Στους σχεδιασµούς της ∆ΕΗ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κ. Στάσσης, είναι η ανάπτυξη data center και στην περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας, όπου η εταιρεία κατασκευάζει έναν µεγάλο αριθµό φωτοβολταϊκών έργων, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα µεγάλων διαστάσεων έργο. Κοιτάζοντας στο µέλλον η ∆ΕΗ δροµολογεί και επενδύσεις στον τοµέα της τεχνητής νοηµοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό µε όχηµα τη θυγατρική Olympus AI στη σύσταση της οποίας προχώρησε τον περασµένο Ιούλιο.

Η θυγατρική θα διεξαγάγει έρευνες και µελέτες σε διάφορους τοµείς της τεχνητής νοηµοσύνης και της γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης, συµπεριλαµβανοµένων της µηχανικής µάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της υπολογιστικής όρασης, της ροµποτικής και της ανάλυσης δεδοµένων. Οι βάσεις σε αυτό το... ταξίδι ψηφιοποίησης της ∆ΕΗ τέθηκαν µε την είσοδό της στην αγορά των οπτικών ινών και του 5G µέσω της «∆ΕΗ Fiber Grid». Στόχος της ∆ΕΗ Fiber Grid είναι το δίκτυο Fiber to the Home να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή